Mesébe illő ártéri tanösvényen bandukolhatunk Budapesttől egy órányira

Ha egy különleges kirándulóhelyen indítanátok az őszi szezont, elég Rácalmásig mennetek, ahol nem mindennapi környezetben fedezhetitek fel az ártéri területet.

Fotó: Györkő Zsombor

A Duna jobb partján elterülő, 4,5 kilométer hosszú Nagy-szigeten alakították ki a rácalmási ártéri tanösvényt, ahol 17 állomáson át ismerhetjük meg a holtág ritka növény- és állatvilágát. A meseszép környezetben fekvő Rácalmás számos kirándulási lehetőséget kínál, melyek közül az egyik legizgalmasabb a nemrég megújult ösvény.

Fotó: Györkő Zsombor

A körülbelül egy óra alatt bejárható útvonal információs tábláinak kíséretében tájékozódhatunk az itt található állat- és növényfajokról, emellett pedig az ártéri gyümölcstermesztést, az erdőt, a nádast, a mocsárvilágot és még a sziget kialakulását is bemutatják.

Fotó: Györkő Zsombor

A védetté nyilvánított sziget alacsonyabban fekvő és parti területeit egészen egyedi növényzet jellemzi, amit az évente többször is kiöntő Dunának köszönhet. Az itt látható, ritka fajok közé tartozik a ligeterdő jellegzetes fája, a fekete nyár, emellett pedig számos fehér füzet is találhatunk.

Fotó: Györkő Zsombor

A gazdag növényzet mellett az állatvilág is izgalmas példányokkal büszkélkedhet, hiszen a vizes élőhely olyan ritka és veszélyeztetett állatoknak is otthont ad, mint a mocsári teknős, a tarajos gőte, vagy a vidra.

Osszátok meg velünk saját készítésű fotóitokat a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.

Fedezzetek fel egy másik nem mindennapi úti célt is a közelben: