7 izgalmas vezetett séta Budapesten az ősz első hónapjára

Az új kezdettel kecsegtető szeptemberben is lesz nem is egy lehetőségetek, hogy újra felfedezzétek a fővárost és vezetett séták során ismerjétek meg kulisszatitkait és rejtett arcát. 

Az arisztokrácia pompás hajlékai

Szeptember 7-én 10 órától a Korzózz Velünk! csapatával karöltve kedvetekre merülhettek el az arisztokrácia rejtelmeiben. A háromórás vezetett séta alkalmával a Palotanegyed-beli főúri élet és építészet elevenedik meg, méghozzá a Festetics, valamint a Wenckheim-palota bejárásával. A titkok és rejtelmek felderítése azonban nem áll meg ezen a ponton, hiszen megtudhatjátok, hogyan vált a poros kültelek egyszeriben a korabeli kulturális, politikai és gazdasági élet központjává. 

A séta időpontja: 2024. szeptember 7. | Tovább az eseményre >>

Fotó: Korzózz Velünk Facebook

Gomba és ehető vadnövénytúra 

Különleges eseménynek ad otthont szeptember 8-án 10 órától a Népsziget. Ha mindig is érdekeltek az ehető gombák és vadnövények, akkor ezen a napon szakszerű vezetéssel karöltve tanulhatjátok meg a gyűjtögetés minden csínyját-bínját. A sétát biológus, okleveles gombaszakértő fogja vezetni, a gyűjtögetés mellett pedig számos mese, történet és hasznos tudás fogja segíteni a tájékozódást az ártéri erdő kincseinek felkutatásában és felismerésében. 

A séta időpontja: 2024. szeptember 8. | Tovább az eseményre >>

Fotó: Ökokert permakultúra Facebook

Kóstoló Olaszországból 

Szeptember 10-én és 24-én az Imagine vadonatúj gasztrosétáján ízek szárnyán kelnek új életre a múlt történetei. A főváros ízvilágát réges-régóta gazdagító olasz éttermek és fogások, fagyik, kávék, tészták, pizzák és proseccók mind a mai napig önmagukért beszélnek. A mennyei kóstolókkal kísért sétán megtudhatjátok, mikor nyílt meg Budapesten az első olasz étterem, de legfőképp, hogy mikor és hogyan indultak, de leginkább hogyan alakultak a magyar-olasz gasztrokapcsolatok. 

A séta időpontja: 2024. szeptember 10., 24. | Tovább az eseményre >>

Fotó: imagine.hu

Ligetmesék 

Szeptember 14-én kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a Liget játékos, felfedező sétájára. A jókedvet és izgalmakat tartogató Ligetmesék programján közelebbről is megismerkedhettek a Millennium Háza történetével. A séta során olyan érdekes kérdésekre is választ kaphattok, hogy hogy is kerülnek szárnyas oroszlánok a Millennium Háza falaira, és vajon ki alussza örök álmát a Városliget egyetlen sírjában. A sétán résztvevők ajánlott korosztálya 6-12 év. 

A séta időpontja: 2024. szeptember 14. | Tovább az eseményre >>

Fotó: Millennium Háza/NEO Kortárs Művészeti Tér Facebook

Álmainkban Ausztria visszainteget 

Szeptember 15-én a hosszúlépés.járunk? csapatával karöltve egészen a kilencvenes évekig repülhettek vissza az időben. A 2 órás séta során Budapest belvárosának emlékezetes helyszínei kerülnek főszerepbe, köztük az első Fidesz-iroda és a Postabank székháza. A séta mindazoknak ajánlott, akik kicsit is kíváncsiak, hogy mi történt a berlini fal leomlásától a World Trade Center ledőléséig tartó évtizedben, és vajon utolértük-e végül Ausztriát. 

A séta időpontja: 2024. szeptember 15. | Tovább az eseményre >>

Fotó: Kéri Gáspár/hosszulepes.járunk Facebook

Rózsakerti barangolások 

Szeptember 20-án 15 és 17 óra között ezúttal a közel 900 magyar és külföldi nemesítésű rózsával büszkélkedő MATE Budatétényi Rózsakertben tehettek sétát. A hangulatos barangolás alkalmával a rózsanemesítés kultúrtörténeti vonatkozásairól, a rózsakert történetéről, történelmi rózsákról és magyar rózsanemesítők munkásságáról tudhattok meg többet. A szakvezetés útvonala az éppen virágzó rózsák mentén fog haladni. 

A séta időpontja: 2024. szeptember 20. | Tovább az eseményre >>

Fotó: Budatétényi Rózsakert Facebook

A Köröndtől a Ligetig 

A Helytörténeti séták a Hatkerben című sétasorozat következő állomásán az Andrássy út egyik legizgalmasabb szakasza kerül rivaldafénybe. Az Eötvös10 által szervezett 2,5 órás vezetett séta a Városligethez tartozó villanegyed titkairól rántja le a leplet. Fény derül majd egy méltatlanul elfeledett villa rejtelmeire, velencei palazzók inspirálta palotára, akárcsak a világutazó Hopp Ferenc kertjének keleti különlegességeire. 

A séta időpontja: 2024. szeptember 28. | Tovább az eseményre >>

Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei

Ha magatok fedeznétek fel a főváros titkos romantikáját: