10 fergeteges kulturális program Budapesten idén szeptemberben

A forró nyár után felüdülést jelentő őszi időjárás csak egy ok a sok közül, ami miatt nagyon szeretjük az előttünk álló évszakot. A zenei fesztiválok és vízparti pihenés időszakának lezárultával végre eljött a kulturális töltekezés ideje, amihez néhány kihagyhatatlan programtippel járulunk hozzá.

Pozsonyi Piknik // Pozsonyi út (2024. szeptember 7.)

Szeptember 7-én változatos, minden korosztály számára kikapcsolódást nyújtó programokkal csábít az Újpesti rakpartra az Újlipótváros kulturális falunapjaként is emlegetett Pozsonyi Piknik. Szeptember első szombatján a kultúra mellett a zenéé lesz a főszerep, ám azon túl, hogy két színpadon kitelepülő színházi előadások és koncertek váltják egymást, a látogatókat kézműves vásár és gasztronómiai élvezetek is a helyszínre vonzzák. A Pozsonyi Piknik, amely a városrész, sőt, Budapest egyik legnagyobb civil kulturális rendezvénye, ingyenesen látogatható.

1137 Budapest, Újpesti rakpart 5. | Weboldal

Fotó: Pozsonyi Piknik

ÖrkényKert // Madách tér és környéke (2024. szeptember 7.)

Fennállásának 20. évét ünnepli a 2024/2025-ös évadban az Örkény István Színház. Az ünnepi programsorozat első állomása a közkedvelt ÖrkényKert lesz szeptember 7-én, amely hagyományosan színes programokkal, koncertekkel nyitja meg az új évadot a színház színészeinek, dolgozóinak közreműködésével.

1075 Budapest, Madách Imre tér és környéke | Facebook-esemény >>

Örkénykert 2024
Fotó: Horváth Judit

Judafest // Madách tér (2024. szeptember 8.)

Fesztiválhangulattal és izgalmas koncertekkel ünnepelhetjük meg a zsidó közösség legnagyobb ünnepét szeptember 8-án a Madách téren. A belvárosi köztérre színpadok és babzsákok költöznek ezen a vasárnapon, és fellép többek között Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint a Mordái.

1075 Budapest, Madách Imre tér | Facebook-esemény >>

Judafest 2024, ingyenes program
Fotó: Judafest

Zsidó Kulturális Fesztivál // több helyszínen (2024. szeptember 8-18.)

Szeptember 8-18. között újra reflektorfénybe kerül a magyar kultúrát évszázadok óta gazdagító zsidó hagyomány. A Zsidó Kulturális Fesztiválra ellátogatók a főváros legszebb zsinagógáinak (a Dohány utcai, a Hegedűs Gyula utcai, a Frankel Leó úti és a Rumbach utcai) meghitt atmoszférájában élvezhetik a különböző kulturális programokat. Az egyik legjobban várt esemény az élő legenda, Rhoda Scott fellépése, akihez csatlakozik a különleges cigány fúziós zene megteremtője, Roby Lakatos, a cimbalom mestere, Lisztes Jenő, valamint Radics Gigi énekesnő is.

több helyszínen | Weboldal >>

Fotó: Zsidó Kulturális Fesztivál

INPUT Feszt // több helyszínen (2024. szeptember 13-22.)

Öt budapesti kerületben, összesen több mint 10 helyszínen találkozhattok a szeptember 13. és 22. között, első alkalommal megrendezésre kerülő INPUT Feszt eseményeivel. Ami a programokat illeti, szám szerint negyvennél is többre lehet számítani. Nagyon széles a repertoár, ugyanis a prózai daraboktól a kortárs táncon és az újcirkuszon át a közösségi színházig terjed a paletta. A részletes műsortervért, valamint a helyszínekért látogassatok el a rendezvény weboldalára, ahol lehetőségetek van online jegyet váltani a számotokra szimpatikus előadásokra.

Több helyszínen | Weboldal

Fotó: Jurányi Ház

A Magyar Jazz Ünnepe // Magyar Zene Háza (2024. szeptember 14.)

A Magyar Jazz Szövetséggel karöltve különleges egynapos programsorozatnak ad otthont szeptember 14-én a Magyar Zene Háza. A Magyar Jazz Ünnepe nevű rendezvény alatt ingyenes szabadtéri koncerteken vehetnek részt a műfaj iránt érdeklődők (fellép például a Bohém Ragtime Jazz Band), de mindenkit szeretettel látnak Szántó T. Gábor könyvbemutatóján és a Magyar Jazz Ünnepe díjátadó ünnepségén is. Az esti koncertekre érdemes jegyet váltani, hiszen nem akármilyen előadók (Szakcsi Lakatos Róbert Trió Bolla Gáborral, Tzumo Gypsy Dreams) lépnek színpadra.

1146 Budapest, Olof Palme sétány 3. | Weboldal

Fotó: Magyar Zene Háza

XVIII. Ars Sacra Fesztivál // több helyszínen (2024. szeptember 14-22.)

Szeptember 14. és 22. között újra Ars Sacra Fesztivál! Az ország számos helyszínén várják ingyenes, lélekemelő programok az érdeklődőket. Klasszikus és jazzkoncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, gyerekprogramok, séták és előadások színesítik a fesztivál kilenc napját.

Több helyszínen | Weboldal >>

Ars Sacra Fesztivál 2024
Mátyás Templom | Fotó: Thaler Tamás

Kulturális Örökség Napjai // több helyszínen (2024. szeptember 21-22.)

A Kulturális Örökség Napjai idén ősszel is megmutatják, hogy műemlékeink nem halott, muzeális jellegű épületek, hanem életünk szerves részei. A kétnapos, országhatárokon átívelő rendezvénysorozat idei témája az utak-kapcsolatok-hálózatok, amely a közlekedéshez kapcsolódó helyszínek bemutatása mellett remek lehetőséget teremt vallási és kulturális kapcsolataink feltérképezésére is.

Több helyszínen | Regisztráció >>

Kulturális Örökségi Napok, inygenes programok
Kőbányai víztároló | Fotó: Egy jó kép az utazásról

PesText // két helyszínen (2024. szeptember 26-28.)

Felemelő beszélgetésekkel, felolvasásokkal, szakmai workshopokkal, koncertekkel és kiállításokkal várja az érdeklődőket szeptember 26-tól 28-ig a Pestext Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál. Az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő esemény apropóján ismét a nemzetközi irodalmi szcéna legizgalmasabb szereplőit köszönthetjük a fővárosban. A vendégekkel két budapesti helyszínen, a Három Hollóban és a Marczibányi Téri Művelődési Központban találkozhatnak az irodalomkedvelők. A programok látogatása ingyenes, ne maradjatok le!

1052 Budapest, Piarista köz 1. | Weboldal

Fotó: PestText

Eleven Ősz // Bartók Béla út (2024. szeptember 27-28.)

Idén is színes programcsokorral és egyedi installációkkal készül feledtetni a mindennapok gondjait, s egyben lenyűgözni látogatóit a Bartók Béla Boulevard évről évre jelentkező, nagy sikerű kulturális fesztiválja, az Eleven Ősz. Szeptember 27-28. között minden lehetőség adott lesz kreatív energiáitok kiélésére, hiszen sok-sok képzőművészeti program, kiállítás, előadás és izgalmas beszélgetés részesei lehettek Újbuda állandóan nyüzsgő utcájának több helyszínén, a Szent Gellért tértől, a Gárdonyi téren át a Feneketlen-tóig tartó szakaszon.

1114 Budapest, Bartók Béla út | Weboldal

Eleven Ősz 2024, Bartók Béla út
Fotó: Bartók Béla Boulevard

Fedezzétek fel az országos programokat is: