7 különleges múzeum szerte az országban, ami egyedi kikapcsolódást ígér

Egyedülálló múzeumokból készítettünk nektek ezúttal válogatást, ahol olyan tárgyak állnak a gyűjtőszenvedély fókuszában és adják egy-egy múzeum témáját, mint a kulcsok, pipák, kalapok, lámpák és marcipánfigurák.

Kulcsmúzeum, Bonnya

2024 nyarának közepén egy aprócska somogyi település egy nem akármilyen attrakcióval gazdagodott. A Bonnyán megnyílt Kulcsmúzeumban 65 ezer kulcs sorakozik egymás után, az egyedülálló gyűjtemény pedig a Magyar Rekordok Egyesületének elismerését is elnyerte. A világ eddigi legnagyobb kulcsgyűjteményeként is emlegetett bonnyai múzeum ötéves gyűjtőszenvedély eredménye, továbbá tematikus, zárakat és lakatokat bemutató tárlatnak is otthont ad.

7281 Bonnya, Petőfi Sándor utca 62. | Facebook

Fotó: Bíró Norbert Facebook

Lámpamúzeum, Zsámbék

Zsámbékon egy igazán különleges, GUINESS rekordernek számító múzeum fogadja a közelről és távolról érkezőket. Borus Ferenc gyűjteménye, mely egy egészen más kedvtelésből nőtte ki magát, az évek alatt önálló múzeumot is kapott. A Zsámbéki Lámpamúzeum, mely az országban egyedülállónak számít, az 1979-es évek óta látogatható és ezernél is több lámpa megtekintését teszi lehetővé.

2072 Zsámbék, Magyar u. 18. | Facebook

Fotó: Lámpamúzeum Zsámbék Facebook

Nagydorogi Kalap- és Sipkamúzeum

Pakson tett kirándulás alkalmával érdemes Nagydorogra is ellátogatni, ahol egy lenyűgöző magángyűjtemény fogadja az érdeklődőket. A Nagydorogi Kalap- és Sipkamúzeum – mely előzetes bejelentkezés után ingyenesen látogatható -, ízelítőt ad a legkülönfélébb kalapok kínálatából. A tárlat egyaránt szemezget a hazai és a külföldi relikviákból, érdemes tehát rászánni egy kis időt és ilyen szemszögből is tenni egy aprócska kulturális kirándulást.

7044 Nagydorog, Kossuth u. 51. | Facebook

Fotó: Kalap- és sipka múzeum Facebook

Pipamúzeum, Ibafa

Az ibafai Pipamúzeum 2023 nyarától megújult épületben és korszerű interaktív kiállítással várja látogatóit. A templom mellett található múzeum a legkülönfélébb pipák mellett a dohányzás kultúrtörténetéről is mesél. A múzeum előtere a régi trafikokat idézi, a kiállítóterekben a létező legszebb pipák sorakoznak, továbbá interaktív elemekkel, filmekkel és zenei anyagokkal ismerhetitek meg a múlt ránk maradt kincseit, felfedezve köztük a nyelvtörő mondókából ismert ibafa fapipát és Deák Ferenc pipáját is.

7935 Ibafa, Arany János u. 2. | Weboldal | Facebook

Fotó: pipamuzeum.hu

Vasúti lámpamúzeum, Fertőszéplak

A megannyi különleges és egyedülálló múzeum után Fertőszéplakról sem szabad megfeledkeznünk, ahol Közép-Európa egyetlen vasúti lámpamúzeuma található. A fertőszéplaki Vasúti lámpamúzeum esetében abban a szerencsébe lehet részetek, hogy maga a szenvedélyes gyűjtő tart előzetes bejelentkezés után tárlatvezetést. A számtalan látogatót lenyűgöző múzeum a vasúttörténet egy speciális részéből nyújt ízelítőt és nem kevesebb mint 300 gyűjtői darab segítségével szemlélteti a vasúti közlekedés fejlődését.

9436 Fertőszéplak, Soproni u. 13. | Facebook

Fotó: Vasúti Lámpamúzeum – Museum of Railway Lamps Facebook

Kopcsik Marcipánia, Eger

Eger is tartogat meglepetéseket, legfőképp a különleges múzeumi tárlatokra kíváncsiak számára. A Kopcsik Marcipánia egy nem mindennapi hely, ahol kivétel nélkül minden kiállítási tárgy marcipánból készült. A Kopcsik Lajos munkásságába bepillantást engedő múzeum és annak minden egyes darabja lenyűgöző látványt nyújt, kiváltképp a barokk szoba, ahol édes marcipánból született minden, ami csak a szemünk elé tárul.

3300 Eger, Harangöntő u. 4. | Weboldal

Fotó: kopcsikmarcipania.hu

Gyufacímke kiállítás, Kazár

Kazáron tett kirándulás alkalmával, legfőképp azután, hogy felkerestétek a kazári riolittufát, ne felejtsétek el útba ejteni a település egy egészen különleges kiállítását. Bagi András gyűjteményét az Ügyes Kezek Házában találjátok, a kiállítás témája pedig nem más, mint a legkülönfélébb gyufacímkék, valamint hamutartók, melyek különböző anyagokból, változatos formákban tárulnak az érdeklődők elé.

3127 Kazár, Damjanich út 13. | Weboldal

Fotó: kazar.hu

Ha Óbudán járva különleges múzeumok tárlataiban merülnétek el: