Egyedülálló kiállítás nyílt a Tisza család varázslatos kastélyában (x)

Megnyitotta kapuit a Tiszák egykori geszti otthona, benne a család történetét és mindennapi életét hitelesen bemutató állandó kiállítás. A megújult műemlék helyszínen emellett szálláshely, éttermi szolgáltatások és multifunkciós sportpályák is helyet kapnak.

Fotó: NÖF

A geszti Tisza-kastély Gyulától nem messze, a délkeleti országhatár mentén található. Újjászületett épülete méltán tart számot az érdeklődésre: a tárlat a múlt számos értékes és érdekes titkát fedi fel Tisza Kálmán, illetve Tisza István korhűen berendezett dolgozószobáján, személyes tárgyain keresztül, amelyek az elmúlt évszázadban sok felejthetetlen pillanatot, majd legalább annyi viszontagságot éltek át.

A kiállítás tartalmát a geszti otthon, az eredeti tárgyak, a régi festmények és fotók varázsán túl interaktív technikai eszközök is közvetítik. A látottak értelmezését egyebek mellett kosztümös rövidfilmek és hangjátékok is segítik. A műemlék helyszín felbecsülhetetlen értékű festményekkel is gazdagodott, mint például Barabás Miklós Tisza Lajos és Tisza Lajosné gróf Teleki Júlia c. portréi, valamint Ferraris Artúr Történelmi tarokkparti című festménye.

Emellett kiemelt értéket képvisel Joseph Danhauser műve, ifj. Tisza Kálmán biedermeier íróasztala, Strobl Alajos gróf Tisza Kálmánról készített mellszobra, illetve a falkavadászatot ábrázoló szivartartó, amelyen Almássy Denise – gróf Tisza István unokahúga – gravírozott aláírása látható.

Fotó: NÖF

A Tisza család leszármazottjai jóvoltából olyan használati tárgyakat is megcsodálhatnak a látogatók, amelyek eredetileg is a kastélyban voltak. Ilyen például Tisza István elefántcsont levélbontója, Barabás Miklós portréi és a márványból készült asztali óra, melynek tetején egy turulmadár található.

Aki belép ebbe a kastélyba, többé nem felejti el a Tiszákat: Geszt olyan történelmi és nemzeti zarándokhely, amelyet egyszer mindenkinek látnia kell.

Bővebb infó: tiszakastely.hu

További varázslatos kastélyok Magyarországon: