A leghűsítőbb nyári édesség: Málnás-joghurtos torta (recept)

Ha egy igazán frissítő, gyümölcsös sütire vágytok, készítsétek el ezt az extrán málnás, joghurtos tortát, ami kissé időigényes és szükséges hozzá némi precizitás, de garantáltan kárpótolni fogja a belefektetett energiát.

Fotó: Gál Melánia

Hozzávalók (egy 20 cm-es formához)

A piskótához:

  • 4 tojás
  • 80 g cukor
  • 12 g kakaópor
  • 4 g sütőpor
  • 60 g liszt
  • 1 ek. víz
  • 1 csipet só

A málnazseléhez:

  • 200 g málna
  • 150 ml víz
  • 70 g cukor
  • 25 g vaníliás pudingpor

A málnás krémhez:

  • 400 g görög joghurt
  • 80 g porcukor
  • 4 lapzselatin
  • 120 g habtejszín
  • 4 ek. málnazselé

A citromos krémhez:

  • 250 g görög joghurt
  • 50 g porcukor
  • 2,5 lapzselatin
  • 80 g habtejszín
  • ¼ citrom leve
  • 70-80 g málna
Még több csodás süteményért látogassatok el a gal.melike Instagram-oldalra!

Elkészítés:

  1. Első lépésként a sütőt előmelegítjük 170 fokra és elkészítjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a sóval és a cukorral, majd elkeverjük benne a tojások sárgáját és a vizet, és apránként beleforgatjuk az átszitált sütőporos-kakaós lisztet. A piskótát egy kb. 35×27 cm-es tepsiben 10 perc alatt készre sütjük.
  2. A málnazseléhez a málnát a cukorral és 100 ml vízzel felforraljuk, majd átszűrjük, és a maradék vízzel kikevert pudingporral besűrítjük. A forró zseléből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit pedig a piskótára kenjük, és pár percig hűlni hagyjuk, míg a zselé kicsit megszilárdul, majd hosszában 5 egyenlő csíkra vágjuk.
  3. Az első piskótacsíkot csigaalakban feltekerjük, a többi zselés piskótát pedig rátekerjük. A csiga köré egy állítható tortaformát rakunk, úgy, hogy kb. 1,5-2 cm hely maradjon a piskóta és a forma között. A tortaforma szélét alaposan tekerjük körbe folpackkal, hogy a krém ne szivárogjon ki!
  4. Elkészítjük a málnás krémet, amelyhez az előzőleg félretett málnapüréhez hozzákeverjük a joghurtot és a porcukrot. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk, majd kevés vízben felolvasztjuk és hozzácsurgatjuk a joghurthoz. A habbá vert tejszínt is beleforgatjuk, majd a krémet a piskótára öntjük, és kb. 2 órára hűtőbe tesszük.
  5. Amikor megszilárdult a krém, elkészítjük a citromosat, amelyhez a joghurtot elkeverjük a porcukorral, a citromlével, hozzácsurgatjuk a felolvasztott zselatint, és beleforgatjuk a felvert tejszínt, majd a tortára öntjük. Beleszórjuk a málnaszemeket, és minimum 4-5 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük.
  6. A tortát friss málnaszemekkel díszítjük.

Készítsetek el egy másik nyári desszertet: