Ha egy igazán frissítő, gyümölcsös sütire vágytok, készítsétek el ezt az extrán málnás, joghurtos tortát, ami kissé időigényes és szükséges hozzá némi precizitás, de garantáltan kárpótolni fogja a belefektetett energiát.
Hozzávalók (egy 20 cm-es formához)
A piskótához:
- 4 tojás
- 80 g cukor
- 12 g kakaópor
- 4 g sütőpor
- 60 g liszt
- 1 ek. víz
- 1 csipet só
A málnazseléhez:
- 200 g málna
- 150 ml víz
- 70 g cukor
- 25 g vaníliás pudingpor
A málnás krémhez:
- 400 g görög joghurt
- 80 g porcukor
- 4 lapzselatin
- 120 g habtejszín
- 4 ek. málnazselé
A citromos krémhez:
- 250 g görög joghurt
- 50 g porcukor
- 2,5 lapzselatin
- 80 g habtejszín
- ¼ citrom leve
- 70-80 g málna
Még több csodás süteményért látogassatok el a gal.melike Instagram-oldalra!
Elkészítés:
- Első lépésként a sütőt előmelegítjük 170 fokra és elkészítjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a sóval és a cukorral, majd elkeverjük benne a tojások sárgáját és a vizet, és apránként beleforgatjuk az átszitált sütőporos-kakaós lisztet. A piskótát egy kb. 35×27 cm-es tepsiben 10 perc alatt készre sütjük.
- A málnazseléhez a málnát a cukorral és 100 ml vízzel felforraljuk, majd átszűrjük, és a maradék vízzel kikevert pudingporral besűrítjük. A forró zseléből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit pedig a piskótára kenjük, és pár percig hűlni hagyjuk, míg a zselé kicsit megszilárdul, majd hosszában 5 egyenlő csíkra vágjuk.
- Az első piskótacsíkot csigaalakban feltekerjük, a többi zselés piskótát pedig rátekerjük. A csiga köré egy állítható tortaformát rakunk, úgy, hogy kb. 1,5-2 cm hely maradjon a piskóta és a forma között. A tortaforma szélét alaposan tekerjük körbe folpackkal, hogy a krém ne szivárogjon ki!
- Elkészítjük a málnás krémet, amelyhez az előzőleg félretett málnapüréhez hozzákeverjük a joghurtot és a porcukrot. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk, majd kevés vízben felolvasztjuk és hozzácsurgatjuk a joghurthoz. A habbá vert tejszínt is beleforgatjuk, majd a krémet a piskótára öntjük, és kb. 2 órára hűtőbe tesszük.
- Amikor megszilárdult a krém, elkészítjük a citromosat, amelyhez a joghurtot elkeverjük a porcukorral, a citromlével, hozzácsurgatjuk a felolvasztott zselatint, és beleforgatjuk a felvert tejszínt, majd a tortára öntjük. Beleszórjuk a málnaszemeket, és minimum 4-5 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük.
- A tortát friss málnaszemekkel díszítjük.