Végtelen nyugalmat áraszt hazánk zenélő szurdokvölgye

Bátran állíthatjuk, hogy a Mátra egyik legszebb turistaútvonala Mátraszentimre és Mátrakeresztes között, a csodás Csörgő-völgy mentén fut végig, amely a bámulatos szurdokvölgyben éri el tetőfokát.

Csörgő-patak a Mátrában
Csörgő-patak / Fotó: László Orsolya

A 750 méteres tengerszint feletti magasságban, buja égererdőben csordogáló patak egy különleges természeti jelenségről kapta a nevét, nagyobb esőzések után ugyanis a patakban sodródó kavicsok össze-összekoccannak, amit sokan csörgő hangként írtak le.

a Csörgő-szurdok bejárata a Mátrában
A kanyon bejárata / Fotó: László Orsolya

Az Ágasvári turistaháztól a PO jelzésen egy rövidebb kihívással megközelíthető vadregényes sziklaszoros népszerűsége nem véletlen, függőleges, vulkanikus andezitfalai monumentális látványosságként nyúlnak a magasba.

blank
Kilátópont a sziklák tetején / Fotó: László Orsolya

A sziklák tetején bükkmatuzsálemek társaságában kémlelhetjük a fodrozó hullámokat. Ha pedig leereszkedünk a hűsítő kanyon mélyére, élvezhetjük a zubogó patak csilingelő dallamát.

Szárazabb időben érdemes itt egy pikniknyi időt eltölteni, miközben megfigyelhetjük a fák lombjai között átszökő napsugarak játékát a víztükrön vagy megcsodáljuk a szitakötők táncát.

Csörgö-szurdok a Mátrában
A völgy mélyén / Fotó: László Orsolya

A nem kívánt balesetek elkerülése végett tartsátok észben, hogy a szurdokot kizárólag csúszásmentes cipőben szabad megközelíteni.

Osszátok meg velünk kirándulásaitokon készült fotóitokat a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban.
Csörgő-völgy szurdoka a Mátrában
Fotó: László Orsolya

Videó a vadregényes Csörgő-szurdokról:

@orsi_vilagot_lat

Csörgő-szurdok a Mátrában 💙 #csörgőszurdok #csörgőpatak #hellomátra #mimentünk #csodahely #orsivilágotlát #aktívmagyarország #varázshely #csodalatosmagyarorszag #csodahelyekmagyarországon #mindigúton #kirándulnijó #úticéljamagyarország #hovamenjunk #hellohungary #bakancslistasmagyarorszag #bakancslistáshelyek #kirándulástippek #utazzitthon #travelhungary #fedezdfelmagyarországot #mutimerrejarsz #csodasmagyarorszag #veddészreacsodát #szurdok #patakparton #szeretlekmagyarorszag #itthonutazom #hungarianhikers

♬ eredeti hang – Orsi világot lát

Fedezzétek fel a Mátra legszebb kirándulóhelyeit: