Szent György-hegyi tavasz: 5+1 mesés kirándulóhely a sárkányok földjén

A teljes balatoni kikapcsolódás ideális helyszíne a gazdag történelmi múlttal büszkélkedő Szent György-hegy, amely nemcsak lenyűgöző panorámája, de földöntúli nyugalma miatt is megér egy látogatást.

Balatoni Mediterrán Botanikus Kert, Kisapáti

A Szent György-hegy tetején, nem messze a Balatontól várja látogatóit egy megelevenedett mediterrán oázis, a Balatoni Mediterrán Botanikus Kert. A vulkánokkal ölelt vidéken egyedülálló látványt nyújt nemcsak a Balatonra és a környékére nyíló kilátás, de a világ különböző szegletéből származó 700 mesés növény összessége is. A jelenleg hétvégente nyitva tartó kertben a természet szerelmesei és a városi nyüzsgésből kiszakadni vágyók egzotikus pálmafáktól a Balatontól elválaszthatatlan levendulaültetvényekig merülhetnek el a látványban és az élményekben egyaránt.

8284 Kisapáti, Kisapáti-hegy 921/2. | Weboldal | Facebook

Fotó: Balatoni Mediterrán Botanikus Kert

Szent Kereszt-kápolna, Kisapáti

Kisapáti községétől nem messze egy középkori templomra bukkanhatunk a szőlősben. A Szent Kereszt-kápolna építtetése 1244 és 1245 közé tehető, ekkor volt ugyanis a pannonhalmi apát birtoka ez a terület. Az alapvetően román stílusjegyekkel épült kápolnát a barokk korban építették újjá, majd a törökök teljesen lerombolták. 1772-ben újjáépítették, mégis elhagyatottá vált, de még mielőtt mindent elhordtak belőle, 1958-ban a műemlékvédelem megmentette, és Sedlmayer János építész tervei alapján felújították. Az épület egész évben szabadon látogatható.

Fotó: László Orsolya

Örömhírvétel-kápolna és remetelak, Kisapáti

A hegy keleti oldalának erdejében bukkanhatunk rá Márton atya kétkezi munkájának gyümölcseire: remetelakjára és egy ehhez tartozó ortodox kápolnára. Az atya megjárta Görögországot és Franciaország is, majd 2003-ban telepedett le a Szent György-hegyen, ahol egy romos présházat kapott barátaitól. A szerzetes maga újította fel az épületet, a belső térben található ábrázolásokat pedig egy festő készítette. Az épületek kívülről bármikor megtekinthetőek, ha pedig szerencsénk van, és otthon találjuk a nagyvilágtól elvonultan élő szerzetest, van rá esély, hogy körbe is vezet bennünket.

blank
Fotó: Fehér Krisztián

Lengyel-kápolna, Hegymagas

A Szent György-hegy délnyugati lábánál terül el Hegymagas barátságos kis települése, ahol nemcsak kirándulni lehet nagyokat, de felkereshetitek az 1755-ben, barokk stílusban épült Lengyel-kápolnát is. A 215 méter magasan álló, templom méretű kápolnát a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelték fel. Ha erre jártok, érdemes a kápolna belsejét is szemügyre venni és megcsodálni az itt található gyönyörű, Szent László és Szűz Mária aranyozott szobraival díszített, barokk-rokokó stílusú oltárt. A kápolnához tett látogatás fényét csak tovább emeli az innen nyíló lenyűgöző panoráma Szigliget és a Balaton felé.

blank
Fotó: Seres László drónfotó és videó

Bazaltorgonák tanösvény, Raposka

Ezen a természeti értékekben bővelkedő helyszínen egy nem kevésbé különleges tanösvény bejárására is lehetőségünk nyílik. A 4 kilométer hosszú Bazaltorgonák tanösvény hét állomáson keresztül vezeti végig a látogatókat, az útközben kihelyezett informatív tábláknak köszönhetően pedig még inkább elmerülhetünk a terület természeti és táji értékeiben. Az útvonal bejárását a volt raposkai bányaudvarból ajánlott indítani. A tanösvény egész évben szabadon látogatható, bejárásához igény szerint pedig szakvezetést biztosít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

blank
Fotó: Pataki Krisztina

+1 Taberna Infinito, Kisapáti

Ez az utánozhatatlan mediterrán hangulat a Kisapáti-hegyen található Taberna Infinito növényekkel teli, lenyűgöző panorámateraszán folytatódik. A tanúhegyek ölelte napsütötte élményteraszon az ínycsiklandó tapasok és egy finom üveg bor társaságában szinte csak úgy elröppen az idő. Az étteremhez tartozó botanikus kert organikus fűszernövényeiből, zöldségeiből és gyümölcseiből készült mediterrán ízek repítenek bennünket messzi tájakra, páratlan dolce vita életérzést nyújtva a vendégeknek. Az ízletes húsos tapasok mellett vegetáriánus és vegán degusztációs menü is rendelkezésünkre áll, a hideg és meleg tapasok, grillételek és desszertek színes kavalkádján túl. A természetközeli étterem kutyabarát, így négylábú kedvenceinknek sem kell kihagyniuk ezt a maradandó élményt!

8284 Kisapáti, Kisapáti-hegy 921/2. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Taberna Infinito

Ha még nem volt elég a dolce vita életérzésből: