Húsvétkor egymást érik a különböző édes és sós finomságok, és mindenkinek megvan a maga bevált receptje, ami elmaradhatatlan résztvevője az ünnepi asztalnak. Idén egy sós süteménnyel bővült a kedvenceink listája: egy sajtkrémes puffanccsal, amely ínycsiklandóan krémes, sajtos ízével már-már szégyenletes darabszám elfogyasztására veszi rá gyanútlan áldozatait.
Hozzávalók (kb. fél kg-hoz)
A tésztához:
- 150 g liszt
- 125 g vaj/margarin
- 150 g túró
- ½ tk. só
A krémhez:
- 25 g vaj
- 1 ek. rétesliszt
- 100 ml tej
- 1 doboz sajtkrém (125 g)
- só
A forgatáshoz:
- 100 g trappista sajt
Elkészítés:
- Első lépésként elkészítjük a tésztát, amelyhez a lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk az áttört túrót és a sót, majd egy homogén tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a krémet, de akár egy egész éjszakát is állhat.
- A krémhez a vajat egy lábasban felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, majd felöntjük a tejjel és sűrűre főzzük. Amikor elkészült, kihűtjük és hozzákeverjük a sajtkrémet, majd ízlés szerint sóval ízesítjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm-esre nyújtjuk, és egy 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. A tésztadarabokat az előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt pirosra sütjük, és kihűtjük. Amíg hűl a tésztánk, a forgatáshoz szükséges sajtot lereszeljük.
- Következhet a sós süteményünk összeállítása. 2 tésztakorongot összetöltünk a krémmel, úgy, hogy az oldalára is kinyomódjon és beleforgatjuk a reszelt sajtba. Így járunk el mindaddig, míg el nem fogynak az üres puffancsok. A krémmel ne spóroljunk, tegyünk bele bőven!
- Az elkészült sajtkrémes puffancsot tányérra tesszük és azonnal fogyaszthatjuk is.
Tipp: Mi most trappistát használtunk, de más keményebb sajttal is elkészíthető, pl. goudával vagy cheddarral.
A receptet köszönjük Gál Melániának.