Sajtkrémes puffancs húsvétra, ami garantáltan elnyeri az összes vendég tetszését (recept)

Húsvétkor egymást érik a különböző édes és sós finomságok, és mindenkinek megvan a maga bevált receptje, ami elmaradhatatlan résztvevője az ünnepi asztalnak. Idén egy sós süteménnyel bővült a kedvenceink listája: egy sajtkrémes puffanccsal, amely ínycsiklandóan krémes, sajtos ízével már-már szégyenletes darabszám elfogyasztására veszi rá gyanútlan áldozatait.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. fél kg-hoz)

A tésztához:

  • 150 g liszt
  • 125 g vaj/margarin
  • 150 g túró
  • ½ tk. só

A krémhez:

  • 25 g vaj
  • 1 ek. rétesliszt
  • 100 ml tej
  • 1 doboz sajtkrém (125 g)

A forgatáshoz:

  • 100 g trappista sajt

Elkészítés:

  1. Első lépésként elkészítjük a tésztát, amelyhez a lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk az áttört túrót és a sót, majd egy homogén tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a krémet, de akár egy egész éjszakát is állhat.
  2. A krémhez a vajat egy lábasban felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, majd felöntjük a tejjel és sűrűre főzzük. Amikor elkészült, kihűtjük és hozzákeverjük a sajtkrémet, majd ízlés szerint sóval ízesítjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm-esre nyújtjuk, és egy 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. A tésztadarabokat az előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt pirosra sütjük, és kihűtjük. Amíg hűl a tésztánk, a forgatáshoz szükséges sajtot lereszeljük.
  4. Következhet a sós süteményünk összeállítása. 2 tésztakorongot összetöltünk a krémmel, úgy, hogy az oldalára is kinyomódjon és beleforgatjuk a reszelt sajtba. Így járunk el mindaddig, míg el nem fogynak az üres puffancsok. A krémmel ne spóroljunk, tegyünk bele bőven!
  5. Az elkészült sajtkrémes puffancsot tányérra tesszük és azonnal fogyaszthatjuk is.

Tipp: Mi most trappistát használtunk, de más keményebb sajttal is elkészíthető, pl. goudával vagy cheddarral.

A receptet köszönjük Gál Melániának.

Ha egy másik húsvéti finomságot is elkészítenétek: