Hazánk 6 varázslatos vízesése, ahova érdemes kirándulást tervezni tavasszal

A szeszélyes, hirtelen esőzésekkel meglepetést okozó tavasz egyik legszebb ajándéka, hogy teljes pompájukban csodálhatjuk meg ilyenkor hazánk varázslatos, magasból alázúduló vízeséseit.

Fátyol-vízesés, Szilvásvárad

A tavak, források és vízesések ölelte Szalajka-völgy tavasszal éppúgy a Bükk-hegység lábához csalogatja a kirándulókat, mint a többi évszakban. Ez a csupa-csupa meglepetést és csodás látnivalót tartogató vidék rejti ugyanis a mesés Fátyol-vízesést, mely nevéhez hűen, valóban fátyolként hömpölyög alá a mésztufalépcsőkön. A kiemelkedő természetvédelmi jelentőséggel bíró képződmény mellett érdemes időzni kicsit, gyönyörködni benne és megszámolni, hány lépcsőt is hozott létre pontosan több százezer év munkája.

Fotó: Petró Róbert

Tündér-lépcső, Hosszúhetény

Hazánk egy másik különleges kincseket tartogató kirándulóhelyszíne a Kelet-Mecsek és annak is a „magyar Svájcként” becézett Óbánya-völgye. Ezen a természeti csodákban bővelkedő vidéken találjuk a mesés nevet viselő Tündér-lépcsőn magának utat találó Ferde-vízesést. Ezt a különleges, vulkanikus tevékenységnek köszönhető természeti képződményt érdemes közelről és távolról is megcsodálni és tekintetünkkel végigkövetni, hogyan hagyja maga mögött egymás után a lépcsőket az akadályokat nem ismerő vízesés.

Fotó: Pleszinger László

Római-fürdő vízesés, Bakonynána

Az egykor betyárok vidékének számító vadregényes Bakonyt kisebb-nagyobb szurdokok teszik varázslatossá. Egyike a leglátványosabbaknak a rómaiak idejében fürdőhelyként funkcionáló Római-fürdő sziklaszorosa, melyen a Gaja-patak folyik keresztül. Az Országos Kéktúra útvonalától nem messze, Bakonynána és Jásd között található természeti képződmény és a rajta keresztülfolyó vízesés is csapadékos időszakot követően mutatja meg legszebb arcát, érdemes tehát tavasszal a felkeresésére indulni.

blank
Fotó: Pleszinger László
Osszátok meg velünk saját készítésű fotóitokat a ,,Magyarország legszebb helyei'' Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.

Jegenye-völgyi vízesés, Budai-hegység

A Budai-hegység legnagyobb vízesésének számító Jegenye-völgyi vízesés páratlan útvonalon keresztül közelíthető meg. A fővárosból is könnyen elérhető kirándulóhely Solymár területén, a Paprikás-patak mentén található. A fahidak szegélyezte patak mentén sétálva bukkan elő a sziklakatlan, mely felfogja a közel 4 méteres magasságból alázúduló Paprikás-patak vizét.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Ilona-völgyi vízesés, Parád

Az Anna-völgyi vízeséshez hasonlóan a Mátrában található, Parádfürdő felől megközelíthető Ilona-völgyi vízesés is tavasszal, a nagyobb vízmennyiség hatására mutatja meg magát teljes pompájában. A hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes vízeséséhez vezető tanösvény nyolcadik és egyben utolsó állomása a zuhatag, mely egy megközelítőleg 10 méter magas hasadékból zúdul alá és nyűgözi le kivétel nélkül az ide látogató kirándulókat.

blank
Fotó: Horváth Zsolt

Anna-völgyi vízesés, Szentendre

Különösen tavasszal, esőzések után érdemes felkeresni a fővárostól nem messze, Szentendre szomszédságában található Bükkös-patak vízeséseinek egyikét, az Anna-völgyi vízesést. A tavaszi esőzések és a hóolvadás által új életre kelő zuhatag a Bükkös-patak mentén kalauzolja a kirándulókat, számos egyéb természeti kinccsel és látnivalóval egyetemben. A könnyű sétával, akár kisgyerekekkel is megközelíthető vízesés után érdemes teljessé tenni az élményt és felkeresni az ugyancsak mesés látványt nyújtó Dömörkapu-vízesést is.

blank
Fotó: Dornics Szilvi

Ünnepeld a tavaszt energiával telve, környezettudatosan

Talán nem mondunk újat azzal, hogy az egyszer használatos palackok rendkívül negatív hatással vannak hazánk vizeire is. A Waterdrop a vízivás népszerűsítése mellett a műanyag palackok visszaszorítása érdekében minden szezonban új, korlátozott mennyiségben elérhető kulacsokat mutat be. A prémium kulacsok nemcsak kiváló hőtartó képességük és egyszerű tisztántartásuk, hanem megjelenésük miatt is könnyen állandó kiegészítőjévé válnak tulajdonosaiknak. A tavaszi kollekcióban a virágzó virágok, a frissen nyírt fű és a levendulamezők által ihletett pasztellszínű, fényes nemesacél kulacsok garantáltan kedvet hoznak a hidratáláshoz.

A vízivás ösztönzésére, a cukros üdítők alternatívájaként a Waterdrop Microdrink italkockák finoman ízesítik a természetes vizet, miközben nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, mesterséges ízfokozót. Legújabb COLA Microdrink igazi kólaélményt kínál fenntarthatóbb és egészségesebb módon. Az italkocka kóladió-kivonatot és zöldkávé-kivonatot tartalmaz, amelyek élénkítő hatásuk mellett kiváló antioxidánsok, és hozzájárulhatnak az optimális testsúly eléréséhez. Emellett C-, B3- és B5-vitamin-tartalmával támogatja az immunrendszer normál működését és a fáradtság érzet csökkenését. Próbáljátok ki egy kirándulás alkalmával!

blank

Ha a vadregényes, erdei útvonalak után a magasságokba vágynátok: