9 varázslatos hely az országban, ahol mandulafa-virágzásban gyönyörködhetünk

Nemcsak a tavasz első virághírnökei bontogatják szirmaikat szerte az országban, virágzásnak indultak ugyanis a rózsaszín pompában tündöklő mandulafák is.

Gellért-hegy

Február utolsó napjaiban virágba borult Budapest minden kétséget kizáróan egyik legszebb mandulafája. A Gellért-hegy fővárosiak és kirándulók körében is méltán népszerű látványossága, virágzó fákkal övezett kacskaringós útvonalon közelíthető meg. A mesés látvány egyik évben sem okoz csalódást, hiszen a virágzó mandulafa mellől mesés kilátás nyílik a Szabadság hídra, a szomszédos Gellért Szállóra, akárcsak a lakóházakkal cakkozott pesti oldalra.

Fotó: Györkő Zsombor

Becehegy, Balatongyörök

Becehegy őszi szőlődűlőinél már csak a tavaszba öltözött, mandulafákkal tarkított domboldalai szebbek. A Balatongyörök szőlőhegyeként is számon tartott Becehegyről kivételes panoráma nyílik a tanúhegyekre, akárcsak a Balaton meg-megcsillanó víztükrére. Ha a virágzó mandulafákban kigyönyörködtétek magatokat, érdemes romantikus sétára is indulni présházak szegélyezte utcákon.

Fotó: Végh Katalin
Osszátok meg velünk hazánk festői kirándulóhelyeiről készült saját készítésű fotóitokat a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban. Ide kattintva tudtok csatlakozni!

Budai Arborétum

Buda eldugott, ingyenesen látogatható arborétuma bár minden évszakban a tenyerén hordozza a fővárosiakat, tavasszal valóságos virágáradattal örvendezteti meg a természetben feltöltődni vágyókat. A Feneketlen-tó mellett elsétálva, a Villányi útról nyíló arborétumról kevesen tudják csak, hogy egyike az ország leggazdagabb növényállományával rendelkező arborétumainak. A keskeny útvonalakon bejárható kert a szirmait bontó mandulafákon túl is számos tündöklő tavaszi virággal szolgál a látogatóknak.

1114 Budapest, Villányi út 29-43. | Weboldal

blank
Fotó: Suhajda Zsuzsa

Balatongyörök

Balatongyörök határában, a 71-es úton Vonyarcvashegy felé haladva van egy rövid szakasz, ami tavasz elején rózsaszínbe borul. Nem más ez, mint a balatongyöröki mandulafasor, mely mosolyt csal szinte bármely arra járó arcára. Az egymás után sorakozó mandulafák mesés látványt nyújtanak, ahogy virágos ágaikkal az utat szegélyezik, így balatoni kiruccanás alkalmával érdemes ezt az helyszínt is útba ejteni.

blank
Fotó: Kerekes Norbert

Lengyel-kápolna, Hegymagas

A mindig varázslatos Szent György-hegy délnyugati lábánál fekvő Hegymagas is tartogat mesébe illő tavaszi látványosságokat, legfőképp a virágba borult fák szerelmeseinek. A bájos, falusi hangulatot árasztó vidéken álló Lengyel-kápolna látványát felejthetetlenné varázsolják a szirmaikat bontogató mandulafák. Mindez csupán csak a kezdet, hiszen egyúttal a Balatonban is páratlan perspektívából gyönyörködhetünk.

blank
Fotó: Végh Katalin

Érdemes egy kicsit tovább időzni ebben a bájos balatoni faluban:

Havihegy, Pécs

A mediterrán hangulatú Pécs belvárosában tett tavaszi séta után érdemes felkerekedni és meghódítani a városra mesés kilátást nyújtó Havihegyet. A gyalogosan meredek emelkedőkön és lépcsőkön át megközelíthető Havihegy tetején, a Havas Boldogasszony-templom mellett bontogatják szirmaikat tavasszal a mandulafák. Abban sokat egyetértenek, hogy ez a tavaszi látványosság nem egy embert lenyűgözött már: ennek ékes bizonyítéka, hogy az itt álló öreg mandulafák egyike 2019-ben elnyerte a Európai Év Fája elismerést is.

blank
Fotó: Takács Ferenc

Casa Christa, Balatonszőlős

Balatonfüredtől egy karnyújtásnyira, Balatonszőlős szívében bújik meg egy mesebeli birtok, az ország első agriturismója, ahol többek között nemcsak a pihenésnek, a feltöltődésnek és a gasztronómiai élvezeteknek hódolhatunk. A Casa Christa birtokáról mesés kilátás nyílik a Balatonra, tavasszal pedig nem kevesebb, mint kétezer mandulafa borul virágba és veszi le lábáról a bájos présházak egyikében megszálló vendégeket.

8233 Balatonszőlős, Izabella út | Weboldal

blank
Fotó: Casa Christa

Sümeg

Magára öltötte már legszebb tavaszi ruháját Sümeg történelmi emlékekben gazdag városa is, ahol a macskaköves sümegi utcákat március elején már virágba borult fák borították. A virágruhában tündöklő fák között találni mandulafát is: tavaszi séta közben felkutatni őket, miközben fel-felpillantunk az elénk magasodó sümegi várra, felér egy igazi, maradandó élménnyel.

blank
Fotó: Kerekes Norbert

Paloznak

Míg nyáron a Balaton jazzfővárosaként vonul be a köztudatba, tavasszal a virágba borult mandulafáiról nevezetes a Balaton-felvidéki Paloznak. A kellemes, tavaszi túra alkalmával felfedezhető virágzó mandulafák mellől a háborítatlan hangulat és a magyar tengerre nyíló igéző kilátás sem marad el. A teljes élmény érdekében érdemes felfedezni a szomszédos Lovas település virágzó gyümölcsfáit is.

blank
Fotó: Baán Krisztina

Ha megcsodálnátok a lila virágtengerként tündöklő krókuszokat is:

Kiemelt kép: Kerekes Norbert