Földöntúli nyugalmat áraszt a Balaton-felvidék bájos községe

Tavaszi kirándulások ideális helyszíne a gazdag történelmi múlttal büszkélkedő Szent György-hegy és Hegymagas bájos települése, amely nem csak lenyűgöző panorámája, de földöntúli nyugalma miatt is vonzza a látogatókat.

Fotó: Végh Katalin

A Szent György-hegy délnyugati lábánál terül el Hegymagas barátságos kis települése, ahol nemcsak kirándulni lehet nagyokat, de felkereshetitek az 1755-ben épült, barokk stílusú Lengyel-kápolnát is.

A 215 méter magasan álló, templom méretű kápolna belsejében érdemes megcsodálni a gyönyörű, fából faragott, barokk-rokokó oltárt.

Fotó: Végh Katalin

A kápolna közelében bukkanhatunk rá az ugyancsak barokk stílusban épült Tarányi-présházra, amely jellegzetes homlokzatával a régió jelképévé vált, azonban jelenleg sajnos nem üzemel.

blank
Fotó: Végh Katalin

A falu fölé magasodó, 415 méter magas Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, aminek sokan a csodájára járnak, hiszen az ország leglátványosabb bazaltorgonáival és pazar balatoni panorámával büszkélkedhet.

Nevét a hegy lábánál egykoron megtalálható Szent György-kápolnáról kapta, a szent nevével több mondán keresztül is összefonódik ez a lenyűgöző térség.

blank
Fotó: Végh Katalin

A Tapolcai-medence koporsó alakú tanúhegye vulkáni eredetű, a nem mindennapi képződmények kőzeteit és felszínformáit pedig akár közelebbről is szemügyre vehetik a kirándulók az itt kiépített tanösvényen.

A Bazaltorgonák tanösvény 4 kilométer hosszan, 7 állomáson kihelyezett ismertető táblákon keresztül vezeti a látogatókat, információkkal szolgálva a terület természeti és táji értékeiről.

blank
Fotó: Végh Katalin

A legszebb kilátásban a bazaltorgonák legtetején lehet részünk, innen ugyanis egyenesen ellátni Tapolcára, a Csobáncra, a Kőkapu másik oldalán sorakozó bazaltorgonákra, a távolban pedig még a Somló sziluettje is feltűnik.

A tanösvény szabadon látogatható, bejárásához pedig igény szerint még szakvezetést is biztosít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Osszátok meg velünk hazánk festői kirándulóhelyeiről készült saját készítésű fotóitokat a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban. IDE kattintva tudtok csatlakozni!

Mutatunk néhány szuper helyet a Balatonnál, amit érdemes felfedezni idén tavasszal: