Kedvezményesen fedezhetjük fel hazánk káprázatos barlangjait márciusban

Magyarország 5 ,,barlangos” nemzeti parkja 2024-ben is exkluzív programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatókat. A barlangok hónapja keretében a legismertebb és a ritkán látogatható, védett földalatti kirándulóhelyeket csodálhatjuk meg kedvezményesen.

Baradla-barlang, Aggteleki Nemzeti Park / Fotó: Getty Images

A már szinte hagyománnyá vált, egész márciusban tartó Barlangoljunk! programsorozat idén is hazánk különleges barlangjainak népszerűsítését tűzte ki céljául. A nem mindennapi szakvezetésekkel egybekötött túrákon a kivilágított, családbarát útvonalakon túl akár kiépítetlen, kalandturisztikai barlangokat is felfedezhetünk.

A barlangok hónapja 2024-es programkínálata:

Aggteleki Nemzeti Park

 Az Aggteleki Nemzeti Park idei kiemelt helyszíne a csodás Baradla-barlang, avagy mindenki által ismert, köznapi nevén az aggteleki cseppkőbarlang, amely 1995-től része az UNESCO világörökségnek. Hazánk leglátogatottabb felszín alatti kirándulóhelye több mint 22 kilométeren várja az amatőr és profi barlangászokat egyaránt.

 Kedvezmények és programok:

 • egész hónapban: 20% kedvezmény a Baradla-barlangba a felnőtt jegyárból
 • március 2., 9., 15., 23., 29.: Baradlamanó túra, amelyen az egész család egy elvarázsolt, föld alatti meseországba csöppenhet

Túranaptár az Aggteleki Nemzeti Park weboldalán >>

blank
Barandla-barlang / Fotó: Aggteleki Nemzeti Park

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is több izgalmas helyszínnel és programmal várja a családokat a Barlangoljunk! programsorozat keretében.

 Kedvezmények és programok:

 • március 2.: Geotúra Balatonfüred térségében a Lóczy-barlang kedvezményes látogatásával; az útvonal két kilátót, három barlangot és kevésbé ismert látnivalókat is célba vesz
 • március 10.: Geotúra a ,,karszt útján” a Cuha-szurdok sziklavilágában; a gyalogos túraszakasz a Bakony szívében, a Cuha-patak fenségesen vad szurdokvölgyében vezet
 • március 15.: Erdőkerülő geotúra a Szentgáli-tiszafás természetvédelmi területen; a különleges atmoszférájú erdőben sok érdekességet hallhatunk a tiszafákról, védelmük múltjáról és jövőjéről
 • március 23.: Kedvezményes látogatás a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, amelyet hazánk kilencedik leghosszabb barlangjaként tartanak számon

Még több információ a túrákról >>

blank
Fotó: Csodabogyós-barlang, Balatonederics Facebook-oldala

Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága 2024-ben is kedvezményes és egyedi ajánlatokkal várja a barlangok szerelmeseit. A nyitóprogram helyszínéül Európa egyik legjelentősebb őstörténeti és régészeti lelőhelye, a Szeleta-barlang szolgál. A programok során megismerhetjük a Magyarország fokozottan védett barlangjai közé sorolt Szent István-barlangot, valamint a kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben gazdag Esztáz-kői-barlangot is.

Kedvezmények és programok:

 • február 29.: Túra a Szeleta-barlanghoz és kedvezményes belépés a Szeleta Park Látogatóközpontba; szakvezetéssel egybekötött túra a világhírű Szeleta-barlanghoz, kedvezményes belépés Szeleta Park Látogatóközpont kiállítására, amelynek része a bükki barlangokat bemutató különleges, 3D film megtekintése is.
 • március 2.: Esztáz-kői barlangtúra; rövid és látványos barlangséta villanyvilágítás és betonjárda nélkül, egy helyen létra segíti a közlekedést.
 • március 2., 9., 16., 23., 30.: Túra a Szeleta-barlanghoz; szakvezetéssel egybekötött túrán juthatunk be a Szinva tanösvényen a világhírű Szeleta-barlanghoz, a Szeleta-kultúra névadó barlangjához.
 • március 2., 9., 23.: Speciális hosszú túra a Szent István-barlangban; a barlang olyan részeit látogathatjuk meg, amelyek bejárására rendszerint nincs lehetőség.
 • március 16.: Ősrégészet a kiépítetlen Kő-lyukban; a barlang bejárása során izgalmas ősrégészeti leletekkel, a barlangi élővilág nyomaival és cseppkövekkel is találkozhatunk.
 • március 23.: Extrém, overálos barlangtúra a Bolhási-víznyelőbarlangban; az igen látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlang-látogatásra kalandvágyó fiatalokat, sportos felnőtteket várnak.

További információk a Bükki Nemzeti Park eseménynaptárában >> 

blank
Szent István-barlang / Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Duna-Dráva Nemzeti Park

A hónap folyamán a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Janus Pannonius Múzeum rendhagyó programokkal várja a látogatókat Abaligeten és Pécsen egyaránt. A legfőbb helyszín a Mecsek egyik legnépszerűbb látnivalója, a világ száz természeti csodája közé is bekerült Abaligeti-barlang. A cseppkőbarlang ma is folyamatosan változik, amiről a járatokban hosszában folyó patak gondoskodik. A barlang a denevérek számára közkedvelt lakóhely, téli időszakban kis és nagy patkósdenevérek százait figyelhetjük meg túrázás közben.

 Kedvezmények és programok:

 • március 1-10.: 20% kedvezmény az Abaligeti-barlangba és a Denevérmúzeumba
 • március 1.: Fotós túra az Abaligeti-barlangban; szakvezető segítségével fotózhatjuk le a cseppkőképződményeket
 • március 2.: Barangolás a Denevér tanösvényen; ingyenes felszíni túra az Abaligeti-barlang fölött
 • március 8.: Tematikus barlangtúra az Abaligeti-barlangban, mely során megismerkedhetünk a barlang különleges természeti képződményeivel és a cseppkövek növekedésének folyamatával
 • március 9.: Barlangi biológiaóra az Abaligeti-barlangban, amely a barlang titkos élővilágát tárja fel
 • március 10.: Megélni a sötétséget; a különleges barlangtúrán saját fejlámpánk fényénél járhatjuk be az Abaligeti-barlangot, és megtapasztalhatjuk a teljes koromsötétséget is (18+)
 • március 19.: Kis barlangász; interaktív előadás és kőzetsimogató a Tettye Oktatási Központban
 • március 23.: A denevérek világa; ingyenes tárlatvezetés a Denevérmúzeumban
 • március 23.: A Karszt-barlang-kutatás időszaki kiállítás bemutatása

Részletes programok a Duna-Dráva Nemzeti Park weboldalán >>

blank
Abaligeti-barlang / Fotó: Aktív Magyarország

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Barlangok hónapjára a Duna-Ipoly Nemzeti Park is több helyszínen hirdetett meg különleges bejárásokat. Az idei év kiemelt helyszíne a Kolosy tér feletti hegyoldalban megbújó Szemlő-hegyi-barlang mesevilága. 1990 óta tartanak barlangterápiát az itteni üregekben, melyeknek hévizes eredetét kőrózsák, borsókövek, gipszkristályok tanúsítják.

 Kedvezmények és programok:

 • március 1.: Főszerepben a denevérek; zoológiai előadás és denevérleső túra a Pál-völgyi-barlangban
 • március 8.: Felfedezőtúra a Szemlő-hegyi-barlangban; „Magyarország barlangjai” c. előadással
 • március 14.: Felfedezőtúra a Szemlő-hegyi-barlangban; „A világ karsztjai” c. előadással
 • március 22.: Felfedezőtúra a Szemlő-hegyi-barlangban; „Mentés a Törökországi Morca-barlangból 1000 méter mélyről” c. előadással
 • +1 március 31.: Barlanglátogató túra a Sátorkőpusztai-kristálybarlangban

Túrára jelentkezés részletei >>

blank
Szemlő-hegyi-barlang / Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Önállóan bejárható barlangok az országban: