5 mesés falu Budapest agglomerációjában, a hangulatos vidéki kikapcsolódás jegyében

Budapesttől csupán egy karnyújtásnyira megannyi idilli falu vár arra, hogy felfedezzük rejtett szépségeiket, festői látnivalóikat és békés utcácskáikat. Most ezek közül hoztunk el néhányat, ha kiszakadnátok a fővárosi pezsgésből.

Pátyi Pincefalu

A Pátyi-medence peremvidékét körülölelő, 210–360 méter magasra törő gerincvonulatok festői környezetet varázsolnak a Zsámbéki-medence délkeleti részében megbújó település köré. Pátyon már a XIX. század elején megjelentek az első pincék, mígnem mára gomba módra szaporodva 200-nál is többet láthatunk a pátyi Pincehegyen. Sőt, napjainkban igazi kuriózumnak számítanak, ugyanis a Zsámbéki-medence egyik legegységesebben megmaradt mesebeli pincesorával rendelkezik a község. Ide érkezve különféle fák, hársak, diók, kőrisek és akácok között kanyargó utcákon fedezhetjük fel a bájos borospincék ízeit, ám ha kirándulni támadna kedvünk, akkor a falut övező erdőkben több turistaútnak is nekivághatunk.

Fotó: Szalay-Hodován Anna

Csobánka

A Pilis-hegység dombjainak ölelésében, a Hosszú-hegy, Csobánkai-nyereg, a Kis-Kevély, Csúcs-hegy és az Oszoly-csúcs között rejtőzik Csobánka, amely szubalpin klímájának köszönhetően üdítően friss levegővel vár ránk. Az őskortól lakott, idilli faluba érkezve megannyi varázslatos természeti kincs kápráztat el mindannyiunkat. A településről 5  tanösvény indul, amelyek mindegyike Csobánka természeti és kultúrtörténeti érdekességeit, valamint látnivalóit tárja fel előttünk. Ezek közül talán az egyik legszebb panorámát az Oszoly-csúcsra vezető túraútvonalon láthatjuk. A természet csodái mellett pedig egy meseszép épületre, a Margitligeti-kastélyra is figyelmesek lehetünk a település utcáit szelve, ám azt csupán kívülről csodálhatjuk meg.

blank
Fotó: Jenes András és Holló fotói

Tahitótfalu

Az 1980-ban egyesült Tahit és Tótfalut a Duna választja el egymástól, így a mai napig a Tildy Zoltán-híd az egyetlen út, amely a szigetet összekapcsolja a szárazfölddel. Ezáltal igencsak változatos tereppel rendelkezik a település, ugyanis míg Tahi lankákon, a Visegrádi-hegység lábánál fekszik, addig Tótfalu a Szentendrei-sziget lapályán foglal helyet. Ennek köszönhetően a nagyobb kalandra vágyó felfedezők a Visegrádi-hegységbe vagy a Pilisbe vezető útvonalakon túrázhatnak. Ám ha a könnyedebb kikapcsolódás a cél, akkor a romantikus andalgások legjobb helyszínéül szolgálhat a falu, és annak ártéri ligeterdeje.

blank
Fotó: Tahitótfalu (Facebook)

Pilisszentkereszt

Idilli falusi hangulatban fürdőzhetünk a Pilis völgyében található településen, ahonnan ámulatba ejtő túraútvonalak indulnak az ország legnépszerűbb kirándulóhelyei felé. Ezek említésének sorát az egyik legjelentősebb látnivalójával, a pilisi ciszterci kolostor és kápolna romjaival – ahová a Bánk bánból ismert Gertrudist temették – kezdjük. De nem maradhat ki a listából a Vas-kapu sziklabordája, vagy épp a falu 4 felfedezésre váró barlangja sem. Ha erre járunk, akkor a műemléki védelem alatt álló Mészégető kemencét és a szlovák tájházat sem érdemes kihagyni, a csodás Dera-szurdokot pedig igazi vétek lenne nem végigjárni. A megannyi izgalmas és lélegzetelállító látnivalója mellett pedig úgy tartják, hogy a településen rejlő Szentkútnak és a szintén hozzá tartozó Dobogókőnek köszönhetően egyfajta gyógyító, csodatevő hatással is rendelkezik Pilisszentkereszt.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Remeteszőlős

Hazánk legkisebb, mintegy 2,89 négyzetkilométer területű települése bújik meg a Budai-hegység 400–500 méter magas mészkő- és dolomithegységei között.  A 342 méter magasan elterülő, erdőkkel keretezett, Remete-hegy vonulataival díszített faluban járva-kelve a nyugalom szigetén érezhetjük magunkat. Ám ha magunk mögött hagynánk a falu utcáit, és belevetnénk magunkat a közeli erdők túraútvonalainak egyikébe, akkor még izgalmasabb, festői tájakra is tévedhetünk. Hisz a település kincsei közé tartozik a Remete-szurdok és a Remete-barlang, de itt fut végig az Ördög-árok patak vadregényes völgye is. Ezenfelül a legismertebb látnivalói között tartják számon az Örkény István születésének 100. évfordulójára készített telefonfülkét, amelynek kagylója egyperces Örkény-novellákat mesél az oda betérőknek.

blank
Fotó: Remeteszőlős Önkormányzata (Facebook)

Fedezzétek fel az ország további bájos falvait: