5 nagyszerű színházi előadás Budapesten januárra

Független produkcióktól a grandiózus előadásokig, izgalmas és elgondolkodtató darabokkal köszöntik az új évet Budapest páratlan színházai és alkotócsoportjai.

Winterreise

Mundruczó Kornél rendezése a színház, a film és a koncert vékony határvonalán egyensúlyoz, főszerepben Szemenyei János színész, énekes és Mocsári Károly zongoraművész duettjével. A Proton Színház koncertszínházi előadása Schubert dalciklusának Hans Zender kiszenekarra átírt változatán alapszik, melyhez a rendező videóinstallációt készített magyarországi menekülttáborok lakóiról.

2024. január 7., 19:00 | Budaörsi Latinovits Színház | Weboldal

Fotó: Proton Theatre

Egykutya

Maga mögött hagyja a klasszikus színházi kereteket Varga Lóránt Egykutya című darabja, melyet a PopUp Produkció színeiben láthat a közönség. A helyszín már önmagában rendhagyó, hiszen az ACG Reklámügynökség aulája ad otthont az előadásnak, ezzel is támogatva a független alkotócsoport munkáját. A díszlet is szerény, a színészi alakítások, a mondanivaló és az élmény viszont páratlan – ne hagyjátok ki!

2024. január 10., 11. | ACG Budapest | Facebook

blank
Fotó: PopUp Produkció

Még egy kört mindenkinek

2023 nyarán mutatták be a Városmajori Szabadtéri Színpadon az Oscar-díjat nyert Druk (Még egy kört mindenkinek) című film színpadi adaptációját, amelyet elsöprő sikerének köszönhetően az új évadban műsorra tűzött a Belvárosi Színház. A történet fókuszában négy középkorú középiskolai tanár áll, akik elhatározzák, letesztelik az elméletet, miszerint az ember fél ezreléknyi véralkoholszinttel érzi magát a legjobban.

2024. január 20., 31. | Belvárosi Színház | Weboldal

blank
Fotó: Belvárosi Színház

A csoport

Főként az amerikai filmekből ismert anonim függők egy csoportja kel életre Bodó Viktor rendezésében, a 6SZÍN Teátrumban. A darabban 12 függő ül egy körben és mesél az életéről, miközben a csoportvezető (Zsótér Sándor) moderálja, vezeti a beszélgetést. Már ebből a felütésből is sejthetjük, hogy a függőségek szakértőinek segítségével, az érintettek történeteiből készült előadás nem áltat könnyed kikapcsolódással, mégis kihagyhatatlannak ígérkezik, középpontban a függőségek helyett az emberrel.

2024. január 21., 15:00 és 19:00 | 6SZÍN | Weboldal

blank
Fotó: Juhász Éva

Kálmán-nap

Hajdu Szabolcs nagy sikerű filmje, az Ernelláék Farkaséknál – melyet családjával, saját lakásán forgatott – folytatásaként is értelmezhető az intim közelségben játszódó Kálmán-nap színpadi adaptációja. Az előadás fókuszában ismét életünk hétköznapi semmiségei állnak, melyek a színpadon felnagyítva láthatóvá válnak és gondolkodásra ösztönzik a nézőt. A Kálmán-napot évek óta töretlen sikerrel játsszák, tavaly év végén pedig bemutatták Tallinnban a darab függetlenfilm-változatát.

2024. január 30., 18:00 | Jurányi Ház | Weboldal

blank
Fotó: Látókép ensemble

+1 Pinokkió

Jó eséllyel újabb klasszikus született a Vígszínházban: decemberben mutatták be a zenés családi mesedarabot, a Pinokkiót Keresztes Tamás rendezésében, melyhez A padlás óta először együtt dolgozó Presser Gábor és Sztevanovity Dusán alkotópárosa írt dalokat. A Vígszínháztól megszokott magas minőség ölt testet a gyerekeket és felnőtteket egyaránt megszólító előadásban, melyre természetesen egészen februárig elkapkodták már a jegyeket. Érdemes tehát figyelni a színház honlapját, hogy az első adandó alkalommal lecsapjunk a következő jegyekre, melyek egy felejthetetlen színházi élményhez segíthetnek hozzá.

Több időpontban | Vígszínház | Weboldal

blank
Fotó: Dömölky Dániel/Vígszínház

Nem mindennapi előadással készül az Opera januárra: