7 Grimm-mesébe illő kirándulóhely hazánkban, ami varázslatos hangulattal vár

Rajongói vagytok a legismertebb Grimm-meséknek, és a túrázás is közel áll a szívetekhez? Akkor mutatjuk, mely úti célokat érdemes bejárni az év bármely szakában, biztosan nem fogjátok megbánni!

Hófehérke: Sződligeti-horgásztó

Csupán 30 kilométert kell utazni Budapestről, hogy egy mesebeli erdei ösvényen keresztül szinte a Hófehérke egyik jelenetébe csöppenhessünk. A Sződligeti-horgásztó Vác és Göd között, a Dunakanyar egyik zugában bújik meg, és csodálatos növényzete, valamint halállománya miatt természetvédelmi területként tartják számon. A minden évszakban festői látványt nyújtó horgásztó a partra épített faházikókkal és a tavon kikötött csónakokkal válik teljessé. Fontos tudnivaló, hogy a téli időszakban csak hétvégén látogatható a horgásztó területe, 9 és 15 óra között, a belépés viszont ingyenes!

Weboldal >>

Fotó: GÖDi Majdán-A Kalandor

Jancsi és Juliska: Mézeskalácsház, Bárna

Nógrád vármegyében, azon belül pedig Bárnán szemünk láttára elevenedik meg Jancsi és Juliska története. A hegyek és erdők övezte apró településen található egy Mézeskalácsház, amelynek sokan csodájára járnak. A mesebeli mézeskalács-házikót jelenleg tájházként használják, a belsejét pedig népművészeti tárgyakkal és bútorokkal rendezték be, az adott évszakhoz illő dekorációkkal kiegészülve, ezért (is) érdemes visszatérni ide újra és újra.

Fotó: Hatvani Anikó

További mesebeli falvak, ahol elbújhatunk a világ elől:

Békakirályfi: Bory-vár, Székesfehérvár

Akár a Békakirályfi egyik jelenetét is odaképzelhetnénk a mesés Bory-vár falai közé, amely Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben található. Az épület Bory Jenő építész-szobrászművész, illetve festőművész felesége, Komócsin Ilona tervei alapján valósult meg, ennek a különleges párosnak köszönhetően pedig a vár minden szegletében, a legváratlanabb helyszíneken találkozhatunk egy-egy csodálatos művészeti gyöngyszemmel. A Bory-vár a téli időszakban (egészen március 3-ig) hétfőtől péntekig, 9 és 15 óra között, hétvégén pedig 9 és 16 óra között látogatható!

Weboldal >>

blank
Fotó: Tóth Máté

Csipkerózsika: Andrássy-kastély, Tiszadob

A páratlan szépségéről ismert, nemrég hatalmas felújításon átesett Andrássy-kastély tökéletes helyszíne lehetne bármely tündérmesének, így akár a Csipkerózsikának is. Az 500 hektáros, ősfákból álló erdővel körülvett, romantikus stílusú épületet Andrássy Gyula gróf építtette, 1880 és 1885 között. A kastély legkülönlegesebb helyszíne egyértelműen az előparkban kialakított, középkori liliomot rajzoló növénylabirintus, ahol naphosszat andaloghatunk vagy akár ábrándozhatunk a szőke hercegről.

Weboldal >>

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Piroska és a farkas: Komlós-völgyi vadászház, Mecsek

A Mecsek hegység egyik legbájosabb erdei házikója olyan, mintha egyenesen a Grimm-mesékből lépett volna ki, szinte látjuk magunk előtt, ahogy Piroska megérkezik a nagymamájához. Az 1970-es évek elején megépült Komlós-völgyi vadászház a Mecsek keleti részén található és a Mecsekerdő Zrt. tulajdona, így sajnos csak kívülről csodálhatjuk meg. Megközelíteni a Pécsvárad-Magyaregregy útvonalon baktatva tudjátok, Pécsváradtól bő 3 kilométerre, bal kéz felé tekintve.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Rigócsőr király: Lilomkert piac

Amennyiben épp a Balaton-felvidéken jártok, vasárnaponként Káptalantóti hangulatos piacán érdemes kezdeni a napot! Náluk minden héten helyi termelők ínycsiklandozó finomságai sorakoznak az asztalokon, és szinte bele lehet harapni a friss sajtos pogácsa, gőzölgő tejfölös kenyérlángos illatába. A kiváló házi szörpök, mézes-magos sütemények, túrós-lekváros batyuk, sajtok és megannyi csábító harapnivaló mellett mázas csuprok, antik csecsebecsék és termelői borok közül válogathattok.

Weboldal >>

blank
Fotó: Liliomkert Piac Facebook

Holle anyó: Naszály-hegy

Amikor lehull egy kis hó, mintha Holle anyó különleges története elevenedne meg a kirándulók szeme láttára a Vác fölött magasodó Naszály-hegyen. A 652 méter magas hegy tetejéről olyan elképesztő panoráma tárul a túrázók elé, ami még a leghidegebb időben is megéri a fáradtságot. A Dunakanyar egyik legismertebb hegyét az év további részében is érdemes felírni a bakancslistánkra, hiszen nem csak télen gyönyörű!

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Néhány Disney-mesékbe illő kirándulóhelyet is érdemes felfedezni: