Keszthelyre érkezett a Madách Imre drámája ihlette kortárs művészeti kiállítás

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából „Az ember tragédiája” ihlette kortárs művészeti kiállítás érkezett a keszthelyi Festetics-kastélyba december 1-én. (x)

Fotó: Helikon Kastélymúzeum Facebook-oldala

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából az Országgyűlés a 2023-as évet Madách-emlékévvé nyilvánította. Ennek apropóján az Országút folyóirat hat hazai kortárs képzőművészt kért fel, hogy saját látásmódjuk szerint ábrázolják Az ember tragédiája egy-egy színét.

Az alkotói folyamatban olyan művészek vállaltak szerepet, mint Baksai József, Csurka Eszter, Mayer Éva, Milorad Krstić, Orosz István és Szurcsik József. A rendhagyó projekt – mely a „Rajzoltunk egy költeményt” címet kapta – arra is vállalkozott, hogy sokféleségünket kiemelve, a hat különböző látásmódot egy elválaszthatatlan egységbe rendezze.

Vándorkiállítás vidéki kastélyokban

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztő Nonprofit Kft. most ezeknek a műveknek ad otthont 4 vidéki kastélyban, hogy a budapesti műkedvelő közönség mellett a vidéken élők is megcsodálhassák a 15 kortárs alkotást.

A kiállítás hivatalos megnyitója a dégi Festetics-kastélyban volt november 6-án, innen költözött át a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumba, ahol január 5-ig lesz látható. A vándorkiállítás 2024 januárjában a nádasdladányi Nádasdy-kastélyba, majd februárban a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyba költözik.

Ismét teljes pompában várja látogatóit a tiszadobi Andrássy-kastély: