9+1 retró múzeum és kiállítás országszerte, ami nosztalgiát visz a mindennapokba

Olyan múzeumokat és kiállításokat gyűjtöttünk csokorba nektek szerte az országban, ami a padlótól a plafonig idézi meg a virágkorát élő retró életérzést.

Retro Design Center, Szentendre

Minden apró részletében a ’70-es és ’80-as évek világát idézi meg a Szentendrén található Retro Design Center. A 1000 nm-t felölelő külső és belső kiállítóterekben bőven akad hely a retro relikviáknak, legyen az épp egy kipróbálásra váró autó a sok közül vagy egy korhűen berendezett nappali, ahol jólesőn időzhetünk a régmúltban egy keveset.

2000 Szentendre, Rév u. 4. | Facebook

Fotó: Retro Design Center Facebook-oldala

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Az Óbudán található Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állandó és időszakos kiállításai is egytől-egyig a régmúltban kalauzolnak. Tematikus tárlataik bepillantást nyújtanak az egykori életérzésbe, milyen volt vendégségben járni, vendégül látni, de a falakon felsejlenek az egykor utcákon viszontlátott reklámok, hirdetések és relikviák egyaránt.

1036 Budapest, Korona tér 1. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: mkvm.hu

Bala-Toni Retro Múzeum, Balatonfőkajár

Még szép, hogy a Balatonnál sem kell lemondanunk a retró élményekről, erről pedig a balatonfőkajári Bala-Toni Retro Múzeum gondoskodik. Van itt minden, mit retro életérzésre vágyó csak kívánhat: különleges autók, rég nem látott játékok, képregények, egykori használati tárgyak, de megidézi a nosztalgiát egy Utasellátó is.

8164 Balatonfőkajár, Petőfi Sándor u. 47. | Facebook

blank
Fotó: Bala-Toni Retro Múzeum Facebook-oldala

Memento Park

Európa 7 legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneinek egyike a megnyitásának 2023-ban 30. évfordulóját ünneplő Memento Park. A 41 szobrot és emlékművet magába foglaló szoborparkban a kommunizmusra egy más perspektívából tekinthetünk rá, ahol nemcsak beülhetünk egy Trabantba, de akár érkezhetünk is vele a park bejáratához.

1222 Budapest, Balatoni út – Szabadkai utca sarok | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Memento Park Budapest Facebook-oldala

Retro Múzeum, Eger

2023-ban nyitotta meg nosztalgiázásra és időutazásra egyaránt alkalmas kapuját a Retro Múzeum Egerben. Negyven évnyi gyűjtőszenvedély összpontosul csaknem 250 nm-en, ahol az elmúlt 100 év emlékei sorakoznak egymás után egészen a ’90-es évekig bezárólag. A korhűen berendezett konyhán és nappalin túl rég nem látott játékokon és használati tárgyakon keresztül elevenedik meg a múlt.

3300 Eger, Hatvani kapu tér 2. | Weboldal

blank
Fotó: retromuzeumeger.hu

Nosztalgia Giccsmúzeum, Keszthely

Keszthely belvárosának számtalan múzeuma közül a retro szerelmeseit szólítja meg a Nosztalgia Giccsmúzeum. A minden nap nyitva tartó múzeumban műfaji meghatározás nélkül a padlótól a plafonig minden megtalálható, ami érdekes, látványos és természetesen múltidéző az 1800-as évektől egészen a retróig bezárólag.

8360 Keszthely, Kossuth Lajos u. 12. | Weboldal

blank
Fotó: nosztalgiamuzeum.hu

Budapest Retro Élményközpont

Budapest belvárosában, három emeleten és számtalan kisebb-nagyobb kincsen keresztül idézi meg a retro életérzést a Budapest Retro Élményközpont. A család apraja-nagyjának felejthetetlen élményt nyújtó komplexumban interaktív módon minden apró ajtó mögött, minden zeg-zugban megelevenedik a múlt a retro bisztrótól kezdve egészen a Gazdagréten guruló Ladáig, amibe vétek nem bepattani.

1051 Budapest, Október 6. u. 4. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Budapest Retro Élményközpont/Csudai Sándor

Kaáli Autó-Motor Múzeum, Dörgicse

2020-tól valóságos veteránautó-mennyország várja a Dörgicsére látogatókat a Kaáli Autó-Motor Múzeumnak köszönhetően. A 140 különleges darabot számláló gyűjteményben a gyerekkort idéző és a sokszor csak magazinokban viszontlátott -itt azonban teljes valójában tündöklő -, járművek mellett archív fotók, zenegép és ikonikus bútorok is láthatók.

8244 Dörgicse, Csörgőfa u. 33/2. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: automotormuzeum.hu

Nosztalgia Múzeum, Szécsény

Csaknem 10 éve várja a retró emlékeket felidézni vágyókat a Nógrád vármegyei Szécsény. A Nosztalgia Múzeum igazi gyöngyszem, a látogatók beszámolói szerint minden látnivaló közül a legérdekesebb a múltidéző tárlat, mely korokon, emlékeken kalauzolja végig a látogatókat interaktív elemekkel.

3170 Szécsény, Haynald Lajos u. 3. | Facebook

blank
Fotó: Nosztalgia Múzeum Szécsény Facebook-oldala

+1 Retró karácsonyi kiállítás, Szentes

December 22-ig bezárólag minden nap várja látogatóit Szentes időszakos, retró karácsonyi kiállítása. A Gólyás Házban ingyenesen megtekinthető tárlat ízelítőt és egyben lehetőséget is ad, hogy egy röpke időre ismét belekóstoljunk a régi, retró karácsonyok hangulatába.

6600 Szentes, Petőfi Sándor u. 4. | Facebook-esemény

blank
Fotó: Gólyás Ház Szentes Facebook-oldala

Ha mindezek után nyakig merülnétek a nosztalgiában Budapesten: