Karácsonykor az ünnepi asztalon sorakoznak a finomabbnál finomabb sütemények, amelyek közül mi most az egyik legközkedveltebbet készítettük el, a zserbót, amelyben a diót mákra, a barackot pedig szilvalekvárra cseréltük. Próbáljátok ki!
Hozzávalók (kb. 20 szelethez)
A tésztához
- 300 g liszt
- 125 g vaj/margarin (lágy)
- 40 g porcukor
- ½ mk. szódabikarbóna
- 1 tojássárgája
- 1,5 ek. tejföl
- 15 g élesztő + 1 tk. cukor
- 100 ml tej
- csipet só
A töltelékhez
- 200 g darált mák
- 130 g cukor
- ½ mk. őrölt fahéj
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 350 g szilvalekvár (kenhető)
Elkészítés:
- Első lépésként elkészítjük a tésztát. Ehhez a tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk az egy teáskanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A lisztet és az összes többi hozzávalót egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és homogén tésztát gyúrunk belőle, majd letakarva kb. 30-40 percig meleg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukrokkal és a fahéjjal, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy kb. 20×30 centis tepsit kivajazunk. Amikor a tésztánk már eleget pihent, 4 részre osztjuk, és elkezdjük a zserbó összeállítását.
- Az első tésztagombócot tepsiméretűre nyújtjuk, és belesimítjuk a kivajazott formába, majd megkenjük kb. 4 evőkanál lekvárral, és rászórjuk a töltelék harmadát, amelyet újabb tésztaréteg, majd lekvár és máktöltelék követ. Így járunk el az utolsó tésztagombócig, amelyet szintén kinyújtunk, és befedjük vele a rétegeket.
- A zserbót sütés előtt villával alaposan megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
- A süteményt még melegen kifordítjuk a tepsiből, hogy szép sima tetőt kapjunk. Amikor teljesen kihűlt, visszafordítjuk, és a tetejét olvasztott csokival bevonjuk, majd dermedésig félretesszük. Ha kicsit extrázni szeretnénk a csokit, még dermedés előtt mintázzuk meg recés fogú habkártyával vagy villával.
- A kész zserbót tetszőleges szeletekre vágjuk, és tálaljuk.
A receptet köszönjük Gál Melániának.