6 karácsonyi csodavilág Budapest környékén az igazi adventi hangulatért

Ugyan Budapest nem kevés ünnepi programmal és helyszínnel kecsegtet, ha mégis elszakadnátok kicsit a fővárosi nyüzsgéstől, összegyűjtöttük nektek azokat az úti célokat, ahol minden garantált a karácsonyi hangolódáshoz.

Adventi Vásár, Esztergom

December 1-jén nyitja meg kapuit az Esztergomi Adventi Vásár, ahol a korábbi évek megszokott helyszínéhez – a Széchenyi térhez – a Simor János sétálóutca is csatlakozik, így valódi adventi városi körséta fogadja a látogatókat a történelmi belvárosban. Az idei évben a megszokott látványos kültéri installációk és a teljes belvárost körbeölelő fényfüzérek mellett nem mindennapi újdonsággal is készülnek: többek között adventi zenefákkal keltik életre a legnépszerűbb karácsonyi dalokat. A négy ünnepi hétvége alatt számtalan ingyenes koncerttel és előadással készülnek, többek között az Operett-Musical Voices Társulat a Karácsonyi Angyalok című előadását hozza el, fellép a Duka Jazz Session és a Jazzformers, míg a helyi óvodások és iskolások karácsonyi műsorral kedveskednek.

Weboldal >>

Fotó: Esztergomi Adventi Vásár Facebook

Karácsony Múzeum és Üzlet, Szentendre

A Fő tértől alig pár lépésre található Karácsony Múzeum és Üzlet ugyan egész évben várja a látogatókat, mégis csak az adventi időszakban válik igazán kihagyhatatlan látnivalóvá. Az ingyenes kiállítás egy varázslatos időutazással ér fel: a retro fenyőfa díszek, szobrocskák, képeslapok és egyéb dekorációk között van olyan, ami egészen az 1830-as évekből származik, hiszen ekkortól kezdték el nagyiparban gyártani őket.

Az üzlet sem okoz csalódást, hiszen gyakorlatilag mindent lehet kapni, ami csak a karácsonnyal kapcsolatos: a műanyag, üveg vagy fa diótörők, angyalkák, hóemberek, szarvasok és mikulások garmadája várja a látogatókat. A megszokott, tradicionálisabb díszek mellett extrább, személyre szabottabb kincsekre is lelhettek, ilyenek például a snowboardozó mikulás, a glitteres hamburger, vagy rózsaszín vattacukor díszek. A választék folyamatosan cserélődik, így akár többször is érdemes benézni.

2000 Szentendre, Bercsényi utca 1. | Weboldal

Fotó: Hubay Ház Karácsony Kiállítás és Üzlet

Karácsonyház, Gödöllő

Ha advent, akkor Karácsonyház, hiszen az elképesztő karácsonyi csodavilág már nemcsak a környékbeliek kedvenc ünnepi úti célja, hanem országszerte is nagy népszerűségnek örvend. A város szívében található mesebirodalom családi vállalkozásként indult: 1999-től kezdve az akkor rekonstruált kastélykert egyik épületében üzemelt, majd 2018-ban költözött a Várkapitányi lak épületébe, amit már messziről ki lehet szúrni a világító díszeknek, a régi időket megidéző körhintának és a Disney-filmeket megszégyenítő bódéknak köszönhetően.

Az ingyenesen látogatható ház egyszerre látványosság és vásár, ahol a folyamatosan változó és frissülő árukészletben a klasszikus piros-arany fadíszek és diótörős dekorációk mellett a lehető legextrább díszeket is megtalálhatjátok. Az egyik fő látványosságnak számító hatalmas terepasztalnak köszönhetően egy valódi téli mesevilág elevenedik meg, sőt programból sem lesz hiány: a Mikulás és a Grincs látogatása mellett számos kézműves foglalkozással is készülnek a szervezők.

2100 Gödöllő, Szabadság út 2. | Weboldal

blank
Fotó: Karácsonyház Facebook

„A mi édes kis falunk”, Csömör

December 3-tól adventi csodaország elevenedik meg a Csömöri Tót Hagyományaink Házában. Az „A mi édes kis falunk” nevet viselő mézeskalács-kiállításon túl karácsonyi fotókuckó, mesés karácsonyi kiállítás, óriás adventi kalendárium és egy, a tájházban berendezett karácsonyi szoba gondoskodik majd az ünnepi hangulatról. A mesés mézeskalács-kiállítást egészen január 6-ig tudjátok majd megtekinteni.

2141 Csömör, Gorkij fasor 11. | Facebook

blank
Fotó: Bellus Zsolt/Csömöri Tót Hagyományaink Háza Facebook

Vál-völgyi Mikulásvonat, Felcsút

Advent második hétvégéjén, december 9-én és december 10-én fényekkel és díszekkel Mikulásvonattá változik az egész évben közlekedő kisvasút. A nagyobbak számára nosztalgikus, a kicsik számára izgalmas járművel 10 és 18 óra között nemcsak egy felejthetetlen utazásban lesz részetek, de számos kísérőprogramon is részt vehettek. Többek között találkozhattok a Mikulással, díszíthettek mézeskalácsot, sőt még a Mikulás manóival is kézműveskedhettek.

8086 Felcsút, Mozdony utca 1. |  Weboldal

blank
Fotó: Vál-völgyi Kisvasút Facebook-oldala

Kandallós Mikulás, Veresegyház

December 3-án egy nem mindennapi helyre látogat a Mikulás, hiszen ezen a téli reggelen a Veresegyházi Medveotthon kapui tárulnak ki az izgatott gyerekek előtt. 10 és 13 óra között a kicsik és nagyok egyaránt találkozhatnak a Mikulással, az esemény során pedig rajzverseny, kisvonatozás és ajándékbontó verseny is várja a résztvevőket.

2112 Veresegyház, Patak u. 50/a. | Weboldal

blank
Fotó: Veresegyházi Medveotthon

Ha a fővárosban is hangolódnátok az ünnepre: