7 kihagyhatatlan karácsonyi program Szentendrén az ünnepi készülődéshez

Szentendre minden évben tökéletes úti cél az adventi hangolódáshoz, ez pedig idén sincsen másképp, hiszen a hagyományos, már tradícióvá vált látványosságok és programok mellett számos izgalmas újdonsággal is találkozhattok, ha a Dunakanyar felé veszitek az irányt. 

Karácsony Múzeum és Üzlet (Hubay-ház)

A Fő tértől alig pár lépésre található Karácsony Múzeum és Üzlet ugyan egész évben várja a látogatókat, mégis csak az adventi időszakban válik igazán kihagyhatatlan látnivalóvá. Az ingyenes kiállítás egy varázslatos időutazással ér fel: a retro fenyőfadíszek, szobrocskák, képeslapok és egyéb dekorációk között van olyan, ami egészen az 1830-as évekből származik, hiszen ekkortól kezdték el nagyiparban gyártani őket. Az üzlet sem okoz csalódást, hiszen gyakorlatilag mindent lehet kapni, ami csak a karácsonnyal kapcsolatos: a műanyag, üveg vagy fa diótörők, angyalkák, hóemberek, szarvasok és Mikulások garmadája várja a látogatókat. A megszokott, tradicionálisabb díszek mellett extrább, személyre szabott kincsekre is lelhettek, ilyenek például a snowboardozó Mikulás, a glitteres hamburger vagy a rózsaszín vattacukordíszek. A választék folyamatosan cserélődik, így érdemes akár többször is benézni.

2000 Szentendre, Bercsényi utca 1. | Weboldal

Fotó: Hubay Ház Karácsony Kiállítás és Üzlet Facebook

Adventi templomséták

A Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje népszerűsége után a Ferenczy Múzeumi Centrum advent alatt, több alkalommal ismét elindítja templomsétáit. A különleges program során megtudhatjuk, hogy mi áll a szentendrei templomok létrejöttének hátterében, és betekintést nyerhetünk a különböző felekezetű istenházakba is. A séták során a legtöbb templomba bepillanthattok, az Evangélikus templomtól kezdve, a Baptista Imaházon és a Szántó Emlék- és Zsidó Imaházon át egészen a Belgrád szerb ortodox székesegyházig.

2000 Szentendre, Ferenczy Múzeum, Kossuth Lajos u. 5. | Weboldal

blank
Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum Facebook

Adventi Kézműves és Gasztronómiai Vásár

Az adventi időszak egyik legnagyobb szenzációja tagadhatatlanul a Fő téri vásár, ahol a hangulatosan kivilágított és feldíszített fenyőfa körül kis bódékban árulják portékáikat a szentendrei és környékbeli kézművesek. A széles választékban szerepelnek díszek, kozmetikumok és édességek, de nem maradnak el a karácsonyi vásárok elengedhetetlen kiegészítői sem. Természetesen számos finomságot is megkóstolhattok, mint például kenyérlángost, kürtőskalácsot, bejglit és különböző sajtokat, amiket mennyei forralt borral vagy zamatos punccsal koronázhattok meg.

2000 Szentendre, Fő tér | Weboldal

blank
Fotó: Advent Szentendrén Facebook

Jótékonysági Mikulásfutás

A Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület, Szentendre Város Önkormányzata és a Szentendrei Kulturális Központ idén is megrendezi a már hagyományosnak számító jótékonysági Mikulásfutást. A december 2-án, szombaton sorra kerülő eseményen a nevezési díjként tartós élelmiszert várnak a szervezők, az összegyűlt adományokat pedig a Szent Erzsébet Karitász és a Családsegítő Szolgálat juttatja el a rászorulóknak. A táv futva és sétálva, vagy babakocsival is teljesíthető, és természetesen a Mikulás-kiegészítőket sem szabad otthon hagyni.

2000 Szentendre, Duna korzó 25. | Weboldal

blank
Fotó: Advent Szentendrén Facebook

Világító Adventi Kalendárium

Idén is folytatódik a szívmelengető kezdeményezés, melynek során december minden egyes napján egy-egy helyi ház ablakán villannak fel az ünnepi fények, ezzel hangolódva a karácsonyra. Az adventi kalendárium egyes ablakainak helyszínét az esemény linkjén található térkép segítségével találhatjátok meg.

Weboldal >>

blank
Fotó: Advent Szentendrén Facebook

Szentendrei Teátrum 

A Szentendrei Teátrum idén adventkor két karácsonyi előadást is műsorra tűz, annak érdekében, hogy minél több ünnepi hangulatot csempésszen az errejárók szívébe. Idén harmadszor nézheti meg a nagyközönség a teátrum hagyományos karácsonyi koncertjét Fischl Mónikával és vendégeivel, december 17-én pedig Gubik Petra érkezik Szentendrére a Mi van a zsebemben? című műsorának karácsonyi különkiadásával. Ezen felül, a Szentendrei Teátrum és a Fórum Színház együttműködésében ingyenes, szabadtéri színházi élményekben is része lehet a látogatóknak a Fő téri karácsonyi forgatagban.

2000 Szentendre, Rákóczi Ferenc utca 2. | Weboldal

Édeni Édességek Boltja

A Szentendrét jól ismerők körében népszerű Édeni Édességek Boltja már 2003 óta várja az édesszájú vendégeket az utca legrégebbi házában, ahol három magyar csokoládémester több mint 80-féle kézműves bonbonját, frissen pörkölt babkávékat és szálas teákat kínálnak. A hangulatos enteriőr polcain találhattok díjnyertes és rendhagyó ízvilágú prémiumcsokoládékat, különleges lekvárokat, csokikrémeket, drazsékat és saját készítésű tört csokoládékat. A kávézórésszel kibővített üzletben megmelegedhettek a kinti séta után, és több mint 40-féle, helyben készített, forró csokoládés és kávés ital közül választhattok. Idén egy új különlegességet is megtaláltok, ami nem más, mint az Édeni Édességek Boltjának saját adventi kalendáriuma, ahol minden ablak egy-egy kézműves bonbont rejt.

2000 Szentendre, Dumtsa Jenő utca 9. | Weboldal

blank
Fotó: Édeni Édességek Boltja Szentendre Facebook

Látogassatok el egy bájos mézeskalács-házikóba is: