15 lélekemelő versest és irodalmi beszélgetés Budapesten borús napokra

Töltődjetek irodalommal: zeneköltők, írók, felolvasások, beszélgetések, megzenésített versek, slam poetry – ezeken az esteken mindből találhattok kedvetekre.

Negyvenkettő – kortárs irodalmi est: Hárs Barna // Auróra (2023. november 13.)

A Negyvenkettő irodalmi projekt keretében zeneköltőkkel, dalszövegírókkal beszélgetnek a szövegeikről irodalmi kontextusban, az alkotói folyamatokról, szimbólumokról, képekről, hasonlatokról, önkifejezésről. A második beszélgetés meghívottja Hárs Barna, a Meg Egy Cukorka frontembere, énekes-dalszerzője, akinek a szövegeiben sokat hallunk a viszonzott és viszonzatlan, régi és új szerelmekről, viszonyokról, belső vívódásokról, a hétköznapok monotonitása elleni küzdelmekről.

Facebook-esemény >> 

Simon Márton: A város mint könyvtár // Tompa 17 (2023. november 15.)

Hogyan áll össze egy személyes könyvtár? Hogyan öröklődik a hagyomány a könyveken keresztül? Hogyan lesznek az írók könyvei az elképzelt közös budapesti könyvtár elemei? Nyolc író, nyolc történet, amely közelebb vezet a metaforikus könyvtárhoz, amit a város jelent számunka. Beszélgetések városról és könyvekről.

Facebook-esemény >> 

irodalmi estek Budapesten
Fotó: Tompa17 (Facebook)

Vers-Zene Est // Nem Adom Fel Kávézó (2023. november 16.)

November 16-án folytatódik a Nem Adom Fel Kávézó és A Hetedik Folyóirat rendezvénysorozata. Ismét a megzenésített vers kerül a középpontba. Fellépnek: Tóth Sándor Péter és Osváth Georgina, valamint a Hangraforgó Együttes. A rendezvény díjmentesen látogatható.

Facebook-esemény >> 

Móricz ösztöndíjasok irodalmi estje // Petőfi Irodalmi Múzeum (2023. november 17.)

Irodalmi est a Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíj 2022-es díjazottjainak részvételével. Az est során volt ösztöndíjasok (Bánkövi Dorottya , Gere Nóra Éva és Szabó-Biró Brigitta) a támogatott időszak alatt született verseikből, prózáikból olvasnak fel.

Facebook-esemény >>

Beck Zoltán – Vecsei H. Miklós: Kártyajáték // Akvárium Klub (2023. november 20.)

Van 32 lap, épp, mint egy pakli magyar kártyában. A kártyák mindegyikén egy-egy szó, félmondat: valami, ami talán az életfordulókat jelöli, vagy csak hangulatot, állatot, égitestet. Ti húzhattok tizet, és megismerhetitek a kártyákhoz kapcsolódó történeteket, verseket, dalokat, személyes élményeket.

Facebook-esemény >>

Fotó: Bodnár Dávid

Márai Sándor írásai Bécsről – „Lehet Bécs nélkül is élni. Csak nem nagyon érdemes.” // Várkert Bazár (2023. november 20.)

Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató estjein nem pusztán részletek hangzanak el a Márai életműből, hanem izgalmas, különleges és alig ismert információkat tudhat meg a közönség az örökérvényű szerzőről. Az előadások vetített képekkel, dokumentumokkal és Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma díjas cimbalomművész inspiratív és sokszínű zenei kíséretével segíti az irodalmi szövegek elmélyült befogadását.

Facebook-esemény >> 

Story Slam – A te történeted // MU Színház kávézója (2023. november 21.)

A MU Színház új programsorozata a történetmesélés közös élményét hozza vissza a modern hétköznapokba. A havonta egyszer jelentkező Story Slam-esteken meghívott vendégek osztják meg veletek személyes történeteiket egy-egy témában. Az elbeszélések meghallgatása után pedig ti is lehetőséget kaptok, hogy elmondhassátok saját történeteteket a mikrofonba.

Facebook-esemény >> 

Mondj te is egy verset! // Jókai Anna Szalon (2023. november 21.)

Egy fiatalos versbarát közösség, ahova mindenki hozhat és ahol mindenki mondhat egy verset. Erre az alkalomra telet idéző költeményeket vihettek, magyar költők tollából.

Facebook-esemény >> 

VERSmindenÁRON // Likethegypsies (2023. november 22.)

Sövegjártó Áron énekel könnyedeket és komolyakat, mond verset humorosat és fajsúlyosakat és sok-sok vicces sztori is elhangzik majd.

Facebook-esemény >> 

Ferencvárosi sztorikoktél – Sánta kutya estek a Tompa17-ben (2023. november 23.)

A mesélő vendégek hardcore lokálpatrióták, a mindenkivel pacsizó, sarki fűszerestől a szenvedélyes fradistán át, a bölcs fodrásznőn keresztül a széplelkű költőig. Csupa izgalmas – hétköznapi vagy közismert – ember, egymástól merőben eltérő kalandokkal. Egy közös mégis van mindenki sztorijában: Ferencváros. A személyes történetük hol megható, vicces, tanulságos, szívszorító, kínos vagy épp ciki, majd ti eldöntitek egy ital fölött.

Facebook-esemény >>

10 perc vers // Örkény Színház (2023. november 26.)

Történelem és mindennapok, objektív és szubjektív, nagytotál és szuperközeli, színház és versek és Monori Lili. A Proton Színház új bemutatója egy utazás, időben, térben, múltban, jelenben, Monori Lilivel, Monori Liliről. Minden változik. Minden ugyanaz.

További infók >> 

POKET est: Mikó Csaba Égető című kötetének bemutatója // K11 Művészeti és Kulturális Központ (2023. november 30.)

Az est során a misztikus világot ábrázoló szimbolista krimi szerzőjével Jakobovits Kitti, Závada Péter és Asztalos Emese beszélgetnek. Közreműködik: Márfi Márk színművész.

Facebook-esemény >>

irodalmi programok Budapest
Fotó: K11 Művészeti és Kulturális Központ

PETRI80 │ Irodalmi-zenés est // Képező (2023. december 5.)

Soltész Márton irodalomtörténész beszélget a költő életéről és életművéről Bencsik Krisztina irodalmárral és Pinczési Botond Petri-kutatóval, valamint bemutatja a közelmúltban megjelent „Petri György különbözése” című kötetet. A műsorban elhangzik Petri György három verse is Kákay István megzenésítésében.

Facebook-esemény >> 

Vers és Lélek Lélektöltő Irodalomterápiás foglalkozás // FSZEK Ugocsa utcai könyvtára (2023. december 8.)

Folytatódik s FSZEK Ugocsa utcai könyvtárának tavalyi sorozata, a Vers és Lélek Lélektöltő Irodalomterápiás foglalkozás. Az alkalmakat Ladányi Ágnes fejlesztő irodalomterapeuta vezeti.

Facebook-esemény >> 

IKSZ – kortárs felolvasószínházi est // Trafó (2023. december 11.)

Az este során három, egyenként negyedórás egyfelvonásos szöveg hangzik el felolvasószínházi előadás formájában, majd a nézők, a szerzők, az előadók és a szervezők részvételével közösségi szövegfeldolgozás következik.

Facebook-esemény >> 

Irodalommal teli kávéházak Budapesten: