Lenyűgöző őszi színekbe borult a 19. századi kastély parkja Fejér megyében

Fejér megye egyik ékköve a 19. században, klasszicista és eklektikus stílusban épült Károlyi-kastély, amelyre a Bakony és a Vértes közötti Mór-árokban bukkanhatunk rá.

Fotó: Györkő Zsombor

A kastélyt gróf Károlyi György építtette Henrich Koch és Ybl Miklós tervei alapján, a munkálatok pedig egészen 1858-ig elhúzódtak.

Az épület 1944-ig a Károlyi család birtokában állt, ekkor kellett ugyanis elhagyniuk a kastélyt. Az első világháború alatt katonák használták, a második világháborúban pedig államosították az ingatlant.

Fotó: Györkő Zsombor

Ezt követően üdülőként és gyermekotthonként is üzemelt, 1980-ban pedig elkezdték felújítani az épületet, ami sok-sok év múlva, 2011-ben készült el teljesen.

A lenyűgöző kastélyt egy közel 50 hektáros, jelenleg őszi színekben pompázó park veszi körül, ahol kellemes sétát tehetünk a látogatásunkkor.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Az arborétum jellegű park több, mint 150 éves fenyőknek, hársaknak, tölgyeknek és gesztenyefáknak ad otthont, valamint egy hangulatos tó, kellemes sétányok és mesebeli kis hidak is találhatóak a területén.

A park és a kastély egész évben nyitva áll a látogatók előtt, a számtalan kiemelkedő rendezvénynek otthont adó épületben pedig állandó és időszaki kiállításokat is megtekinthetünk.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Amennyiben a jelenleg szállodaként működő Károlyi-kastélyt belülről is szeretnétek szemügyre venni, akkor fontos tudnivaló, hogy kizárólag idegenvezetéssel látogatható az épület!

Károlyi-kastély
8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi Sándor utca 7.
Nyitvatartás: a hét minden napján 10-18 óráig
Weboldal

Fedezzetek fel még több, színkavalkádban úszó kirándulóhelyet ősszel: