7 vezetett séta novemberre, ahol felfedezhetjük a főváros kulisszatitkait

Sem a szeszélyes időjárás, sem a rövidebb nappalok nem szabhatnak határt a várost felfedező programoknak: íme 7 vezetett séta novemberre, amit kár lenne kihagyni.

Art déco időkapszula – Időutazás a Vasas Szakszervezet józsefvárosi székházában

November 11-én és 25-én egy olyan ikonikus épület küszöbét léphetitek át, ahol mintha megálljt parancsolt volna az idő. A különleges art déco hangulatú Vasas Szakszervezet józsefvárosi székházában tanácstermeken túl, többek között a régi éttermen és az egykori birkózótermen keresztül ismerhetitek meg a tapintható múltat. Valóságos időutazásban lesz részetek, ha úgy döntötök, hogy csatlakoztok a hosszúlépés.járunk? csapatához és átadjátok magatokat két órányi felejthetetlen kalandozásnak.

A séta időpontjai: november 11., 25. | Tovább a sétára >>>

Fotó: hosszulepes.org

Csipke és csokoládé – Séta 20. századi asszonysorsok nyomában a budai Várban

November 12-én és 25-én 11 órától a budavári nők kerülnek főszerepbe a Budai Várséták vezetett sétáján. Szó esik majd az elithez tartozó, sőt mi több olyan várnegyedbeli nőről is, aki se uralkodó, se főhercegnő, de még arisztokrata sem volt. Olyan kérdésekre kaphatunk majd választ a 2 órát felölelő programon mint, hogy ki fogyaszthatta el reggelijét a Mátyás-templomban vagy épp ki nem riadt vissza attól, hogy titkos rádióállomáson fejtsen kódokat? A séta egy titkos süteményreceptet is magába foglal, a kérdésre azonban, hogy miért, természetesen a séta adja meg a választ.

A séta időpontjai: november 12., 25. | Tovább a sétára >>>

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

Zuglói sztorizó – Vasúton innen, Ligeten túl

November 18-án 2,5 órányi maradandó élményre számíthattok, ha úgy döntötök a Városművek csapatával tartotok egy kiadós, zuglói sztorizásra. A se nem belvárosi, se nem külvárosi Zugló a reformkor óta folyamatosan formálódó városrész, melyet zajos sugárutak és csendes lakótelepek egyaránt színesítenek. A séta során megtudhatjátok, miért veszélyes pilótaként csajozni, de meglátogathatjátok majd az 50-es évek egyik szeretnivaló street art-ját, akárcsak a főváros első japánkertjét.

A séta időpontja: november 18. | Tovább a sétára >>>

blank
Fotó: varosmuvek.hu

Pazar mozaikok, színes üvegcsodák

November 18-án 10 órától egy különleges világba, Róth Miksa egyedülálló művészetébe is bepillantást nyerhettek majd. Fénnyel átitatott üvegképek és csillogó mozaikok nyomába eredhettek a 3 órát felölelő séta alkalmával, mindezt a művész egykori otthonában, egy különleges templom falai között és lépten-nyomon tetten érhető látványos épülethomlokzatokon. Egy percig sem kell aggódnotok, természetesen a ragyogó művész remekművei is terítéken lesznek majd.

A séta időpontja: november 18. | Tovább a sétára >>>

blank
Fotó: korzozzvelunk.hu

Történetek a zsinagóga háromszögből

A pesti zsidónegyed fedi fel titkait és történeteit november 19-én ugyanúgy, mint november 26-án az Imagine izgalmas, vezetett sétáján. Akkor is érdemes csatlakoznotok, ha épp ezerszer sétáltatok már itt, akkor azonban még inkább, ha még sohasem volt dolgotok erre. Ha szeretnétek elveszni a kacskaringós utcák szépségében, szeretnétek megismerni az itt élő zsidó családok történeteit, úgy zsinagógák háromszögében fedezhetitek fel a főváros egyik legellentmondásosabb, mégis egyik legkülönlegesebb részét.

A séta időpontjai: november 19., 26. | Tovább a sétára >>>

blank
Fotó: imagine.hu

Híres szerelmek a Gellért-hegy ölelésében

A Szent Gellért téren álló díszkúttól indul november 25-én az a vezetett séta, mely a Gellért-hegy ölelte híres szerelmekről rántja le a leplet. Ismerős-ismeretlen épületek szegélyezte 2 órányi időutazásnak lehettek részesei, ahol az épületek felfedik legendás szereplőiket és szerelmeiket. Ha mindig is kíváncsiak voltatok, kiről mintázhatta Kosztolányi Dezső Édes Anna alakját, milyen is volt Karinthy és Böhm Aranka románca és kit hívott Móricz Zsigmond randevúra a Hadik kávéházba, mindenképp tartsatok a Pestbudai Séták csapatával.

A séta időpontja: november 25. | Tovább a sétára >>>

blank
Fotó: pestbudaisetak.hu

Újpesti egypercesek – Grófi birtok, szellemtanya, iparváros

November 26-án a főváros egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb kerülete mutatkozik be a nagyérdeműnek a Sétaműhely vezetett sétáján. 2-2,5 órányi aktív kikapcsolódásra számíthattok, szecessziós palotától, zsinagógán át egészen csillagdáig. Megismerhetitek, hogyan virágoztatták fel grófok, zsidók és iparosok Újpestet és hogy hogyan írta be magát az örökkévalóba a hétköznapi történetekkel. Amire biztosan számíthattok, hogy az egyperceseknek hála egészen másként néztek majd Újpestre.

A séta időpontja: november 26. | Tovább a sétára >>>

blank
Fotó: Kurka Géza

Ha a vezetett séták után ingyenes kikapcsolódást kerestek az őszre: