6+1 kihagyhatatlan látnivaló Kecskeméten a tökéletes őszi kiruccanáshoz

Kecskemét tökéletes választás, ha egy egynapos kirándulásra és városnézésre vágytok, hiszen nemcsak könnyen és gyorsan elérhető Budapestről, hanem rengeteg izgalmas látnivalót is rejt.

Szabadság tér

A Szabadság teret nemcsak elhelyezkedése miatt tekintik a város egyik centrumának, hanem azért is, mert egy igazi kis zöld oázisként szolgál a város szívében. Középpontjában egy impozáns szökőkút található, melyet Probstner János készített és sokan Kecskemét legszebb szökőkútjaként tartják számon. A tér két oldalán parkosított területek találhatók, gazdag növényvilággal és szobrokkal, a pár éve elkészült felújításnak köszönhetően pedig a Békás tó területe is megújult, ideális pihenőhelyként szolgálva a városlakók és látogatók számára.

Fotó: Egy jó kép rólad

Tudomány és Művészetek Háza

Az 1850-es évek végén a megnövekedett zsidó közösség Kecskeméten egy 600 imaszékes zsinagóga építését tervezte, az orientizáló romantikus stílusban megálmodott épület pedig 1868-ban készült el ifj. Zitterbarth János tervei alapján. Az impozáns zsinagóga az 1911-es földrengés során erősen megrongálódott, a II. világháború során pedig a gazdag belső díszítésének nagy része megsemmisült. A teljes megújulásra 1966-ig kellett várni, amikor a város megvásárolta az épületet, ami egy átalakítás után már a Tudomány és Technika Házaként működött tovább. Ma a Tudomány és Művészetek Háza néven ismert, és számos különleges művészeti kincset őriz, többek között megtalálhatóak itt Michelangelo Buonarotti híres szobrainak hiteles gipszmásolatai.

6000 Kecskemét Rákóczi út 2. | Weboldal

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Kossuth tér

A város főtere, a Kossuth tér gyönyörűen karbantartott terület, melyet impozáns épületek, szép zöldterületek és stílusos sétányok szegélyeznek. Az egyik legszembetűnőbb épület a nemrég felújított Városháza, amely lenyűgöző, szecessziós stílusú külseje és a városban betöltött központi szerepe miatt kihagyhatatlan látnivaló. A tér körül számos hangulatos étterem, kávézó és üzlet is rendelkezésetekre áll, ha tartanátok egy kis pihenőt a városnézésben.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Otthon Mozi

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Kecskemét belvárosa ad otthont az ország egyik legszebb és legkülönlegesebb művészmozijának. Az Ifjúsági Otthon 1906-1907-ben felhúzott szecessziós épületében kapott helyet a város második mozgóképszínháza, amelyet az első emeleti díszterem és galéria átépítésével alakítottak ki 1937-ben. A mozi ma a művészfilmek legjavát sorakoztatja fel műsorán, a vetítések előtt pedig beülhettek egy forró italra a földszinten található bájos kávézóba.

6000 Kecskemét, Kossuth tér 4. | Weboldal

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Szent Miklós-templom (Barátok temploma)

Kecskemét legrégebbi építészeti emléke a XIV. század második feléből származó kőtemplom, amit eredetileg Szent Miklós tiszteletére építettek, és a XVI. század közepén katolikus és református felekezetek osztoztak rajta. A XVII. században a ferences rend vette gondozásba, melléjük építve a jelenlegi Kodály Intézetként ismert kolostor épületét, amelyet Barátok templomaként ismernek. Az épületet az évszázadok során többször bővítették és átépítették, majd a XVIII. század végén nyerte el a ma is látható késő barokk-copf stílusát. Az udvarban található Lourdes-i sziklakápolna az 1930-as években épült és azóta is népszerű kultuszhelynek számít, az épület körül pedig neobarokk kovácsoltvas kapuk láthatók. A templom mellett található romkert feltárásakor láthatóvá vált az egykori temető kőkerítése és a Szent Mihály-kápolna alapjai.

6000 Kecskemét Kossuth tér 5.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Kecskeméti Arborétum

A Kiskunság fővárosának ingyenesen látogatható arborétuma Kecskeméttől autóbusszal és autóval is könnyen megközelíthető, a terület pedig három fő részre, véderdősávra, tölgygyűjteményre és egy gyűjteményes részre osztható, utóbbit 14 ösvényen keresztül sétálhatjuk végig. A 15 állomásos tanösvényen végigsétálva színes információstáblák mesélnek Kecskemét éghajlati sajátosságairól, valamint az arborétum állat-, növény-, gomba- és élénk rovarvilágáról. A tanösvényről letérve további hangulatos kis ösvényeken barangolhatunk a több, mint 800-féle fásszárú növény között, a vízinövényekkel benépesített kerti tó megcsodálása után pedig a hangulatosan kialakított pihenőhelyen szusszanhatunk egyet.

6000 Kecskemét, Nyíri út 48. | Weboldal

blank
Fotó: Zsenits Gyula

+1: Sutus Vendéglő

Ha megéheztetek a nagy városnézésben és valami finomra vágytok, ne hagyjátok ki a Sutus Vendéglőt, ami óriási sikernek örvend a helyiek és a városba látogatók között egyaránt. A tradicionális magyar konyha szerelmeseinek kihagyhatatlan helyszíne a családi vállalkozásként működő, kockás terítős étterem, ami elsősorban pénztárcabarát árazású, változatos ebédmenüiről és kedves kiszolgálásáról híres. Az asztalfoglalás ajánlott!

6000 Kecskemét, Dózsa György út 13. | Weboldal

blank
Fotók: Sutus Dolli

Kecskeméttől nem messze autós szafaripark vár: