8 kihagyhatatlan kiállítás Budapesten 2023 októberében

Ősszel az egyik legjobb program Budapesten kétségkívül a múzeumok, kiállítóterek legújabb vagy épp régóta bakancslistás tárlatainak felkeresése. Egy csokorba gyűjtöttük a kedvenceinket, melyek egyedi élménnyé varázsolják a múzeumlátogatást!

A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból

Szöul városa a Néprajzi Múzeumba költözik október 17-től! A koreai Szöul Történeti Múzeum kiállítása a modern és a hagyomány találkozása: a látogatók bepillantást nyerhetnek a város történetébe és jelenlegi mindennapjaiba, egyben megismerhetik hagyományait és azok kortárs továbbélését.

Néprajzi Múzeum | 2023. október 17-től | Weboldal

Szárnyalás – Vol – Flight. Reigl Judit figurális festészete

A Kiscelli Múzeum bámulatos Templomtere ad otthont a Reigl Judit műveiből berendezett tárlatnak, amely elsőként domborítja ki, milyen fontos szerepet is töltött be az emberábrázolás az életműben. A kivételes tehetségű festő születésének századik évfordulója alkalmából jött létre a kiállítás, amelyen előtérbe kerülnek a művész kevéssé ismert, figuratív sorozatai. Az elsősorban az absztrakt alkotásairól ismert Reigl Judit munkássága így tehát új megvilágításba kerül a Kiscelli Múzeumban, aminek köszönhetően egy összefüggő egészként értékelhetjük a páratlan életművet.

Kiscelli Múzeum | 2023. október 27-ig | Weboldal

Fotó: Kiscelli Múzeum

Igor és Ivan Buharov: „Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták”

A legtöbben elsősorban független filmesként ismerik a Buharov szerzőpárost, akik azonban a képzőművészet és a zene területén is alkotnak. Legújabb, a Kassák Kortárs Művészeti Díjat elnyert filminstallációjuk középpontjában Szittya Emil, a sokoldalú avantgárd művész áll. Erdődi Katalin kurátorral közösen kiállítást építettek a mozgókép köré, amit többek között Szittya Emil gyűjtése, a „82 álom a második világháború idején 1939–1945”, valamint a fiatal Kassákkal való csavargása inspirált. A létrejött tárlat egy rendkívüli, minden érzékre ható utazásra hívja a látogatókat a Kassák Múzeumban.

Kassák Múzeum | 2023. október 29-ig | Weboldal

Fotó: Birtalan Zsolt/PIM

Klösz György 110

110 évvel ezelőtt hunyt el Klösz György, a hazai városfotózás egyik úttörő alakja. A kerek évforduló alkalmából szabadtéri kiállítás nyílt a békeidők Budapestjén élő és alkotó fotóművész legjobb képeiből a Fiumei úti sírkertben, melyet egészen október végéig ingyenesen megtekinthetünk Klösz György síremlékénél, a 18-as parcellánál. A kültéri tárlat hiteles képet fest az épülő nagyvárosról, számos rég elfeledett és ma is ikonikus budapesti épülettel, ugyanakkor a fővárosban élők mindennapjai is megelevenednek a fekete-fehér fotókon. Igazi időutazásra számíthatnak tehát azok, akik úgy döntenek, egy őszi séta alkalmával megtekintik a rendhagyó kiállítást.

Fiumei úti sírkert | 2023. október 31-ig | Weboldal

blank
Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei

Romani Design Fashion Art

Modern ruhadarabok, pazar ékszerek és színpompás kiegészítők: ez a Romani Design. A Hagyományok Háza október 31-ig látogatható kiállítása a világ első roma divatstúdiójának történetét mutatja be, amely 2010-ben azzal a céllal jött létre, hogy segítse a roma közösségek társadalmi és kulturális integrációját.

Hagyományok Háza | 2023. október 31-ig | Weboldal

blank

Vigyázat, törékeny. Handle with care

Szeptember közepén nyílt meg a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása, melynek fókuszában a gondoskodás témaköre áll. A kortárs művészeti kiállítás Popovics Viktória kurátor és Dabi-Farkas Rita múzeumpedagógus közös munkájának gyümölcse. A gondoskodás mindannyiunk közös tapasztalata, mely a születés pillanatától a halálig meghatározza életünket. Értelmezhető önmagunkra vonatkoztatva, a személyközi kapcsolatok szintjén, de kiterjeszthető a természeti létezőkre, tágabb értelemben pedig magára a Földhöz való óvó viszonyulásra is.

Ludwig Múzeum | 2024. január 14-ig | Weboldal

blank
Fotó: Ludwig Múzeum

Hold a felhők felett

A távol-keleti kultúrák rajongóinak kihagyhatatlan programnak ígérkezik az Andrássy úti Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum felkeresése, melynek már békés kertje is külön látnivaló a maga buja növényzetével, keleti szobraival és grandiózus Hold-kapujával. A múzeum februárig látogatható időszaki kiállítása a japán művészet körül forog, azon belül is gróf Vay Péter püspök japán műgyűjtését nézhetik meg az érdeklődők. Napjainkban ezt a válogatást tekintjük az első hazai japán képzőművészeti gyűjteménynek, melyet Vay Péter a XX. század első éveiben állított össze a Szépművészeti Múzeum részére.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum | 2024. február 18-ig | Weboldal

blank
Fotó: hoppmuseum.hu

Indiánok. Lelkek. Túlélők.

Magyarországon először látható Claudia Andujar magyar származású fotóművész munkássága a Néprajzi Múzeumban. A kiállítás kihagyhatatlan élmény az etnográfia, a távoli kultúrák és a kortárs fotóművészet kedvelőinek, miközben az amazóniai esőerdők világáról is megrázó üzenetet hordoz.

Néprajzi Múzeum | 2024. június 30-ig | Weboldal

blank
Fotó: Claudia Andujar / Portre No 11. (Maturaca sorozat) / Maturaca, 1970–1971 (2023)

A Városliget csodálatos villájában is izgalmas kiállítást nézhettek meg: