Meseszép belső kert rejtőzik a kívülről puritán várkastélyban

A különleges várkastélyok szerelmeseinek kihagyhatatlan program Ozorai Pipo reneszánsz hangulatú várának felkeresése, amely az apró Tolna megyei falu ékszerdobozaként várja a látogatókat.

Fotó: Antal Lászlóné Győri Tünde

Ozora várkastélyát egy firenzei kereskedő család sarja, Filippo Scolari, vagy ahogy itthon ismerjük, Ozorai Pipo építtette 1416-tól kezdődően. Pipót mi más, mint a szerelem kötötte Ozorához: feleségül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, majd belekezdett otthonuk megépítésébe, amihez az itáliai városi paloták szolgáltak fő ihletforrásául.

Fotó: Antal Lászlóné Győri Tünde

A szabályos négyzet alaprajzú vár elsőre talán puritánnak tűnhet napjainkban, belső kialakítása a reneszánsz korszakot idézi. Belső udvarában és emeleti folyosóin reneszánsz kőfaragványok és burjánzó zöld növények keltenek mesebeli miliőt.

A varázslatos belső kertben egy hangulatos kávézó is megbújik.

blank
Fotó: Antal Lászlóné Győri Tünde

A palota termeiben Ozorai Pipo életén keresztül elevenedik meg Zsigmond király korának lovagi kultúrája, emellett fegyverterem, 15. századi élményház, Pipo hitvesének hálószobája, reneszánsz konyha és vártörténeti kiállítás is várja az érdeklődőket.

Fontos tudnivaló, hogy a vár emeleti termei csak tárlatvezetéssel látogathatóak, amit magába foglal a belépőjegy ára.

blank
Fotó: Antal Lászlóné Győri Tünde

Ozora várkastélya tehát remek belföldi úti cél, ha szívesen visszarepülnétek a lovagok korába, és kíváncsiak vagytok a palota falain belül megbújó, varázslatos kis kertre.

Bővebb infó: pipovarkastely.hu

A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találhattok! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Ozorai Pipo várától nem messze találjátok a gyönyörű Festetics-kastélyt: