A legjobb filmek 2023 őszén, avagy premierek, amiket már nagyon várunk

Összegyűjtöttük nektek 2023 őszének várhatóan legérdekesebb, legjobb filmjeit. Premierek, amikért érdemes felkeresni a magyar mozikat.

legjobb mozipremierek 2023 ősz
Zendaya a Challengers c. filmben

A legjobb filmek 2023 szeptemberében:

Megtorlás (mozipremier: 2023. szeptember 7.)

Matt Turner egy Berlinben élő amerikai üzletember, akinek időzített bombát helyeztek az autójába, és ezzel kényszerítik őt néhány piszkos ügy elvégzésére. A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy a férfi családja is ott ül vele a kocsiban, a hívás éppen akkor érkezik, amikor Turner a gyerekeit iskolába viszi. Egy ismeretlen férfi egyre veszélyesebb utasításait követve versenyt fut az idővel, hogy megmentse a családját.

A film rendezője Antal Nimród, a főszereplő Liam Neeson.

Bazi nagy görög lagzi 3. (premier: 2023. szeptember 7.)

Az író és rendező Nia Vardalos világsikere, a Bazi nagy görög lagzi visszatér a mozikba egy vadonatúj kalanddal. Csatlakozzatok a Portokalos családhoz, mert családegyesítésre Görögországba utaznak egy szívmelengető és fergeteges kirándulás keretében, amely csupa szerelem és fordulat.

A csodák könyve (premier: 2023. szeptember 14.)

Egy gyerekét egyedül nevelő anya élete fenekestül felfordul, amikor a 12 éves fia egy balesetet követően kómába esik. Az édesanya a srác holmijai között rátalál egy világvége listára, amiket a fiú az életében szeretett volna teljesíteni. Az anya hirtelen ötlettől vezérelve útra kel, hogy teljesítse a lista kihívásait.

A film Julien Sandrel azonos című nemzetközi bestsellere alapján készült.

Challengers (premier: 2023. szeptember 14.)

A Challengerrs a feltörekvő profi tenisztehetségek számára rendezett bajnokság. Itt kerül egymással szembe Art és Patrick. Akik nagyon jól ismerik egymást. Évekkel korábban elválaszthatatlan cimborák voltak. Egészen addig, míg meg nem ismerkedtek Tashival, aki nemcsak a legjobb volt a pályán, hanem a legvonzóbb is. A két srác egyszerre kezdett ki vele, egyszerre nyomultak rá, és egyszerre kaptak bíztató jeleket. Tashi nem tud választani köztük. Aztán mégis. Aztán mégsem. Telnek az évek és a három szerelmes fiatal között nem szakadnak el a kötelékek: csak kibogozhatatlanul összegubancolódnak.

A film főszereplője a Pókember és Dűne filmekből ismert Zendaya.

Altatódal (premier: 2023. szeptember 14.)

Amaiának és Javinak most született gyereke, még csak ismerkednek a szülői szereppel. Amaia fél, hogy nem tud helytállni, és mivel Javi hetekig távol van, úgy dönt, átmenetileg visszaköltözik a szüleihez, hogy megossza velük a kisbaba gondozási feladatait. Amire nem számít, hogy bár édesanya lett, a szülei viszonylatában továbbra is gyerek. Alauda Ruiz de Azúa első nagyjátékfilmje hiteles és érzékeny portré egy családról.

A filmet közel negyven fesztiváldíjra nevezték, melyből 27-et meg is nyert.

Legjobb filmek 2023

DogMan – A kutyák ura (premier: 2023. szeptember 28.)

Douglas kiskora óta nem találja a helyét a világban és a társadalomban, ezért az emberek helyett a kutyákhoz fordul. Feltétel nélküli rajongása a négylábúak iránt egy sajátos élet kialakítását eredményezi: csak bennük bízik, csak velük érzi magát biztonságban. Emiatt a számkivetett férfi a kutyái segítségével sajátosan értelmezi a törvényeket is. Ha kell, a hozzá hasonló elesettek védelmezőjeként lép fel, szembeszállva akár a maffiával is. Nem retten vissza a kegyetlen erőszaktól sem – főleg, ha a bosszú vezérli.

A film rendezője és forgatókönyvírója Luc Besson.

Ígéretes mozipremierek októberben:

Magyarázat mindenre (premier: 2023. október 5.)

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

Egy film a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek alkotóitól.

Az ördögűző: A hívő (premier: 2023. október 12.) – 18+

Mióta 12 évvel ezelőtt egy haiti földrengésben meghalt a terhes felesége, Victor Fielding egyedül neveli a lányát, Angelát. Ám amikor Angela és barátnője, Katherine eltűnnek az erdőben és csak három nap múlva kerülnek elő, úgy, hogy semmi emlékük sincs arról, mi történt velük, ez olyan események láncolatát indítja be, amelyek arra kényszerítik Victort, hogy szembesüljön a gonosszal, és rémületében és kétségbeesésében megkeresi az egyetlen élő embert, aki tanúja volt ilyesminek korábban: Chris MacNeilt.

Az 1973-as film óta az Oscar-díjas Ellen Burstyn először tér vissza Chris MacNeil szerepében.

Jeanne du Barry – A szerető (premier: 2023. október 12.)

Jeanne, a fiatal munkásosztálybeli nő, aki a kultúra és az élvezetek megszállottja, intelligenciáját és vonzerejét használja fel arra, hogy a társadalmi ranglétra lépcsőfokait egyenként megmássza. XV. Lajos király figyelmét is felkelti és hamar a kedvencévé válik, aki – kurtizán státuszáról mit sem sejtve – rajta keresztül nyeri vissza életkedvét. Miután őrülten egymásba szeretnek és minden illem és etikett ellenére Jeanne Versailles-ba költöznek, a nő érkezése komoly botrányt okoz az udvarban.

XV. Lajos király szerepét Johnny Depp alakítja, a szeretőt pedig Maïwenn.

Megfojtott virágok (premier: 2023. október 19.)

A David Grann nagysikerű bestsellere alapján készült film az 1920-as évek Oklahomájában játszódik, és az olajból meggazdagodott oszázs indián nemzet tagjainak sorozatos meggyilkolását meséli el; egy sor olyan brutális bűneset krónikája, mely az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete volt.

Martin Scorsese új filmjének főszereplői: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro és Brendan Fraser.

A három muskétás: D’Artagnan (premier: 2023. október 26.)

Alexander Dumas A három testőr című regényének új feldolgozása Eva Green és Vincent Cassel főszereplésével.

Új mozi filmek 2023 ősz

A legjobban várt filmek 2023 novemberében:

Dűne: Második rész (premier: 2023. november 2.)

A távoli jövőben, a bolygóközi királyságok korában játszódó történetben két nagyhatalmú uralkodóház harcol az Arrakis bolygó feletti hatalomért, mert az ismert univerzumban egyedül az itteni végtelen sivatagban bányászható az a fűszer, amely lehetővé teszi a csillagközi utazást.

A film első részét 2021-ben mutatták be a mozikban. Főbb szerepekben: Christopher Walken, Javier Bardem, Josh Brolin, Timothée Chalamet és Zendaya.

Elfogy a levegő (premier: 2023. november 2.)

Ana irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

A filmet beválogatták a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjába. A Discovery szekcióban – egyedüli magyar alkotásként – kapott helyet.

Marvelek (premier: 2023. november 9.)

Carol Danvers, vagyis Marvel Kapitány visszaszerezte személyazonosságát a zsarnoki kree-ktől és bosszút állt a Legfőbb Intelligencián. Ám a nem várt következmények az univerzum destabilizációjának terhét rótták Carol vállaira. Miután kötelességteljesítés közben egy kree forradalmárhoz köthető, rendellenes féreglyukba kerül, képességei összekeverednek a Jersey Cityben élő, Marvel Kapitány-rajongó Kamala Khan, azaz Ms. Marvel képességeivel, illetve Carol elhidegült unokahúga, az asztronauta Monica Rambeau kapitány képességeivel. A szokatlan hármasnak meg kell tanulnia csapatként dolgozni, hogy Marvelekként megmentsék a világegyetemet.

Ez a film folytatása a 2019-ben bemutatott Marvel Kapitány című filmnek, egyúttal a Marvel-moziuniverzum 33. filmje.

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája (premier: 2023. november 16.)

Az ifjú Coriolanus Snow az utolsó reménysége az egykor büszke Snow családnak, akik kegyvesztetté váltak a háború utáni Capitoliumban. Hogy pozícióját biztosítsa, vonakodva bár, de vállalja az elszegényedett 12. körzet kiválasztottja, Lucy Gray Baird mentorának szerepét. Miután Lucy Gray elbűvöli Panem közönségét, Snow meglátja a lehetőséget mindkettejük sorsának megváltoztatására. Összefog Lucy Grayjel, hogy az esélyeket kedvező irányba fordíthassa, és innentől kezdve csak egy hajszálon függ mindaz, amiért addig dolgozott.

A film főszereplője a 2021-es West Side Storyval ismertté vált Rachel Zegler.

Éger (premier: 2023. november 16.)

Károly és Zsolt egyszerre legjobb barátok, vetélytársak és esküdt ellenségek – tehát egymás életének szerves részei, mióta az eszüket tudják. Az egyetem végeztével azonban elszakadnak egymástól. Hosszú évtizedek után útjaik akkor keresztezik ismét egymást, mikor a munkanélküli, reményvesztett Zsolt megjelenik az éppen életközépi válságon keresztülmenő Károly ajtajában. A két férfi találkozása olyan eseményláncolatot indít el, amely nem csak kettejük, hanem minden szerettük életét végérvényesen tönkreteheti.

A film igazi sztárparádét tartogat: Kálid Artúr, Kovács Tamás, Nagy Zsolt, Péterfy Bori, Schmied Zoltán, Szilágyi Csenge és Zsótér Sándor is feltűnik a filmvásznon.

Napóleon (premier: 2023. november 23.)

A semmiből jött, elképesztő elszántsággal kapaszkodott a hatalomba, mindent megszerzett, majd mindent elveszített. Napóleon rendkívüli életet élt, a nagy francia forradalom közkatonájából, a harcos forradalmárból uralkodó, egész Európa leigázója lett. És közben halálosan szerelmes volt Jozefinába , akit – mint az egész birodalmát – először meghódított, azután elveszített.

Ridley Scott rendező a korábbi filmjeihez hasonló grandiózus filmet készített, Joaquin Phoenix és Vanessa Kirby főszereplésével.

Korábbi mozipremierek 2023-ból: