Legendás történeteket őriz a bakonyi hegyek patinás várkastélya

A Balaton és a Velencei-tó között félúton, a bakonyi hegyek lábánál fekszik Várpalota, annak főterén pedig a nagy múltú, sok ostromot átélt Thury-vár, ahol a legenda szerint még Mátyás király is megfordult.

Fotó: Piószeghy Zsanett

A várról az első írásos emlék 1397-ből származik, szerepe mindig is jelentős volt az ország védelmében. Az építmény élére 1558-ban lépett a későbbi névadó, az országszerte ismert vitéz, Thury György, aki az első királyi kapitány posztját töltötte be.

A törökök többször próbálkoztak a vár bevételével, ám, annak ellenére, hogy volt, hogy egyszerre mindössze csak 30 ember védte a várat, mégis sokáig sikerült megtartani. Végül, 1593-ban került török kézre a település, és ezzel a vár is, az elkövetkező évszázadok során pedig számtalanszor cserélt gazdát.

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

A Zichy család a 18. században barokk kastéllyá alakíttatta át az egykori erődítményt, ám az ekkor elért pompája nem sokáig maradt meg, a 20. század közepére pedig teljesen romossá vált.

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

A 2015-ös felújítás óta számos izgalmas kiállítással és programmal lettek színesebbek a vár mindennapjai, amik között életkorra és érdeklődési körre való tekintet nélkül garantáltan mindenki talál kedvére valót. A vár történetét bemutató tárlat mellett betekintést nyerhettek egy reneszánsz festőműhely titkaiba, megnézhetitek a vasaló- vagy a fegyverkiállítást, sőt még egy kihívásokkal teli próbatételen is részt vehettek.

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

A kiállításokhoz különböző tárlatvezetések kapcsolódnak, illetve van lehetőség kipróbálni az íjászatot, vagy felfedezni a szabadulószobát is.

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

Elérhetőség:

8100 Várpalota, Hunyadi M. tér 1.
Weboldal

Ha egy másik csodás várat is felfedeznél a környéken: