Disney-mesébe illő vár rejtőzik Budapesttől egy karnyújtásnyira

Nem hiába emlegetik az örök szerelem szimbólumaként Székesfehérvár legszebb látnivalóját, amelynek múltját izgalmas történetek tarkítják.

Fotó: Piószeghy Zsanett

A Bory-vár épületcsoportja Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben található, és Bory Jenő építész-szobrászművész, illetve festőművész felesége, Komócsin Ilona tervei alapján valósult meg.

Korábban csupán egy acélból készült présház állt a család tulajdonában álló egyholdnyi területen és itt töltötték a nyári időszakot.

Fotó: Piószeghy Zsanett

Úgy hírlik, hogy Bory Jenő egymaga kezdett a vár építésébe 1923-ban, amit egészen élete végéig építgetett, végleges képét azonban csak néhány évvel ezután, 1964-ben érte el a vár.

Az épület nemcsak a család, de a feleség és más művészek alkotásainak otthonául is szolgált, míg a kertben a férj által készített szobrok kaptak helyet – ezek mindegyike a mai napig megtekinthető.

blank
Fotók: Piószeghy Zsanett

A vár tehát valójában egy komplex műalkotás, hiszen minden szegletében, a legváratlanabb helyszíneken találkozhatunk egy-egy csodálatos művészeti gyöngyszemmel.

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

Az impozáns vár már önmagában is lenyűgöző, de a műteremben szobor- és képkiállítás tekinthető meg, az udvar hátsó részén, a Kápolnában pedig a Hitvesi szeretet szobra várja a látogatókat.

Mindezeket összegezve bátran kijelenthetjük, hogy a Bory-vár minden szegletét a romantika és a szerelem szövi át, amelyhez tavasztól még egy színpompásan virágzó kert is társul.

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

A Bory-vár kora tavasztól késő őszig látogatható, a pontos nyitvatartásról pedig érdemes érkezés előtt tájékozódni az alábbi linken.

A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találsz! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Mutatjuk, mely várat érdemes még mindenképp felfedeznetek: