Pazar látványt nyújt a Vértes domboldalba épített középkori vára

Fejér vármegye egyetlen fennmaradt középkori eredetű, a török időkben is álló vára tökéletes úti cél mind a történelem, mind a természet kedvelői számára.

Fotó: Seres László drónfotó és videó

A Vértes szélén, Székesfehérvártól északnyugati irányba a 479 méter magas Csóka-hegy oldalában találjuk a közelmúltban átfogó rekonstrukción átesett Csókakő várát, melyet a kényelmesebbek aszfaltozott úton, a sportosabbak pedig a vár mögötti szurdokból induló meredek lépcsősor megmászásával közelíthetnek meg.

A híres Fehérvárra menő hadi út ellenőrzésére a 13. század második felében épült Csókakő három részből áll: a kis alapterületű felsővárból, a Rozgonyiak által a 15. században köré épített, háromszor nagyobb alsóvárból, és a kettő közé ékelődött várkápolnából, melynek funkcióját egy távolról is könnyen felismerhető, homlokzatba vájt kereszt jelzi.

blank
Fotó: Seres László drónfotó és videó

A török hódoltság idején megfigyelőhelyként működött, majd 1691-től már teljesen üresen állt, az enyészet pedig nem kímélte a hosszú és viharos évszázadok során. 1956-ban műemlékké nyilvánították, majd ezen fellendülve elkezdték a helyreállítását is, ám ez pénz hiányában hamar félbeszakadt. Így a várra ismét jó pár évtizednyi pusztulás várt, amelynek következtében a bomladozó falak hamar életveszélyessé váltak.

blank
Fotó: Seres László drónfotó és videó

Végül 2017-től kezdődően a Nemzeti Várprogram keretén belül kezdték el ismét felújítani, ennek köszönheti mai pompáját. A szándékosan kontrasztos anyaghasználatnak köszönhetően jól elválnak egymástól a vár eredeti és hozzáépített részei, így a tervezőt még véletlenül sem érheti a történelemhamisítás vádja.

blank
Fotó: Seres László drónfotó és videó

Az ingyenesen látogatható, romantikus hangulatot árasztó vár mesés kilátást kínál a Móri-árok völgyére és a Keleti-Bakonyra, de a várőrhöz intézett néhány kedves szóért cserébe a kápolna és a kaputorony belsejébe is betekintést nyerhetünk.

A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találsz! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

A Csókakői vártól nem messze izgalmas Mars-béli kirándulóhelyre bukkanhatsz: