A Balatontól egy karnyújtásnyira található hazánk egyik legkülönlegesebb temploma

A Bakony lábánál, a Balaton-felvidéktől nem messze, Öskün található a máig izgalmas látványosságnak tartott kerektemplom, ami az egyik legrégebbi templom az országban.

Fotó: Papdi Balázs

A Bakony lábánál elterülő karsztos fennsík egyik sziklás dombjára építették meg a különleges kupolájáról ismert ösküi templomot, eredetéről pedig számos legenda kering.

Sokak szerint török mecset lehetett, mások egy vártorony maradványának tartják, míg olyanok is vannak, akik szerint a rotunda megszületése mögött római eredet áll.

blank
Fotó: Papdi Balázs

A román stílusú templom az egyik legrégebbi hazánkban, hiszen az Árpád-kori körtemplomok egyikeként épülhetett meg a 11. században.

A térséget megkoronázó műemlék szentélye félköríves, kis lőrésszerű ablakai vannak, tetejét félgömbformájú zsindelytető fedi. A helyreállításához szükséges felmérés során derült fény arra, hogy a templom hajója nem kör, hanem ovális alakú, eredeti teteje pedig feltehetőleg kúp alakú volt.

blank
Fotó: Papdi Balázs

A rotunda a 17. század elején kapta meg jelenlegi tetőformáját, katolikus templomként pedig 1725-ben épült újjá. Miután a lakosság növekedése miatt egy új templom megépítésére volt szükség, a kerektemplomot egészen a mai napig kápolnaként használják, középkori vaskulcsát pedig a veszprémi múzeumban lehet megtekinteni.

A "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban még több csodálatos kirándulóhelyet találsz! Ha szívesen csatlakoznál, kattints IDE!

Ha más középkori látványosságot is felfedeznél: