Titkos, romantikus várrom bújik meg az apró község határában

Különleges középkori erődítmény romjaira bukkanhatunk a Szögliget községének határában tornyosuló Várhegy tetején, csodálatos panorámával kiegészülve.

Fotó: Piószeghy Zsanett

Hazánk legnagyobb alapterületű fellegvárának építése IV. Béla nevéhez köthető, így valószínűleg Szádvár már az 1200-as évek közepétől Szögliget erdeiben állt.

Fotó: Piószeghy Zsanett

Az első ismertebb tulajdonosa Károly Róbert volt, majd Luxemburgi Zsigmond 1406-ban a Bebek bárói családnak adományozta az erődöt.

Végleges formáját az 1500-as évekre érte el, majd a folyamatos ostromok és csaták közepette felgyújtották, később pedig magára hagyták a korábban impozáns építményt.

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

Egy közösségi összefogás hatására néhány évvel ezelőtt a várat felújították, melynek során a meglévő falakat megerősítették, fedett kőtárat hoztak létre, a kilátópontokra padokat helyeztek el, ezenfelül az utat lépcsőkkel tették járhatóbbá, a kirándulók legnagyobb örömére.

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

Az Aggteleki Nemzeti Park területéhez tartozó várkomplexum valójában két részből; Felső- és Alsó-várból áll, melyek között egykor lovak hajtotta felvonószerkezet volt kiépítve.

Ennek helyén mára egy 374 fokból álló lépcsőszerkezetet találunk, amit ottjártunkkor érdemes körbejárni.

blank
Fotó: Piószeghy Zsanett

A vadregényes vár a körülötte futó 4,5 km-es tanösvény hetedik pontja, így akár egy nagyobb túra részeként is megtekinthetjük a középkor históriáit őrző építményt. Mindezek mellett Szádvár az év minden napján ingyenesen látogatható!

Szádvár
3762 Szögliget, Szádvár tanösvény
Weboldal

További szuper helyszínek nyári kirándulásokhoz: