Keszthelyi kalandok: 5 kihagyhatatlan látnivaló a Balaton nyugati csücskében

A magyar tenger legnyugatibb csücskében található, nyaralók között is népszerű város méltóképp viseli a Balaton fővárosa címet. 

Helikon Kastélymúzeum

Keszthely legnagyobb látványossága tagadhatatlanul a Festetics-kastély: a ma Helikon Kastélymúzeum néven működő intézmény Magyarország leglátogatottabb kastélya. Építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte el, az épület pedig közel 200 évig a nemesi család tulajdonában maradt, akik jelentős szerepet játszottak az ország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében.

Jelenleg öt kiállítás tekinthető meg a falai között, illetve nem szabad kihagyni a Helikon könyvtárat sem, ami a mai napig Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára. A mesés kastélyparkot is érdemes felfedezni, hiszen a nemrég felújított területen újra eredeti pompájában látható az ikonikus Oroszlános kút is.

8360 Keszthely, Kastély u. 1. | Weboldal

Fotó: Seres László drónfotó és videó

Balatoni Múzeum

A varázslatos városkában található a Balaton legrégebben létrehozott és máig egyetlen hivatalos múzeuma, a Balatoni Múzeum is, ami 1898 óta várja a látogatókat. A különböző tárlatokon keresztül mindent megtudhattok a régióról, a tó élővilágától kezdve, a környéken élt lakosság kultúráján át a 20. századi vízparti divatig.

8360 Keszthely, Múzeum utca 2. | Weboldal

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Helikon Park

A kikötő mellett a gyönyörűen rendbe tartott Helikon Park is tökéletes úti cél, ha a szabadban sétálnátok egyet, hiszen a város legnagyobb zöldterületén lombos hársfák árnyékában töltődhettek újra. Az 1960-ban védetté nyilvánított területen áll a város egyik jelképe: a Helikon-ünnepségek emlékére állított Helikon-emlékmű a fő sétány közepén található.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Városi Strand

A felsorolásból természetesen nem maradhat ki a városi strand sem, ami a saját partszakasz mellett élménymedencével, modern játszótérrel és trópusi hangulatot idéző zenés szórakozóhellyel gondoskodik a felhőtlen kikapcsolódásról. Ha ez nem lenne elég, van lehetőség elektromos csónak és vízibicikli kölcsönzésére is, illetve egy játékteremben vagy egy minigolfpályán is kikapcsolódhattok.

blank
Fotó: khvuz.hu

Kutyastrand

A négylábú kedvenceknek sem kell kimaradniuk a jóból, hiszen 2020-ban megnyílt Keszthely első kutyastrandja, ahol nemcsak a vízben lubickolásra van lehetőség, hanem egy kutyajátszótér is a kutyusok rendelkezésre áll.

blank
Fotó: László Orsolya

Ha tovább nézelődnél a környéken: