Gasztrotúra a belvárosban: 11 remek hely a történelmi zsidónegyed hangulatos utcáján

A bulinegyed vibráló, pezsgő szívében bóklászva bukkanhatunk rá a macskaköves Kazinczy utcára, melyet egyszerre lengnek körbe a történelem szálai, valamint jelenkorunk lenyomatai. A történelmi zsidónegyed keskeny, hangulatos utcácskájában egymás után érhetjük el a legfinomabb falatokat kínáló helyeket. Gyertek hát velünk, és fedezzétek fel a Király és a Rákóczi utcát összekötő szakasz kulináris kincseit!

Kísérletezz: KisParázs

Kazinczy utcai gasztrotúránkat a szinte kötelező thai ízekkel kezdjük és mindjárt annak egyik legautentikusabb képviselőjével, a KisParázzsal. Az étterem 2007-ben azzal a céllal nyitott meg, hogy magas színvonalon mutassa be, valamint hozza közelebb a fővárosiakhoz a thai konyhaművészetet és az ország kultúráját. Ezáltal a konyhájukból a hagyományos, házi receptek mennyei fogásai kerülnek ki, miközben belső terüknek színei, szakrális szobrai és képei szintén a hagyományokat közvetítik. Az étterem kiadós, fűszeres levesei, wokjai mellett magyar pincészetek boraival, illetve a távol-keleti sörökkel tehetjük teljessé az itteni gasztroélményt.

1075 Budapest, Kazinczy u. 7. | Weboldal | Facebook

Fotó: KisParázs Thai leves és Wok Bár (Facebook)

Levesezz: Bors GasztroBár

A levesek irányán tovább lovagolva, és csupán párat szökkenve, a Bors GasztroBár nyújtotta élményeket sem érdemes kihagyni. Az első budapesti, poharas levesezőben pompás folyékony műremekekre lelhetünk: curry-s burgonyakrémleves, mangós sajttorta, szilvás nudli, thai malacraguleves; és a sort még lehetne folytatni. A naponta frissülő táblán látható leveseken felül pikáns, mindent bele baguettek, tészták, desszertek, saláták járhatnak még ízlelőbimbóink kedvében.

1075 Budapest, Kazinczy u. 10. | Facebook

blank
Fotó: Bors GasztroBár (Facebook)

Hamburgerezz: Las Vegan’s

A Las Vegan’s étlapjának gasztrokincsei között bárki bátran válogathat, hisz a fekete öves vegánok, valamint a növényi étkezéssel még csak barátkozók is megtalálhatják náluk a számításaikat. Az úttörő étterem legfőbb erőssége között köszönthetjük hamburgereiket, melyeknek az ínycsiklandó szója, borsó és csicseriborsó alapú pogácsáikat saját receptúra alapján álmodták meg az egyedi ízélmény érdekében. De az izgalmas, tex-mex ihletésű burritók között is válogathatunk, s ízkavalkádok tengerében úszhatunk a sokszínű, kreatív táljaiknak köszönhetően. Sőt a wrapek, VegChicken Nuggets-ek sem hiányozhatnak a kínálatukból. Ha nem szeretnénk kimaradni a Las Vegan’s nyújtotta isteni vegán életérzésből, akkor a Kazinczy utcán túl Budapest számos pontján betérhetünk hozzájuk.

1073 Budapest, Kazinczy utca 11. | Weboldal | Facebook

blank

Kalandozz: Karaván

Az évek során street food paradicsommá avanzsált Karaván ötlete egy lángos food truckkal indult, majd egyik pillanatról a másikra gyorséttermek sztárjaival népesült be az udvar. A hamburgereket a Zing Burger képviseli, vegán párjaként pedig a Las Vegan’s tűnik fel, miközben a keleti ízekért a Hummus Bar felel. Az autentikus olasz konyha ízeit a Vespa Rossa-nál találhatjuk meg, ha mexikóira vágyunk, akkor a MexKitchent kereshetjük fel, és végül a hazai ízek sem maradhatnak el a Chickpoint és a Kürtős Legenda jóvoltából. Mindezeken felül a Karaván Bárnak köszönhetjük a hűsítő italokat.

1075 Budapest, Kazinczy u. 18. | Facebook

blank
Fotó: Karaván (Facebook)

Ünnepelj: Fat Mama

A street food mennyországból amerikai vizekre evezünk, s a szmókerből érkező legfinomabb BBQ fogásokat ezúttal a Fat Mamában élvezhetjük. A csontjukról leváló, omlós húsok mellett észvesztő hamburgerek vesznek le a lábunkról, ám a desszerteket, előételeket, illetve az azokat kísérő italok széles választékát sem kell hiányolnunk innen. Emellett a Fat Mama-ban akár egész napos kényeztetésben lehet részünk, hisz minden nap 8:30-tól délig kiadós reggelivel, 11:30-tól két fogásos ebédmenüvel, míg hétvégén, délután négy óráig a brunchétlap kínálatával kápráztatnak el minket.

1075 Budapest, Kazinczy u. 24. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Fat Mama (Facebook)

Bruncholj: Shakshuka

Ha a reggeli kávén túl egy kora délutánig kitartó brunch-csal indítanátok a napot, akkor ne habozzatok betérni a különleges, izraeli reggelizőhelyre, a Shakshukába. A történelmi zsidónegyed kóser éttermében a szokásos reggeli fogásokat közel-keleti csavarral készítik, specialitásaik között pedig halas- és tésztaételek fordulnak meg. Természetesen a hummusztálak megannyi variációja, illetve az ötféle ízben tálalt shakshuka egytálétel sem hiányozhat a kínálatukból.

1075 Budapest, Kazinczy u. 32. | Facebook

blank
Fotó: Shakshuka (Facebook)

Kávézz: K30 Art Café

A bulinegyed közepén igazi kis békés oázisként bújik meg a K30 Art Café, amely egyhamar a művészlelkek második otthonává vált. A kávézóban vérpezsdítő kávéval, lelket melengető teával, forró csokival és gondűző borokkal várnak ránk. Ezenfelül isteni croissant-ba bújtatott szendvicsek, francia péksütik, toastszendvicsek sorakoznak a pultban. Mindezek mellett zenei és irodalmi programokon, képzőművészeti kiállításokon is részt vehetünk a kávézóban augusztustól. Ugyanis július 1. és július 31. között teljes megújuláson esik át a K30, hogy aztán a nyár utolsó hónapjában frissen és üdén fogadjon minket.

1075 Budapest, Kazinczy u. 30. | Facebook

blank
Fotó: K30 Art Café (Facebook)

Dolce vitázz: Digó Pizza

A békés kis oázisból nem akárhova, mint Olaszország felé vesszük az irányt, így a Kazinczy utca macskaköves szakaszához érve azonnal a hamisíthatatlan nápolyi pizzák álomvilágába csöppenünk. A Digóban a pizza lelke, a hosszú kelesztésű tészta rendkívül ízletes, középen vékony, kívül azonban habkönnyűen roppanós. Az isteni tésztát a Vezúvon termett San Marzano paradicsom ékesíti, ám kérhetünk rá szarvasgombakrémes vagy fior di latte mozzarella alapú pizzacsodákat is. A 450 fokon 90 perc alatt készre sült nápolyi pizzák mellett kemencében sült burrata-val, koktélokkal, különböző borokkal és frissítőkkel kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat.

1075 Budapest, Kazinczy u. 32. | WeboldalFacebook

blank
Fotó: Digó (Facebook)

Ebédelj: Carmel Kóser Étterem

A Carmelbe betérő vendégek mindennapjait több, mint 30 éve aranyozzák be a zsidó konyha specialitásai, amelyeket a nemzetközi és magyar konyha ételeivel spékelnek meg. Az étterem jobbnál jobb gasztronómiai kincsei között megtalálhatjuk a maceszgombóclevest, de a magyaros gulyáslevest is, sőt nem veszik össze egymással az étlapon a sólet és a hortobágyi húsos palacsinta sem. A csodás ízeket, a megannyi fogást pedig minden este zenészek kísérik, hogy biztos legyen a kellemes hangulat a Carmelben.

1075 Budapest, Kazinczy u. 31. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Carmel Kóser Étterem/Carmel Kosher Restaurant (Facebook)

Lazíts: Kőleves

A belváros szívében kedves kis szigetként őrzi helyét immáron lassan 18 éve a Kőleves, ahol a vendéglő emblematikus ételei mellett mindig szezonhoz illő fogások között válogathatunk. Legyen szó különleges, nemzetközi ízekről, az otthon melegét idéző kulináris élvezetekről vagy vegán csodákról, itt nem érhet minket csalódás. Sőt, a pénztárcánk legjobb barátjával, a heti ebédmenü húsos és vegetáriánus opcióival is jóllakhatunk, amelyek mellé ajándék fröccsel vagy házi jeges teával örvendeztetnek meg minket. Ha pedig jó időre ébredtünk, akkor a hangulatos Kőleves Kert a színes székeivel, fényfűzéreivel, illetve a jó minőségű grillételeivel, hamburgereivel és bódító italaival vár ránk.

1075 Budapest, Kazinczy u. 37-41. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Kőleves (Facebook)

+1 Vacsorázz: Macesz Bistro

A Dob és a Kazinczy utca egyik sarokházában rejtőzik a zsidó és a magyar konyha újragondolt ételeinek legizgalmasabb gasztronómiai kincse, a Macesz Bistro. A díjnyertes étterembe betérve folyamatosan megújuló kínálat, á la carte gyöngyszemek, szezonális különlegességek kápráztathatnak el minket. Az étlapon igazi klasszikusként a sóletet, ludaskását, kacsás fogásokat mindig megtalálhatjuk, ám ezeken felül számos különlegességgel, grillezett finomságokkal is készülnek számunkra. Mindezek mellé nem maradhatnak el a jó helyi borok sem, melyeken túl Olaszországból és Új-Zélandról is köszönthetünk palackokat a Macesz kínálatában. Az ízbombák kavalkádját pedig már csak az étterem nem mindennapi hangulata fokozhatja tovább, a falakon lógó aranykeretes képekkel és a tányérokból készült csillárokkal.

1072 Budapest, Dob u. 26. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Macesz Bistro (Facebook)

Merüljetek el a Pozsonyi út kulináris élvezeteiben is:

Kiemelt kép: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról