7 csodálatos látnivaló a Vértesben a felejthetetlen nyári kirándulásokhoz

Vegyétek irányba a fővárostól nem messze található Vértes környékét, és fedezzétek fel a mesébe illő vidék minden egyes gyöngyszemét idén nyáron!

Csókakő vára

A Vértes szélén, Székesfehérvártól északnyugati irányba, a 479 méter magas Csóka-hegy oldalában találjuk a közelmúltban átfogó rekonstrukción átesett Csókakő várát, melyet aszfaltozott úton vagy egy meredek lépcsősor megmászásával is megközelíthettek. A vár története a 15. századig nyúlik vissza, ám a 17. század végére teljesen lepusztult, és egészen 1956-ig kellett várni, hogy ismét a köztudatba kerüljön. Végül a felújításra 2017 után került sor, ahol ügyeltek, hogy feltűnően elváljanak egymástól a vár eredeti és hozzáépített részei, így az ide látogatók egy egészen egyedülálló, komplex élményt kaphatnak. A csodás kilátást kínáló vár ingyenesen látogatható.

Fotó: Seres László drónfotó és videó

Gánti földtani tanösvény

A Vértes szívében egy nem mindennapi látnivalóra bukkanhatunk, ugyanis itt található a gánti földtani tanösvény, ami a téglavörös egykori bányagödörben vezet végig. Sokan a Mars látványához hasonlítják a területet, ahol a páratlan látvány mellé egy valódi utazás is társul. Az 1-2 óra alatt könnyen bejárható útvonal során megismerkedhettek az itt lezajló geológiai folyamatokkal, abban az esetben pedig, ha nagyon beleásnátok magatokat a témába, akár szakvezetést is kérhettek.

8082 Gánt, Bányatelep 1. | Weboldal

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Pusztavámi bányatavak

A környéken járva azok sem maradnak izgalmas látnivaló nélkül, akik a tavakat szeretik elsősorban megcsodálni, hiszen egyszerre akár öt bányatavat is felfedezhettek. A Vértes-hegység lábánál található Pusztavám szénterülete egykor az oroszlányi szénmedence részét alkotta, ahol felszíni szénbányászat mellett leginkább mélyművelésű bányászati munkákat végeztek. Ezek emlékét őrzi az itt található Kék-, Cicahomok-, Csuka-, Lépakúti- és Festékgyártó-tó, melyek kristálytiszta vízzel és festői tájjal várják a kirándulókat. Az 5 bányató vidékét a vállalkozó szelleműek körbejárhatják gyalogosan, de kerékpárral vagy akár autóval is megközelíthető.

blank
Fotó: Pleszinger László

Bokodi-tavi úszófalu

Oroszlány határában található a számos hangulatos fotón visszaköszönő, híres Bokodi-tavi úszófalu. Az Által-ér felduzzasztásával a ‘60-as években létrehozott tó az évtizedek alatt igazi horgászparadicsommá nőtte ki magát: a cölöpökre épült, stégeken keresztül megközelíthető horgászházak Délkelet-Ázsia hangulatát hozzák el a Vértes szívébe. Az épületek magántulajdonban vannak, ám a parton sétálva is teljesen érezhető az egyedi hely varázsa.

blank
Fotó: Kerekes Norbert

Haraszt-hegyi tanösvény, Csákvár

A fazekas népművészetről ismert Csákvár központjából lehet a legegyszerűbben megközelíteni a hazánkban egyedülálló, szubmediterrán éghajlati viszonyok jellemezte Haraszt-hegyi tanösvény kezdőpontját, ahonnan egy rövid, de annál izgalmasabb körtúrát tehettek meg. A 3,5 kilométer hosszú, hétállomásos út első szakasza a szűk Kőlik-völgy sziklahasadékai között fut, ahonnan egy meredek kaptató vezet fel a dolomitgyepes Kerek-hegyi fennsíkra. Kicsit továbbhaladva már a hazánkban csak itt előforduló növények között találjuk magunkat, majd miután visszaértek a kiindulópontra, még körbejárhatjátok a Balog-völgyet is.

blank
Fotó: Csuka Imre

Király-kút, Héreg

A legenda szerint a csodaszép vidék szívében található forrás a nevét Mátyás király után kapta, aki vadászatai során előszeretettel pihent meg a csobogó karsztforrás mellett. A maximális nyugalmat árasztó tájon a csendet csak a madárcsicsergés zavarhatja meg, így garantált feltöltődést nyújt a környék az ide érkezők számára. A Héreg felett található, különleges kutat ráadásul egy mesébe illő tisztás övezi, ahol egy kiépített pihenőhely és egy nagy esőház is rendelkezésre áll a túrázók számára.

blank
Fotó: Hamvai Krisztián

Majki Kamalduli Remeteség

Az egyedülálló Kamalduli Remeteség egy nem régen történő felújítás miatt eredeti pompájában tündöklő kolostorral, meseszép, levendulával borított kolostorkerttel és egy érdekes állandó kiállítással várja a látogatókat. A tárlaton keresztül mindent megtudhattok az épületegyüttesről, az egykor benne élők mindennapjairól és megismerhetitek a környék nevezetességeit és természeti értékeit is.

2840, Oroszlány, Majkpuszta | Weboldal

blank
Fotó: Majki Remeteség

Ha még több helyet felfedeznél a környéken: