Az autentikus görög konyha színe-java Budapesten: 5 hely a városban, amiben nem fogsz csalódni

A görög konyha messze többet jelent az isteni gyrosoknál, amire hamar rájöhetünk, ha vetünk egy pillantást a fővárosi felhozatalra. Csobbanjatok hát egy nagyot a legfinomabb mediterrán ízek világában!

Kerkyra

A Kerkyra már 2012 óta a főváros egyik legjobb gyrosával, valamint az autentikus görög ízek legjavával bűvöl el mindenkit. Ha csak kisebb falatozásokra térnénk be az étterembe, akkor előételként többek között fűszeres rizzsel töltött szőlőlevél, sajtgolyók és fetával töltött paprika vár ránk. A nagyobb lakomák főszereplői az egyedi fűszerkeverékkel megspékelt, csirkecombból készült gyroshúsok, amelyeket kérhetünk pitában vagy tálban is. A sor itt nem áll meg, hiszen különböző húsnyársak és -roládok, feltétek között válogathatunk, s mindezeket eredeti görög italokkal egészíthetjük ki.

1137 Budapest, Petneházy u. 37-47. | Facebook | Weboldal

Fotó: Gyros Kerkyra Görög Ételbár (Facebook)

Taverna Dionysos

A Duna-parti Taverna Dionysos fehérre meszelt falai, kockás terítői, fényes koptatott utcakövei, valamint színesre festett ablakai között ülve azonnal egy apró görög sziget meseszép falvában érezhetjük magunkat, és még repülőre sem kellett szállnunk. Az igazi görög konyha csodái pedig még inkább fokozzák a mediterrán életérzést, amiből talán csak a dunai panoráma szakíthat ki minket egy röpke pillanatra. Az 1993 óta működő étteremben minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere, hideg polipsalátától, sajtkrémmel töltött padlizsánszeletektől kezdve különböző levesekig, cserépben és tepsiben sült ételekig, számtalan halételig.

1056 Budapest, Belgrád rkp. 16. | Facebook | Weboldal

blank
Fotó: Taverna Dionysos Budapest – Ταβερνα Διόνυσος Βουδαπέστη (Facebook)

Mazi

A romantikus görög kisfalvak báját magunk mögött hagyva modernebb vizekre evezünk, ha betérünk a Maziba, ahol újhullámos tálalásban élvezhetjük a házias, görög ízeket. A 2022-ben a legjobb görög étterem külföldön címet elnyert Maziban görög séfek látványkonyhájából kerülnek ki a finomabbnál finomabb falatok, az újragondolt tengeri fogásokon és a görög, hegyvidéki ételeken át. Az alapanyagok nagy része Görögországból érkezik, az étlapról pedig ember legyen a talpán, aki tud választani.

1054 Budapest, Alkotmány u. 19. | Facebook | Weboldal

blank
Fotó: Mazi (Facebook)

Blue Agori

Szakítva a görögös gyorséttermi sztereotípiákkal, a hazai street food piac egyik meghatározó kincse lett a Blue Agori, ahol minőségi, igényes, tartalmas és jól kombinálható ételekkel kápráztatnak el minket. A húsokat és a szószokat saját receptúra alapján készítik, a salátákat hazai beszállítóktól rendelik, míg a friss fűszereik Görögországból érkeznek. A hamisítatlan görög ízeket Budapest három pontján is megkóstolhatjuk, hiszen a Blue Agori a Madách téren, a Bazilikánál és a Margit körúton is jelen van, külön-külön helyi specialitásokkal.

Helyszínek: 1051 Budapest, Hercegprímás u. 4. | 1075 Budapest, Madách Imre út 1.  | 1027 Budapest, Margit krt. 62.

Elérhetőségek: Facebook | Weboldal

blank
Fotó: Blue Agori – Greek Street Food Bar (Facebook)

Floga Grill

A görög street food mezőnyt erősíti a Floga Grill szintén, amely Újbuda igazi mediterrán gyöngyszeme. A jó öreg pitába csomagolt fűszeres gyroshúsokat, falafelgolyókat, valamint a kihagyhatatlan tzazikit itt sem kell hiányolnunk. Ezenfelül kiadósabb tálakkal, faszénen sült húsokkal, sajtokkal, valamint nyársra húzott garnélákkal csillapíthatjuk éhségünket. Az édesszájú vendégekre baklava vár itt, míg az élő zene kedvelői szombatonként buzukit élvezhetnek.

1117 Budapest, Fehérvári út 48. | Facebook | Weboldal

blank
Fotó: Floga Grill egy csipetnyi Görögország (Facebook)

Ha tengerpartunk nincs is, a Duna vízpartja számtalan különleges gasztroélményt kínál: