Vadregényes környezetben bújik meg az elhagyatott kápolna Budapesttől nem messze

Vadregényes táj közepette, Etyek botpusztai falurészén, egy domboldalon magasodik a Boti-kápolna kopottas épülete, amelynek érdemes csodájára járni.

Fotó: Seres László

Az épület valószínűleg már az 1200-as években itt állt, majd részlegesen lebontották és újjáépítették a 15. század elején a ma is látható, egyterű, délről és sarkain támpillérekkel ellentartott szentéllyé.

Fotó: Seres László

A munkálatoknak köszönhetően sokkal díszesebb, késő gótikus stílusjegyeket kapott a kápolna, majd az 1700-as évek közepén két olasz szerzetes egy klastrommal toldotta meg a templomot, amely a pestisjárványok idején kórházként működött.

blank
Fotó: Seres László

A belépés jelenleg tilos, ami az épület omladozása miatt nem is olyan nagy baj, inkább kívülről érdemes megcsodálni a több száz éves egykori kolostor maradványát és vadregényes környezetét, amit akár biciklivel is megközelíthetünk.

blank
Fotó: Seres László

Ha pedig már itt járunk, érdemes közelebből is megnézni a kápolna legdélebbi sarkát díszítő kőtáblát, amelybe egy rontásűző jelet karcoltak, utalva a sámánhit sok évszázados fennmaradására.

Mutatjuk, mit érdemes még megnézni a környéken, két keréken: