Végre itt a május, amikor óriási halmokban áll a piacokon az illatos, friss eper. Vásároltunk is belőle egy nagyobb adagot, és házi tejberizzsel párosítva egy könnyed, krémes, nyári sütit készítettünk, ami garantáltan elnyeri mindenki tetszését!
Hozzávalók (kb. 15 szelethez)
A piskótához:
- 3 tojás
- 60 g cukor
- 65 g liszt
- 3 g sütőpor
- 1 csipet só
A tejberizshez:
- 1 ek. vaj
- 150 g kerekszemű rizs
- 200 ml víz
- 500 ml tej
- 1 csipet só
- 130 g cukor
- 3 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- 400 ml habtejszín
- 11 g zselatinpor + 50 ml víz
A töltéshez:
- 300 g friss eper
Elkészítés:
- Először elkészítjük a tejberizst, amihez egy lábasban felolvasztjuk a vajat és átfuttatjuk rajta a rizst, majd felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk a sót, valamint a tejet, és gyakori kevergetés mellett puhára főzzük, majd beleszórjuk a kétféle cukrot és a citromhéjat. Amikor elkészült, félretesszük és kihűtjük.
- Míg hűl a tejberizsalapunk, elkészítjük a piskótát. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy kb. 20×30 centis tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tojásokat kettéválasztjuk, a lisztet pedig átszitáljuk és hozzákeverjük a sütőport.
- A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni és közben apránként hozzáadjuk a cukrot. Mikor elértük a kemény állagot, hozzáforgatjuk a tojások sárgáját, majd több részletben elkeverjük benne a sütőporos lisztet, ügyelve arra, hogy ne törjük össze a habot. A tésztát a tepsibe simítjuk és kb. 10 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
- Amikor már a tejberizs is kihűlt, az epret felszeleteljük kisebb darabokra, a zselatinport pedig beáztatjuk hideg vízbe. A habtejszínt közepesen kemény habbá verjük, és elkezdjük a sütemény összeállítását.
- A zselatint felolvasztjuk, még melegen belekeverjük a tejberizsbe, és hozzáforgatjuk a tejszínhabot is. A krém egyharmadát a piskótára kenjük és rászórjuk a feldarabolt epret, majd a maradék krémet is rásimítjuk. A sütit minimum 4 órára hűtőbe tesszük.
- Amikor megszilárdult a krém, a süteményt tetszőleges szeletekre vágjuk és friss eperrel tálaljuk.
A receptet köszönjük Gál Melániának.
Ha egy másik epres süteményt is kipróbálnál: