Séta a varázslatos Wekerletelepen: Kertvárosias hangulat vár Budapest közepén

A századfordulós Budapestnek nem csak nyugati turisták tízezrei jártak csodájára, de lendületesen fejlődő ipara miatt vidékről is egyre többen döntöttek úgy, hogy az ország első számú metropolisza felé veszik az irányt. A gyárak sok esetben maguk gondoskodtak a munkások lakhatásáról, mint például az óbudai Gázgyári-lakótelep vagy a Népliget melletti MÁVAG-kolónia esetében, de az állam sem tétlenkedett: Kispesten hozta létre a maga munkásparadicsomát.

A Kispesti Munkás és Tisztviselőtelep építése 1908-ban kezdődött el az akkori miniszterelnök, Wekerle Sándor kezdeményezésére: a Magyar Pénzügyminisztérium által kihirdetett tervpályázat Fleisch Róbert építész javaslatára kikötötte a kertvárosi jellegű beépítést, hogy ezzel is növeljék a családi házas, fás környezetből érkező munkások komfortérzetét.

A több mint két évtizedet átölelő várostervezési projekt irányítását Kós Károly, majd Tornallyay Zoltán végezte, akik az angol Ebenezer Howard nevével fémjelzett garden city mozgalom szellemiségében képzelték el felépíteni a rend és a változatosság, a mesterséges és a természetes harmonikus, lakható és élhető egységét.

Az eredetileg tervezett tízezer lakásból végül mindössze kicsivel kevesebb, mint a fele készült el a beruházás 1930-as lezárásáig, olyan építészek közreműködésével, mint Wälder Gyula, Zrumeczky Dezső és Schodits Lajos. Az alábbiakban az ő munkáik közül szemezgetünk.

Kispesti rendőrkapitányság

Schodits Lajos és sógora, Éberling Béla számos, közösen tervezett szecessziós épületet jegyez, a Barátok közt-házként ismert, a volt Ady mozinak is helyet adó Kós Károly tér 4. számtól kezdve a Dózsa György úti Népszállóig. A Wekerletelep keleti bejáratához állított rendőrkapitányság szépen ívelt, népies stílusú, fagerendás épülete 1912-re készült el: a kétemeletes, a finn nemzeti romantika hagyományából táplálkozó, magyaros díszekkel ellátott palota zárt tömegét a dupla oszlopos erkélysorok mellett a főhomlokzat középső részéből magasba törő torony töri meg.

1191 Budapest, Ady Endre út 29.

Fotó: Vizy Márton

Zrumeczky-házak

Ugyan a Wekerletelep központi, négyzetes terének megtervezésére kiírt pályázatot Kós Károly nyerte, a fiatal építész kikötötte, hogy az általa megálmodott tér kétemeletes, zárt házsorának egyes épületeit mind más és más építész tervezze. Így született meg szintén 1912-ben a tér nyugati oldalát határoló, a Hungária utat egy reprezentatív, háromnyílású, fából készült kapuval áthidaló épületegyüttes, amit Kós legfőbb segítője, Zrumeczky Dezső vetett papírra. A háromszög alakú, középkori hangulatú kapu lábazatát terméskövek adják, a felépítmény farönkökből áll, oromzatát fűrészelt deszkák díszítik.

1192 Budapest, Kós Károly tér 10-11.

Fotó: Vizy Márton

Kós-házak

A tér átellenes, keleti oldalán húzódik a Wekerletelep egyetlen, Kós Károly által jegyzett épülete, melynek két masszív lakószárnyát ugyancsak egy háromnyílású, kőből készült kapuzat köti össze. A mindenféle építészeti sallangoktól mentes, erdélyi parasztházakra emlékeztető lakóépület homlokzatát terméskő lábazat és kontyolt nyeregtetők foglalják keretbe. Kós Károly még szemtanúja lehetett az épület átadásának, ám 1913 nyarán betegeskedő kisfiát orvosi javaslatra vissza kellett költöztetnie feleségével együtt a jó levegőjű, napos Sztánára, akiket pár hónappal később, a kivitelezés irányítását Tornallyay Zoltánra bízva, maga is követett a kalotaszegi faluba.

1192 Budapest, Kós Károly tér 2-3.

blank
Fotó: Vizy Márton

Zodiákus-ház

Szintúgy a telep főterén találjuk a neobarokk építészet egyik legnagyobb mesterének munkáját. Wälder Gyula még a Bécsi Képzőművészeti Akadémián, Friedrich Ohmann tanítványaként szívta magába a barokk formavilág szeretetét, pályafutása végéig meghatározva munkásságát. A többek között a Villányi úti Szent Imre-templomot és a szomszédos gimnáziumot, a Napraforgó utcai Bauhaus-lakótelep egyik modernista villáját, valamint a német téglaexpresszionizmus hatását mutató Madách-házakat is jegyző építész lakóépülete mind arányaiban, mind stílusában jól alkalmazkodik a környék házaihoz, ám a főbejárat rizalitját ékesítő zodiákuskorong egyértelműen barokk előképeket idéz meg.

1192 Budapest, Kós Károly tér 6.

blank
Fotó: Vizy Márton

+1 Wekerlei Garázsvásár Fesztivál

Minden évben kétszer, tavasszal és ősszel megtelik árusokkal a XIX. kerület hangulatos házainak udvara, hogy különleges kincsek közül válogathassatok. Április 22-én és 23-án ismét vár benneteket a Wekerlei Garázsvásár Fesztivál! Akár árusként, akár vevőként érkeztek, biztosan nagy élményben lesz részetek.

Tovább a garázsvásár oldalára >>

blank
Fotó: Wekerlei Garázsvásár Fesztivál

Vizy Márton

Az óbudai Gázgyári lakótelep is hasonlóan izgalmas sétacélpont: