Mesebeli oázisra bukkanhatunk az Alföld kellős közepén

A gázkitörés következtében létrejött, fákkal tarkított Kráter-tó igazán különleges éke a többnyire kopár Alföld síkjának.

Fotó: Zsoldos Szabolcs

Idén már 62 éve annak, hogy az alföldi földgázkitermelés egyik központjában, Debrecentől nem messze, Nagyhegyesen egy hatalmas robbanással járó gázkitörés történt 1961. augusztus 23-án.

A kitörés hatására a talaj fellazult, a fúrótorony elsüllyedt és egy hatalmas kráter keletkezett az alföldi településen.

A tragédia okozta mélyedésből később egy nyárfákkal övezett, 150 méter átmérőjű és öt méter mély horgásztó alakult ki, ami a Kráter-tó nevet kapta. Az oázisként zöldellő különleges természeti jelenséget sokan csak az Alföld szemének nevezik.

Fotó: Zsoldos Szabolcs

Egészen 2004-ig azonban még a helyiek sem látogathatták a tó területét, ugyanis egészen addig a kitermelő cég tulajdonában állt.

Majd 2006-ban, a Kráter-tó keletkezésének 45. évfordulójának alkalmából pihenőket és sétautakat alakítottak ki a látogatók számára, valamint egy minifúrótornyot és emléktáblát is emeltek a helyen.

blank
Fotó: Zsoldos Szabolcs

A Kráter-tó könnyedén megközelíthető, Nagyhegyes határától csupán egy 3,5 kilométeres séta vár ránk és már gyönyörködhetünk is az Alföld egyik legkülönlegesebb látványosságában.

További különleges tavak országszerte: