Vásárcsarnokból múzeum: Bejártuk Budapest egyedülálló fényművészeti múzeumát

Mindössze két hónap alatt épült meg Budapest egyedülálló fényművészeti múzeuma, amit a Hold utcai vásárcsarnokban alakítottak ki rohamtempóban. A szűkös határidő ellenére a végeredmény magáért beszél: a Light Art Museum páratlan fényművészeti alkotásai az augusztusi nyitás óta több mint 120 ezer embert csábítottak az egykori piac falai közé.

blank
Fotó: Light Art Museum

A műemlékvédelem alatt álló Hold utcai piac múzeumi térré alakítása nem kis kihívást állított a Light Art Museum (LAM) csapata elé. A fényművészeti alkotások bemutatásához szinte teljes sötétségre van szükség, ugyanakkor fontos szempont volt a Czigler Győző tervezte vásárcsarnok eredeti struktúrájának megőrzése is. Ahogy látogatásunkkor Vida Szabolcs művészeti vezető elmesélte, az ipari forradalom idején épült vásárcsarnok büszkén viseli magán a korabeli építészeti megoldások ismertetőjegyeit. Ekkoriban terjedt el az elektromosság, a tér története és a múzeum tematikája között tehát hamar felfedezhető a párhuzam.

blank
A vásárcsarnokban berendezett kiállítótér / Fotó: Light Art Museum

Light Art Museum a Hold utcai vásárcsarnokban

A csarnokba lépve Kepes György vörösen izzó oszlopai ragadják meg rögtön a látogató figyelmét, melyekkel az alkotó a fényművészet hangulatra gyakorolt hatását igyekezett vizsgálni. Felvetése szerint a műtárgy, amennyiben egy hideg nagyvárosban installálják, megváltoztathatja az előtte elhaladó emberek hőérzetét.

Az izzó oszlopokkal szemben, a tér másik végében találjuk Moholy-Nagy László Fény-tér modulátorának parafrázisát, mely az ember térérzékelésére van különös hatással. A két alkotás egyfajta keretet ad a fényművészetnek, amely jellemzően azt vizsgálja, az egyes műtárgyak hogyan hatnak a hangulatunkra és a térérzetünkre.

blank
Moholy-Nagy László: Fény-tér modulátor / Fotó: Light Art Museum

„A fény forradalma” kiállítás

A jelenleg látható, kibővített tárlat (A fény forradalma) Moholy-Nagy Lászlótól napjainkig mutatja be a magyar fényművészet kiemelkedő alkotásait. A változatos technikákkal készült műtárgyak között mindenki számára érthető és élvezhető alkotásokat találunk, a konceptuális munkáktól az interaktív, érzékekre ható élményig.

A múzeum egyik legnépszerűbb látványossága a csarnok szívében kialakított zárt tér, amelyet két motor tart folyamatosan túlnyomás alatt. A felfújt lufira emlékeztető kiállítótérbe lépve egy 2 ezer négyzetméteres, plafonig érő vetítőfelület öleli körbe a látogatókat, akik két művész – Kovács Ivó és Vicsek Viktor – káprázatos munkáját tekinthetik meg. Az ámulatba ejtő, speciális installáció a tárlat állandó részét képezi.

blank
A lufi alakú vetítőterem a múzeum egyik központi eleme / Fotó: Light Art Museum

Az április 1-től látható felújított tárlattal a LAM nem titkolt célja, hogy a látogatók minél szélesebb körben megismerjék a kortárs képzőművészeket, illetve alkotásra buzdítsák a fényművészet hazai alkotóit. Idén augusztusban egy teljesen új kiállítást rendeznek be a vásárcsarnokban, amelyen jelentős számú külföldi alkotó mutatkozik majd be. Az egyedülálló nemzetközi tárlat várhatóan szeptemberben nyílik meg.

Light Art Museum Budapest

1054 Budapest, Hold utca 13.
Weboldal
Nyitva: minden nap 10:00-22:00 között
Jegyek: 3500-7000 Ft között