Páratlan gasztroélmények várnak Etyek ékszerdobozában

Budapesttől egy karnyújtásnyira, mindössze félórányi autóútra, de tömegközlekedéssel is könnyen elérhető távolságra, dűlők, szőlősorok és gazdaságok ölelésében bújik meg a főváros szőlőskertjeként emlegetett Etyek ékköve, az Etyeki Kúria.

A szőlőskert ékszerdoboza

A szőlészet és borászat éltette Etyek településén koptathatjuk többek között a Mazsola, a Hordó és a Borvirág utcáinak aszfaltját, de kitérőt tehetünk akár a Must közbe is, mielőtt meglátogatnánk az 1996 óta az Öreghegyen működő Etyeki Kúriát.

Fotó: Etyeki Kúria

A 2022-ben Magyarország legszebb borbirtoka címet elnyerő Etyeki Kúria birtokán összefonódik a múlt, a jelen és a jövő, éppúgy, mint a hagyományok tisztelete és az innováció. Utóbbit mi sem mutathatná jobban, mint hogy a borvidéken elsőként az Etyeki Kúria telepített pinot noir szőlőt vörösbor készítéséhez.

Bepillantás a borok születésébe

A kezdetben két hektáron művelt termőterület mára 54 hektárral büszkélkedhet, az Etyek-budai borvidéken túl még a Soproni borvidéken is.

Fotó: Etyeki Kúria

A tudatosság és a fenntarthatóság a birtokon lépten-nyomon tetten érhető, elsőként a táj adottságaival összhangban, a hagyományos pince fölé épült modern borászati üzemben.

Az épület szövetébe tervezett üvegfelületek bepillantást engednek a bor születésének pillanatába, melynek kifogástalan minőségéről a 2013 óta minden évben a „Borászok Borásza” szakmai díj 50 jelöltje között szereplő Mérész Sándor főborász gondoskodik.

Élmények falatba és kortyba zárva

Természetes, hogy a településen, de az Etyeki Kúriában is minden a szőlő és a bor körül forog, fontos tudni azonban, hogy megannyi módon tapasztalhatjuk meg a birtok nyújtotta sokszínűséget.

blank
Fotó: Etyeki Kúria

Legfőképp a borbárban és annak napsütötte teraszán, ahol a kitűnő borok, tematikus borkóstolók, borvacsorák eseményei mellett az á la carte ételkínálat hideg és meleg fogásai veszik le lábukról az ide látogatókat.

Köszönhető ez annak, hogy a fogások elkészítésénél nem használnak mesterséges ízfokozókat és színezékeket, és helyi, környékbeli termelőktől érkező alapanyagok adják az ételek szívét-lelkét.

blank
Fotó: Etyeki Kúria

A páratlan borok és a nem kevésbé nagyszerű fogások mellett a kúria változatos rendezvényhelyszínei is Etyekre csábítják a gasztronómia szerelmeseit. 150 éves, múltidéző pincétől a hatalmas üvegablakoktól világos Borbíráló teremig számos alternatíva közül választhatnak a vendégek, legyen szó esküvőről, borkóstolóról, üzleti rendezvényről vagy akár termékbemutatóról, sajtóeseményről.

Élen a fenntarthatóságban

A birtok az energiahatékony és tudatos építészettel, a napenergia hasznosításával, a vegetáriánus és vegánbarát alternatívák alkalmazásával, továbbá a biodiverzitás és az egészséges talajszerkezet megóvásával élen jár a fenntarthatósági törekvésekben.

blank
Fotó: Etyeki Kúria

A település ékszerdoboza, az Etyeki Kúria tehát festői elhelyezkedésének és kifogástalan szolgáltatásainak köszönhetően sokszínűvé és emlékezetessé tesz bármely látogatást.

Elérhetőség:
Etyeki Kúria
2091 Etyek, Báthori u. 21.
Weboldal