Színesre festik a várost a budapesti panorámasétány cseresznyefái

Nemrégiben virágba borult Budapest első számú sétaútvonala, a tavasszal rózsaszínű szirmokkal tarkított Tóth Árpád sétány.

Fotó: Hegybíró Miklós

A sétányt mindkét oldalról csodaszép fasor szegélyezi: keleti oldalán, vadgesztenyefák ölelésében lakóházak sorakoznak, nyugatra pedig színpompás cseresznyefák egészítik ki a budai hegyek lenyűgöző látványát.

Fotó: Wesniczky Zsófia

A Tóth Árpád sétányról nyíló pazar panoráma azonban semmi ahhoz képest, amit áprilistól májusig a virágba borult fák látványa nyújt.

blank
Fotó: Wesniczky Zsófia

A sétány története messzire, a XVIII. századba nyúlik vissza: 1879-től Bástya sétánynak hívták, míg az 1930-as években Horthy Miklós és Gróf Bethlen István nevét viselte.

Jelenleg ismert nevét 1946-ban kapta költőnkről, Tóth Árpádról, aki innen nem messze, a vár túloldalán lévő Táncsics Mihály utcában élt, de szívesen töltötte idejét a sétány vadgesztenyefáinak árnyékában.

blank
Fotó: Wesniczky Zsófia

Az elmúlt években többször végeztek felújításokat a sétányon: 2006-ban és 2009-ben, két részletben telepítették a tavasszal színpompás japán díszcseresznyefákat a külső fasorra, melyek látványában azóta is hosszan gyönyörködhetnek a járókelők.

blank
Fotó: Wesniczky Zsófia

Nincs is más dolgunk tehát idén tavasszal, mint egy jó kávé vagy finom fagylalt társaságában andalogni a cseresznyefák ölelésében és magunkba szívni a rózsaszín minden árnyalatát.

További színpompás helyszínek Budapesten és környékén: