Mesébe illő kilátóra bukkanhatunk a Cserhát legmagasabb pontján

Sokakat egy mesébe illő házikóra emlékeztet a Cserhát legmagasabb pontján, 466 méter magasan található Sasbérci-kilátó, ami tavasztól őszig ingyenesen látogatható.

Fotó: Horváth Zsolt

A Sasbérci-kilátó egy alig néhány ezer fős település, Buják fennhatósága alá tartozik, a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzetben. Építtetése Gróf Pappenheim Szigfrid nevéhez köthető, aki feleségének, Károlyi Erzsébetnek szeretett volna kedveskedni a kilátóval, az 1910-es években.

Fotó: Horváth Zsolt

Építészeti megoldásait tekintve a Sasbérci-kilátó egyedülállónak számít hazánkban, hiszen csapott tetőszerkezetével és kőfalával olyan, mintha egy Disney-meséből inspirálódott volna a tervező, Franz Zell német építész.

A kilátó sokáig lakóházként szolgált, hiszen az alsó szintjén korábban a gróf erdésze lakott a családjával, a felső szintet pedig vadászok szálláshelyeként használták. Ez egészen az 1950-es évekig így is maradt, majd kétszer felújították az épületet és egy kiállítással is gazdagították.

Fotó: Horváth Zsolt

A kirándulókra is gondoltak, ezért asztalokat, padokat és sütögetésre alkalmas területet alakítottak ki közvetlenül a kilátó alatt, ahol kellemes időt tölthetünk el a túra közben.

Fontos tudnivaló, hogy a kilátó áprilistól októberig látogatható, kizárólag hétvégente és ünnepnapokon, reggel 9 órától 17 óráig.

Fotó: Horváth Zsolt

Megközelíteni Buják irányából érdemes, innen egy kellemes erdészeti úton haladhatunk felfelé, akár gyalog, akár kerékpárral. Amennyiben autóval érkezünk, egy könnyű kis sétára számíthatunk a parkolótól.

További lenyűgöző látnivalók a térségben: