5 remek színházi előadás Budapesten, amit nem érdemes kihagyni áprilisban

A tavaszi színekben és illatokban gazdag április sem telhet el színház nélkül! Alig három hónap maradt hátra az évadból, de remek előadásokban és várva várt bemutatókban még így sem lesz hiány. Válogassatok bátran a kedvenceink közül!

TANDEM – humán balanszológia

Mit jelent együtt alkotni valamit? Elengedni a harcot, engedni, hogy egy születő előadás arra menjen, amerre akar. Mi történik a tandembiciklin egy közösen megtett útszakaszon? Hogyan lehet fenntartani a törékeny egyensúlyt? Az egységből való megbomlástól valami új elérkezéséig. Az egyensúlytól az egyensúlytalanságig, az egésztől a részekig, és vissza. Az Artus Stúdió és a Kompánia Színház koprodukciója.

Artus Stúdió | 2023. április 4., 20:00 | Weboldal

A politikusok

Wolfram Lotz az egyik legjelentősebb kortárs német színházi szerző. A politikusok című posztdramatikus szövege egy asszociációk mentén épülő gondolatfutam: szavak, mondattöredékek ritmikus ismételgetésével néhol hipnotikus, néhol humoros hatású, máskor hirtelen egészen tragikus fordulatokat megképző szódarálás. Elképesztő zagyvaság? Zaj? A drámai és szórakoztató szövegszörnyeteg a nyelv inflációjáról, jelentésvesztéséről, a hömpölygő szótengerben elvesző igazságról szól.

Az előadás a Sufni-projekt mentorprogram részeként, Zsámbéki Gábor vezetésével valósul meg.

Katona József Színház | Bemutató: 2023. április 20., 19:00 | Weboldal

Fotó: Horváth Máté

Vízityúk

A Vízityúk expresszív, szürreális, későbbi fogalommal abszurd, miközben teljesen hétköznapi. Könnyed és szellemes, a mélyértelműnek hitt gondolatokat lerántja a földre. Nagyon kis csodálkozással elfogadják a realizmus felől nézve legképtelenebb dolgokat. Csúfondáros és szomorú. Nemzedéki konfliktus, család, élet értelme, szerelem, halál, magány, pénz, forradalom – benne van az egész világ, mint a gömbben. Az előadást Zsótér Sándor rendezésében láthatjuk, a főszerepben Mészáros Bélával, Keresztes Tamással, Mentes Júliával és Stork Natasával.

Katona József Színház | Bemutató: 2023. április 21., 19:00 | Weboldal

Fotó: Horváth Máté

Cseresznyéskert

A Cseresznyéskert egy tizenkét szólamú, kegyetlen szimfónia. Szimfónia az elmúlt idők traumáiról; a jelen nehézségeiről és tehetetlenségéről; a jövő kérdéseiről, egy korszak végéről. „Itt a változás, már jön, egyre közelebb jön. És ha mi nem látjuk meg, ha nem lesz részünk benne, az miért lenne baj? Majd meglátják mások!” Csehov komédiáját Tarnóczi Jakab rendezésében láthatja a közönség a Katona József Színházban, többek között Ónodi Eszter, Rujder Vivien és Pálmai Anna főszereplésével.

Katona József Színház | Bemutató: 2023. április 22., 19:00 | Weboldal

Fotó: Horváth Judit

Bálna

Brasch Bence első színpadi műve egy formailag izgalmas kortárs komédia, ami a színház és a tehetségkutató tévéműsorok világában játszódik, miközben olyan aktuális témákkal foglalkozik, mint a fiatal felnőttek útkeresési dilemmái vagy a #metoo mozgalom. Az előadásban a harmonikus dallamoktól a nyers recitativo duettekig lendületes színházi jelenetek építenek hidat a nézőkhöz. A szerző rendezésében Kovács Máté, Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán szerepel.

Átrium | 2023. április 28., 19:00, április 29., 15:00 | Weboldal

Fotó: Lakatos Péter