A legfinomabb sztrapacska nyomába eredtünk: 5 étterem Budapesten, ahol igazán jót ehetsz

Kevesen tudják, hogy a hazánkban sztrapacskaként ismert étel valójában merőben eltér szlovák megfelelőjétől, ami egy reszelt, nyers burgonyát tartalmazó galuska, párolt savanyú káposztával és hússal. Magyarországon inkább a juhtúrós galuska örvend nagy népszerűségnek, szalonnával és lilahagymával tálalva. Ennek örömére mutatjuk a legjobb sztrapacskalelőhelyeket Budapesten!

Lidi Mama konyhája

A családias hangulatú Lidi Mama konyhájának nevét a tulajdonos nagymamája ihlette, aki mindig rendkívül finomakat főzött és házias légkört teremtett. Ezt az érzést próbálták megteremteni a XVII. kerületi étteremben is, mind enteriőrben, mind pedig az eredeti receptúrával és minőségi alapanyagokkal készült ételek tekintetében. A kínálatban biztosan mindenki megtalálja majd az általa kedvelt ízvilágot, de ha ránk hallgattok, mindenképp megkóstoljátok a serpenyős sztrapacskát, amit füstölt, grillezett csülökkel készítenek mennyeire.

1173 Budapest, Vadkacsa utca 57. | Weboldal

sztrapacska budapest
Fotó: Lidi Mama Konyhája Facebook

Harapó Mókus Vendéglő

Óbuda legbarátságosabb éttermében, a Harapó Mókusban különleges hangulat kerít hatalmába. A Kárpát-medence változatos ízvilágát elénk táró étterem hatalmas adagokkal és gondos személyzettel vár minket, hogy az emberes húsételekkel az árnyas teraszon helyet foglalva birkózzunk meg. Fraunberger József séf nem csak a Harapó Mókus húsételeire és remek borlapjára büszke, és mi sem (csak) ezek miatt ajánljuk az óbudai éttermet: a porhanyós harcsapaprikás itt nem túrós csuszával, hanem juhtúrós sztrapacskával készül, a szlovák-magyar gasztrobarátság jegyében.

1032 Budapest, Zápor utca 69. | Weboldal

legjobb sztrapacska budapesten
Fotó: Harapó Mókus Vendéglő Facebook

Csalogató Étterem

Zugló kertvárosában bújik meg a klasszikus ételeivel és kockás terítős kerthelyiségével kecsegtető, családias hangulatú Csalogató Étterem. Az alapvetően házias, magyaros ételeket felvonultató kínálatban az istenien elkészített juhtúrós sztrapacska is helyet kapott, amit egyaránt kérhetünk vega módra lilahagymával, a húsimádók pedig csülökkel. Ha pedig ezt már megkóstoltátok, érdemes fejben tartani a csütörtöki napot, akkor ugyanis halnapot tartanak az étteremben, ami sok-sok finomságot jelent.

1145 Budapest, Amerikai út 64. | Weboldal

sztrapacska budapest
Fotó: Csalogató Étterem Facebook

Szatyor Bár és Galéria

A Bartók Béla út közösségi tere talán az egyik legfelkapottabb a környéken, hála a színes kulturális és művészeti programoknak, meg persze a különleges, eklektikus enteriőrnek. Na meg az étlapon szereplő, különlegesen elkészített újhullámos és finom ételeknek. A Szatyor Bár és Galéria étlapjáról semmiképp nem hiányozhat a sztrapacska, amit pirított savanyú káposztával és ízlés szerint baconchipsszel kínálnak. Kipróbáltuk, és tényleg mennyei! Az étterem népszerűsége miatt érkezés előtt egy nappal érdemes asztalt foglalni az alábbi linken.

1111 Budapest, Bartók Béla út 36. | Facebook

legfinomabb sztrapacska budapesten
Fotó: Szatyor Bár és Galéria Facebook

Pozsonyi Kisvendéglő

A Jászai Mari tértől mindössze néhány saroknyira található hangulatos sarokétterem fő húzóereje a családias és otthonos hangulat, a kockás terítők és a nagy étkezőfülkék jóvoltából. A Pozsonyi Kisvendéglő 1992 óta stabil sziklaként állja meg a helyét a budapesti gasztronómia viharos tengerében, és a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, hogy megkóstolják háziasan elkészített ételeiket. Szezonálisan változó étlapjukon olyan magyaros alapételek szerepelnek, mint a marhapörkölt, a csülökpörkölt, a halászlé, a Jókai-bableves és a töltött káposzta, valamint a sztrapacska hagymával és szalonnával, bőséges adagban. Mivel a Pozsonyi Kisvendéglő a környék egyik legnépszerűbb kocsmája, érkezés előtt érdemes asztalt foglalni.

1137 Budapest, Radnóti Miklós utca 38.

Mutatunk néhány szuper, nemzetközi sörözőt Budapesten: