70 ingyenes programmal vár márciusban az Essentia Artis

Az Essentia Artis kiállítás és programsorozat keretében 9 művészeti ágból 70 alkotó, több mint 70 ingyenes programmal, koncertekkel, filmvetítésekkel, népművészet ihlette divatbemutatóval, tánccal, gyermekelőadásokkal és tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket március 2. és április 2. között a Pesti Vigadóban.

Az Essentia Artis a 2022-ben végzett MMA művészeti ösztöndíjasok zárókiállítása és programsorozata, amelyet első ízben idén szervez meg az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.

Essentia Artis (2023. március 2. – április 2.)

Március 8-án lehengerlő és egyedi improvizációs kvízjátékkal várja a 6-12. osztályosokat a Kapcsolódj! (Eureka Games) elnevezésű program, amely során a témát és a játékot maga a közönség adja.

Március 9-én Bartók Béla születésnapjára emlékezve a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkciói tekinthetők meg. Tamás Ildikó folklórkutató, kulturális antropológus, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa, Gyulai Natália ruhatervezőt, Domokos Dóra és Füstös Fanni ékszertervezőket, valamint Szűcs Beatrix designert, stylistot arról kérdezi, hogy az általuk megálmodott ruhák, textilek, ékszerek által hogyan öröklődnek, formálódnak, válnak a modern világ természetes részévé a régi motívumok, alapanyagok és technikák.

Vidák Anna nemezkészítő, Kiss Gabriella népi iparművész és Barsi Csaba népművész, népviselet kutató különleges népművészet ihlette divatbemutatójából kiderül, hogy mivel tehetik rangosabbá öltözéküket a férfiak és mit kell viselni, ha a nemez a divat.

A délutáni ünnepi koncerten Csereklyei Andrea előadóművész Francis Poulenc dalait szólaltatja meg a rá jellemző drámai előadásmódban Bizják Dóra zongorakísértével.

Káel Norbert zongoraművész Bartók-darabokat játszik, a produkció során a népzene és a klasszikus zene találkozik Navratil Andrea népdalénekes hangjával, közreműködik Berecz Mihály zongoraművész. Este a színpad a Berecz családé.

A Berecz család / Fotó: Haris László

Március 11-én közös mozizásra invitálja a gyerekeket Gelley Bálint animációs rendező, akik egy cserépkályhán keresztül Másváros varázslatos világába csöppenhetnek. A két iskolás, Kázmér és Kamilla nyomába eredve különös kalandokat élhetnek át a mozivásznon keresztül.

Míg március 16-án Csehov Sirály című színműve alapján készült táncelőadást mutatja be a Feledi Project, addig március 22-én a Déryné Társulat előadásában látható a legendás költőről, Petőfi Sándorról szóló darab, amelyet eddig hatszáz alkalommal játszottak világszerte.

blank
Részlet a Feledi Project Sirály c. előadásából

Március 25-én Bumberák Maja mese- és énekmondó elhozza mesékkel, játékokkal, hangszerekkel és varázslattal teli tarisznyáját.

Március 29-én mindenkit vezet a ritmus, aki részt vesz Taba Benjámin táncművész élőzenés, könnyed improvizációs workshopján, amelyet táncbemutató követ.

A március 2. és április 2. között zajló Essentia Artis programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. A regisztrációhoz kattints ide!