5 egyedülálló kirándulóhely és látnivaló a sokoldalú Biatorbágyon

Talán sokaknak az outlet ugrik be először a Biatorbágy név hallattán, pedig ennél sokkal több érdekességet rejt ez a Budapest-közeli település. Érdemes egy egész napot szentelni a város különböző részeinek felfedezésére, mi segítünk nektek eligazodni!

Nyakas-kő

A Biatorbágy közelében található Füzes-patak völgye felett több sziklaalakzattal is találkozhatunk, de mind közül a legkülönlegesebb és legnépszerűbb a Nyakas-kő, amely az erózió és az északnyugati szél találkozásának köszönheti érdekes formáját. A mindössze 1,9 kilométer hosszú túraútvonal kényelmes tempóban akár egy óra alatt teljesíthető. Mivel a sziklán nincs korlát, és néhol kisebbeket-nagyobbakat ugorva lehet kimászni a tetejére, valamint az ösvény is sokszor meredek és többnyire csúszós, a túraútvonalat gyerekeknek nem ajánljuk. Megéri azonban a fáradtságot, mert lenyűgöző kilátás fogad a tetején.

Fotó: Seres László

Madárszirt

A Nyakas-kőről már gond nélkül ráláthatunk a szomszédos Madárszirtre is, amely nem kevésbé káprázatos látvány, azonban itt is fontos a fokozott odafigyelés túrázás közben. Utunk első szakasza ugyanis a Százlépcsőn vezet felfelé, ezután egy szerpentines szakasz következik, majd a Madárszirtet elérve juthatunk ki a sziklafal peremére. Itt érdemes tartani a kellő távolságot, hiszen balesetveszélyes lehet a szirt szélére merészkedni. Inkább álljunk meg néhány percre és gyönyörködjünk ebben a páratlan, a Biai-tavakra és a Zsámbéki-medencére néző panorámában.

Fotó: Seres László

Biai-tó

Egy kellemes körsétára invitálunk benneteket a Biai-tó körül, amelyet egy néhány évvel ezelőtt elkészült patakparti sétánnyal tettek könnyedén megközelíthetővé a látogatók számára. Amennyiben éppen erre jártok, érdemes megállni egy kicsit és a tó körül kihelyezett padok egyikén kiélvezni az itt tapasztalható nyugalmat. A halastó körbejárása után a terület gazdag madárvilágának megfigyelésére is lehetőségünk van a Kölcsey utca felől megközelíthető madárlesnél. A 4-es tavon kialakított horgásztó pedig egész évben várja a horgászni vágyókat.

Fotó: Puskás Dávid

Viadukt

Mindezek mellett a történeti és technikatörténeti jelentőségű, egyben hazánk egyetlen páros vasúti völgyhídja, a viadukt is Biatorbágyhoz köthető. A Matuska Szilveszter merényletéről ismert hidakat a település legjelentősebb építészeti emlékeként, valamint elsődleges jelképeként tartják számon. Az első hidat 1883 és 1884 között, míg a másodikat 1898-ban építették, manapság pedig sétányként és kilátóként funkcionálnak a látogatók számára. Talán mondanunk sem kell, hogy a városra és a Füzes-patak völgyére néző kilátás miatt mindenképpen érdemes felsétálni a legtetejére, biztosan nem fogjátok megbánni!

Fotó: Szuditsch Péter

Szily-kápolna

Sokan talán nem is tudják, hogy egy kör alakú, klasszicista stílusú sírkápolnát rejt a biatorbágyi Iharos domboldala. A Szily-kápolnát Szily József építtette családja számára a 19. század elején. A második világháborúban súlyosan megrongálódott az épület, a sírhelyeket pedig feldúlták. A kápolnát a 60-as években részlegesen felújították, de mai alakját egy 2009-ben elvégzett rekonstrukciónak köszönheti. A több mint 200 éves épület Biatorbágy egyik meghatározó eleme, valamint hazánk műemlékeinek egyike. Az épület az év minden napján nyitva áll, körülötte pedig padok várják a megfáradt kirándulókat.

Fotó: Seres László

További lenyűgöző látnivaló Budapesttől egy karnyújtásnyira: