5 remek étterem Budapesten, ahol megkóstolhatjátok a Közel-Kelet színe-javát

Fővárosi közel-keleti ízkalandra csábítunk benneteket, ha mezzékkel, falafellel, omlós grillezett húsokkal és mediterrán édességekkel csillapítanátok éhségeteket.

Izraeli: Shakshuka

Ha megadnátok a módját és rögtön közel-keleti reggelivel indítanátok a napot, úgy érdemes felkeresnetek a belváros szívének nem is olyan rég nyílt, laza, keleti hangulattal kecsegtető izraeli reggelizőhelyét. A Kazinczy utcában található Shakshukában a névadó tojásos-paradicsomos egytálételt máris ötféle ízvariációban kóstolhatjátok meg. De ugyancsak kiadós napindítónak bizonyul a gazdag izraeli reggeli, míg a kávé mellett tökéletesen megfér egy-egy falafel- vagy hummusztál. Ha mennyei reggelire adnátok a fejeteket, vasárnaptól csütörtökig várnak titeket nagy-nagy szeretettel.

1075 Budapest, Kazinczy u. 32. | Facebook

Libanoni: ARZ Libanoni Étterem

A túloldalon Buda legszebb fényeiben gyönyörködhetünk, ha engedünk a csábításnak és a Dunakorzó közel-keleti édenkertjében adózunk a libanoni konyha oltárán. Az ARZ libanoni étteremben a mesés kilátás mellett Yahya Khadaro libanoni séf gondoskodik a legfinomabb falatokról, hideg és meleg mezzékről és grillezett finomságokról. A szemet és egyben ízlelőbimbókat gyönyörködtető libanoni ételkínálatot érdemes többedmagunkkal végigkóstolni és helyet hagyni a desszertek királynőjének, a gyümölcsöktől és pisztáciától gazdag Um Ali-nak.

1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 12-14. | Weboldal | Facebook

Fotó: Balkányi László

Egyiptomi: Oriental Bar

Két helyszínen, a Keleti pályaudvar közelében és a Ráday utcában is egyiptomi ízkavalkáddal, ízletes egyiptomi reggelivel, egész napos ebédmenüvel és étlapról választható egyiptomi zamatokkal vár az Oriental Bar. Míg a Ráday utcában street food-ként fogyaszthatjuk a falafelt vagy épp Egyiptom nemzeti ételét, a kosharyt, addig a Alpár utcai egységükben éttermi keretek közt élvezhetjük a közel-keleti egytálételeket, egyiptomi teát vagy tejpudingjukat, a sahlab-ot.

1076 Budapest, Alpár u. 5. | 1092 Budapest, Ráday u. 39. | Facebook

blank
Fotó: Oriental Bar Facebook-oldala

Szír: Al-Amír Étterem

A szír konyha remekeit vonultatja fel az előbb 1997-ben a Király utcában megnyílt, majd a belváros szívébe költözött Al-Amír Étterem. A Váci utcától egy karnyújtásnyira található étterem nemcsak Szíria ízeit igyekszik felvonultatni, de enteriőrjének és Damaszkusz-termének köszönhetően annak szellemiségét is törekszik megidézni. Ha a hideg és meleg előételekből, a parázson sült omlós húsokból már kedvetekre belakmároztatok, hűsítő turmixszal és desszerttel koronázzátok meg közel-keleti kulináris élményeteket.

1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 18. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: al-amirbudapest.com

Perzsa: Shiraz Lounge & Restaurant

Autentikus perzsa ízeivel csalogatja vendégeit a Ráday utcába a megszokott minőséggel, de kívül-belül megújult Shiraz Lounge & Restaurant. Magyarország első orientális fúziós éttermébe pusztán a baklavafagyiért érdemes kitérőt tenni, de mezzékkel, perzsa joghurtban pácolt, faszénen sült húsokkal, gazdag kebabtálakkal, de 12 marokkói fűszerrel ízesített, órákon át sült báránnyal is csillapíthatjátok éhségeteket. A közel-keleti életérzésbe továbbá tradicionális, perzsa datolyaitallal és különféle vízipipákkal kóstolhattok bele.

1092 Budapest, Ráday 21. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: shirazbudapest.hu

Ha maradnátok a mediterrán konyhánál, itt csemegézhettek olasz éttermekből: